Вижте тези рецепти за суджук както от едно време - припомнете си ги!

55513
Вижте тези рецепти за суджук както от едно време - припомнете си ги!
Снимка: Wolf-Henry Dreblow / Pixabay

Първа рецепта

Съставки: 5 кг говеждо (или телешко) месо, сол – 100 г, червен пипер – 5 г, чер пипер – 10 г, захар – 5 г, чубрица – 20 г, черва.

Нарязвате месото на средни парчета. Осолявате го. Престоява 24 часа. Водата, която отдели, се изцежда. Смилате го в месомелачка. Подправките се смесват, поръсвате смляното месо. Размесва се старателно и се оставя да престои 6 часа, за да се просмуче с букета от ухания на подправките.

Накисвате червата във вода за 1 час. Пълните ги чрез фуния. През 30 см ги връзвате с канап, оформяте ги във вид на подкова. Окачвате ги да се сушат на проветриво и хладно място. След 2 месеца са готови – но през това време 2 пъти седмично се боцкат с клечка за зъби с цел обезвъздушаване, и се минават с точилка, за да станат плоски.

Така се правят най-вкусните ДОМАШНИ мезета - РЕЦЕПТИ

Втора рецепта

Съставки: свинско месо средно тлъсто – 3 кг, чер пипер, сол, кимион, чубрица, свински черва.

Нарязвате месото на неголеми парчета. Поръсвате го с кимион, сол, чубрица, чер пипер, разбърквате добре, за да се смесят – и престоява 12 часа на хладно. Смилате месото на кайма. Червата измивате и накисвате за 30 минути във вода. Изцеждате ги, пълните ги с овкусената кайма. На всеки 30 см усуквате червата и ги връзвате с канап или просто със здрав конец. Окачвате ги на проветриво и хладно да съхнат. Всяка седмица ги мачкате с точилка и набождате с клечка за зъби, за да се изкарва въздухът.

Трета рецепта

Съставки: говеждо месо – 2 кг, свинско месо – 2 кг, червен пипер – 1 с. л., чер пипер – 4 ч. л., кимион – 15 г, сол – 80 г на 1 кг месо, захар – 50 г, чубрица на вкус, свински черва.

Накълцвате със сатър свинското и телешкото месо. Смесвате ги с подправките и ги оставяте на студено за 12 часа. Измивате добре червата, пълните ги с така приготвената кайма – на всеки 20 см усуквате и връзвате със здрав конец, най-добре канап. Набождате ги с клечка за зъби или с по-дебела игла. Окачвате ги на проветриво и хладно място. На 3 дни ги намачквате с точилката, за да придобият плоска форма, и ги боцкате с игла, за да им излиза въздухът. След 45 дни такива манипулации суджуците са готови.

Две лесни рецепти за любими български мезета, които да приготвим у дома

Четвърта рецепта

Дивечово месо (от дива свиня, сърна или елен, заешко; може и комбинация) – 2 кг, сол 100 г, сланина – 1 кг, селитра – 6 г, червен пипер – 5 г, едро счукан чер пипер – 20 г, пудра захар – 25 г, свински черва за обвивка на пълнежа.

Накълцвате ситно дивечовото месо и сланината. Поръсвате ги със солта, селитрата, червения и черния пипер, пудрата захар. Размесвате добре така накълцаната и овкусена кайма. Напълвате с нея червата, но няма нужда да се престаравате и да ги тъпчете прекалено плътно. През 20-30 см усуквате пълнежа и връзвате с канап. След напълването ги поставяте върху маса в хладно помещение и ги притискате с тежест. Стоят така притиснати 2 денонощия, после ги набождате с дебела игра и окачвате на проветриво и студено място. Сушат се така 1 седмица, сетне ги опушвате. Силно се препоръчва да се консумират НЕ СУРОВИ, понеже дивечовото месо е подложено на по-голям риск от заразяване най-вече с трихинелоза – а ВАРЕНИ, след което може и да се изпържат за по-сигурно! Само изпичане като топлинна обработка в случая категорично не е достатъчно. Ако желаете да се насладите на вкуса на печено дивечово месо, то задължително трябва преди това да бъде варено достатъчно дълго време!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Свински джолан с картофки в гювеч: Супер бърза рецепта

Бърз КЕКС за нула време с кисело мляко и орехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com