Най-важното за деня: 11 август, 2023 година

4549
Най-важното за деня: 11 август, 2023 година
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 август.

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЕМИНА НЕВИЖДАНА ДОСЕГА ГРАНИЦА

Средната брутна месечна работна заплата у нас за първи път надхвърли 2000 лева. Интересно е, че това се е случило само през април 2023 г., когато тя е 2 009 лв. След това тя отново леко намалява, като за май е 1 935 лв., а за юни - 1 927 лева.

МВР МИНИСТЪРЪТ НА РАДЕВ СЕ ОПЛАКВА: ТЪРСЯТ СЕ УДОБНИ ХОРА ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

 

За мен смените в МВР са чистка и то не такава, която цели да се махнат хора, които не си вършат добре работата, а целят да се сложат удобни хора за организирането на местните избори. Причините за смяната им е политическа. Това каза бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в ефира на bTV.

РЕФОРМИ, ИНОВАЦИИ И ИНВЕСТИЦИИ: НОВИЯТ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО С ПЛАН КАК ВСИЧКИ ДА СТАНАТ ОТЛИЧНИЦИ

 

"В момента учебните програми са отворени за обществено обсъждане. Ние не целим да правим преструктуриране. Искаме промените в учебните програми да доведат до намаляване на фактологическата сложност, но без да има необходимост от смяна на учебниците." Това заяви министърът на образованието Галин Цоков пред БНТ.

УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА БЕЛЕЖИ НАПРЕДЪК, МАКАР И БАВЕН (ВИДЕО)

 

Макар и бавно, украинската контраофанзива успява да върви напред. Това показват информация и данни от фронта в Украйна за изминалите 24 часа.

АНАЛИЗ: "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" ОТНОВО СЕ УКРЕПВА, ЧАСТ ОТ ВИНАТА Е НА РУСИЯ

 

Филиалите на "Ислямска държава" (ИД) в Африка, Южна Азия, Централна Азия и Близкия изток установяват по-голяма оперативна самостоятелност, което вероятно ще им позволи да продължат операциите си въпреки все по-честата загуба на лидери. Това гласи анализът на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), който прави седмични обзори на салафитско-джихадисткото движение.

СТАНДАРТЪТ ЗА СЪДЕБНА МЕДИЦИНА Е ПУСНАТ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ - КАКВО ГЛАСИ?

 

Дългоочакваният проект за стандарт, който да регламентира изискванията за специалността "Съдебна медицина и деонтология", е готов. Той е бил публикуван от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане вчера, 10 август. Мнения по текстовете се приемат до 23 август 2023 г.

РАЗМЕНЕНИТЕ БЕБЕТА В "ШЕЙНОВО": КАКВО ОЩЕ Е СТАВАЛО В УПРАВЛЕНИЕТО НА БОЛНИЦАТА

 

Все още предстои съдебно дело по казуса с разменените бебета. Първото е насрочено за началото на октомври. Имаше много неясноти и елементи на изнудване, заяви директорът на АГ-болница "Шейново" д-р Румен Велев в Студио Actualno.

ЕВРОПРОКУРАТУРАТА ТЪРСИ КОЙ И КАК ВЗЕМА 241 МЛН. ЕВРО, ПРЕДВИДЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ

 

Европейската прокуратура разследва два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура в България, които са на стойност над 241 милиона евро - за злоупотреба с евросредства. Това е финансиране от ЕС.

МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ: ЕРДОГАН ЗНАЕ КЪДЕ МОЖЕ ДА НАСТЪПИ РУСКАТА МЕЧКА, БЕЗ ДА ПОЛУЧИ ОБРАТЕН УДАР (ВИДЕО)

 

Въпреки че Турция направи редица ходове, благоприятни за НАТО и Украйна и в ущърб на Русия, Москва продължава да счита Анкара за съюзник. Причината е, че президентът Реджеп Ердоган има много лостове за влияние над диктатора Владимир Путин. Това смята бившият зам.-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев, който направи анализ на тези отношения в Студио Actualno.

“ОТГОВОРИТЕ“: С АДВ. НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ, МАРТИН ВЛАДИМИРОВ И МАРТА ГЕОРГИЕВА (ВИДЕО)

 

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com. “Отговорите със Спасиана Кирилова”: “Ние идваме“ с остра реакция на питането на президента Румен Радев до Конституционния съд дали отнемането на концесията на нефтения терминал “Росенец“ от “Лукойл“ противоречи на Конситуцията. И още: Ще има ли ефект от промените в Закона за домашното насилие и НК, свързани с понятието “интимна връзка“. В студиото – адв. Николай Хаджигенов от “Ние идваме“.

УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА: И ВРАГЪТ ИМА КАКВО ДА КАЖЕ (ВИДЕО)

 

Да се признае, че контранастъплението на Украйна не напредва толкова бързо, колкото се очакваше, означава да се посочи вече всеизвестен обективен факт. Да се каже обаче, че събитията трябваше да се развият много по-бързо и Украйна щеше да постигне много повече, ако беше използвала "правилната" тактика на Запада, означава да се покаже пълно невежество по военните въпроси. Точно това германската армия изрази в изтекла оценка на украинската контраофанзива по-рано този месец, критикувайки Киев за предполагаемия неуспех да приложи на практика всичко, научено в западните учебни лагери. Това пише в коментарен материал на британското издание The Telegraph.

КИЕВ НЯМА ДОСТАТЪЧНО ОРЪЖИЕ, ЗА ДА ПОБЕДИ: ПОЛСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ АЛАРМИРА

Киев няма достатъчно оръжие, за да обърне хода на войната в Украйна, подпалена срещу нея от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Руската федерация няма да използва ядрено оръжие в Украйна, това не е еднолично решение само на Путин. По-голяма е заплахата от ядрен инцидент в АЕЦ Запорожие заради военните действия на руснаците. Това са основните акценти в пространно интервю на полския президент Анджей Дуда за The Washington Post.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com