Варене на боб без накисване - ето как да спестите време в кухнята!

52459
Варене на боб без накисване - ето как да спестите време в кухнята!
Снимка: iStock

Понякога в кухнята се случва неприятна ситуация: ще готвите боб и изведнъж установявате, че сте забравили една важна предварителна процедура – накисването. А без накисване бобът трябва да се вари минимум 3-4 часа, понякога и повече – зависи колко е стар. Но всеки проблем има решение, този също.

Заливате боба с вряла вода, оставяте го да престои 5 минути и изхвърляте водата. Повтаряте същия процес още 2 или 3 пъти, в зависимост от вида на боба. Може да прекратите, когато водата вече не се разпенва.

Ако имате време, оставете го да престои с последната вода за половин час и гответе нормално, след като изхвърлите и нея. В случай, че не разполагате с този половин час, просто след последната вода измивате боба под течаща вода така, че да е напълно студен. После го заливате със студена вода и варите нормално. Тази разлика в температурите: горещо и след това студено, позволява на зърната да се сготвят по-бързо.

Още: Как се приготвя традиционният боб по шопски

Защо въобще е необходимо да накисваме боба?

Има две причини за това:

  1. Първа: с накисването се премахват антинутриентите за подобряване на храносмилането.
  2. Втора: хидратирането (оводняването) улеснява готвенето.

Нутриентите са основните съставки на хранителните продукти: протеини, въглехидрати, мазнини, вода, витамини, минерали. Съответно, антинутриенти са веществата, които ни пречат те да бъдат усвоявани от организма.

Още: При готвене на боб от консерва - за какво да внимаваме

Всеки познава неприятното чувство на тежест, което понякога получаваме след ядене на боб. Да не говорим за неудобството пред околните хора от звуците на метеоризъм...

Тази ситуация се случва, защото бобът развива естествена защита с цел хищниците да не го нападат: ако го изядат, да се почувстват зле. Така сякаш са предупредени, че трябва да го оставят на мира. Тези вещества за защита се наричат антинутриенти. Когато ги консумираме, се чувстваме зле.

При накисване на боба съобщението, което получава той, е следното: около зърната има вода. Водата е живот и бобът започва да освобождава и да изхвърля защитата си, за да започне да покълва. Така водата се напълва с антинутриенти, поради което трябва да я изхвърлите – за да не пречат те на организма ви да усвоява хранителните вещества, нутриентите.

Как да премахнете всички антинутриенти от боба?

Още: Боб яхния с телешко месо: Перфектна вечеря

Традиционно най-практичният и ефикасен начин за приготвяне на боб за готвене е накисването му. Средно той трябва да кисне най-малко 12 часа, а в идеалния случай - до 24 часа. Просто трябва да смените водата няколко пъти през това време. Това елиминира антинутриентите.

Нормално е при накисването да видите малко пяна във водата. Тази пяна е заредена с антинутриенти. Ето защо трябва да повтаряте процеса, докато отделянето на пяна спре.

Друг метод за премахване на антинутриентите е да сварите боба, покрит с вода, за 2 минути в тенджера под налягане, да го оставите да изстине и да изхвърлите водата.

Кой е най-добрият процес?

Още: Боб с кисело зеле - припомнете си вкуса от миналото

В кухнята има основно правило: най-добрият процес винаги е този, който работи. Затова опитайте процеса, който е най-практичен от ваша гледна точка.

С колко вода да залея боба?

Тъй като зърната трябва да се добре хидратирани, важно е да добавите много вода. Ако се съмнявате, премерете поне 2-3 пръста над нивото на зърната. По този начин си гарантирате достатъчно вода за целия процес.

Винаги помнете да изхвърлите цялата вода след накисването или предварителното сваряване, за да избегнете консумацията на антинутриенти, които зърната са отделили във водата. Веднъж накиснат или „попарен“ бобът, просто изхвърлете тази „предварителна вода“ и използвайте боба в любимите си кулинарни рецепти.

Още: Каква е тайната на вкусния боб, която малко хора знаят?

Между другото: ако утре ще готвите боб, време е да го накиснете. Изберете го, измийте го и го оставете да се накисне, за да му се насладите без странични ефекти!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com