Коментар №2 на седмицата: Спасението на българските моряци от "Царевна": Сделка с Дявола

3304
Коментар №2 на седмицата: Спасението на българските моряци от "Царевна": Сделка с Дявола

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 8000 ваши прочитания в Actualno.com.


"Много добре. Ескортираха ни, пазиха ни - много човешко отношение". Това каза един от спасените моряци от кораба "Царевна" пред медиите вчера (18 април).

Преди тези думи обаче той беше попитан следното: "Руснаците ли?". И отговори: "Да".

Само пълен дилетант или човек, който грам не се интересува от новини, не е наясно, че нещата в Мариупол зависят от Русия и проксито ѝ, непризнатата от никого извън Москва Донецка народна република (ДНР). И при това не от вчера - от доста вече дни насам. Така че приказките как моряците слезли от кораба да търсят помощ са приказки за лека нощ. А "човешкото отношение" е същото, когато гледаш златна кокошка - снася ли точните яйца, грижата е топ. Иначе ...

Да повторя - зависи от Русия и руската армия. Затова който иска да прави спасителна операция, се договоря с руската страна.

Кирил Петков никога няма да го признае, но моряците ни си дойдоха заради договорка с проруските сепаратисти т.е. руската страна. Това е моето мнение. Каква точно е договорката, не мога да знам. Но ми направи впечатление как точно когато моряците кацаха, излезе новината от министерството на Корнелия Нинова, че се сменя ръководството на емблемата на оръжейната ни индустрия "Кинтекс" и се пращат резултати от вътрешна проверка на прокуратурата. Смяната е "за редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор (Александър Михайлов)".

Още в края на януари Actualno.com писа за Михайлов и вероятния му конфликт на интереси. Не е особено сложно да бъде повдигнат въпросът - няколко клика в Търговския регистър. Но хората на Нинова проверяваха и умуваха 2 месеца и 20 дни за нещо, което се проверява за максимум 2 часа и 20 минути.

Така че въпросът за "Кинтекс" следва да бъде друг - какви са "редицата нарушения"? Доставка на оръжия за Украйна има ли сред тях? А следващият въпрос е - след като смяната на ръководството на "Кинтекс" беше оповестена точно при кацането на моряците от "Царевна", това представлява ли потвърждение на сделка с ДНР? Сделка, при която те пускат моряците ни, ние пък спираме износа на оръжие за Украйна? И гаранцията за изпълнението на обещаното е, че на "Царевна" все още има българи. Отделно като бонус идва и пиарът - тук-там изпусната дума за добричките руснаци, малко тролене във Фейсбоклук и всичко е перфектно. Така си мисля просто ...

За много разтревожилите се нашенски патриоти - не вярвам, че ако е имало доставки на наше оръжие за Украйна, е било дарение. Ако го е имало (или има), търговия е било. Както и животът на моряците ни. Както и "патриотите ни" търгуват здраво с политиканстване "България над всичко", когато това "над всичко" включва да не помагаме с всички сили бомби и ракети да не убиват деца - вече поне 205 от началото на войната в Украйна според ООН. Поне. И "Продължаваме промяната" все повече отива да се прекръсти на "Още от същото" - понеже пак сме разкрачени и е лесно видимо.

"Не се преговаря с терористи" - холивудски принцип. "Всичко е добре, когато свършва добре" - българска поговорка. Тези две максими на виртуалната и бруталната реалност мисля описват много добре ситуацията. Алтруизъм, съчувствие, съпричастност - когато е на твой гръб, вече е различно. Тогава си проличава най-добре кой каква цена е готов да плати. Когато имаш 100 ризи, лесно даваш 1 на ближния. Когато са ти 2, да дадеш 1 става сложно. А ако ти е само 1 ... България вече плати своята цена.

И за финал: ООН вече предупреди, че останалите в града цивилни жители ще умрат от глад. Буквално. Нямаше да умрат, ако ги нямаше и "руснаците с човешкото отношение". Мариупол е сравним с Пловдив като големина. По-точно - беше. Щеше все още да е, ако ги нямаше руснаците. Нямаше да има и случай с български моряци - защото нямаше да има война.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com