Новините: Най-важното за деня, 13 юли

2611
Новините: Най-важното за деня, 13 юли
Снимка: Скрийншот/Профил на Румен Радев

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 13 юли.

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" ПОТВЪРДИ, ЧЕ ЩЕ ПРЕГОВАРЯ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО С ТРЕТИЯ МАНДАТ

"Продължаваме промяната" влиза в разговорите за кабинет с третия мандат с протегната ръка и без его. Това стана ясно от изявлението на временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание и депутат от "Продължаваме промяната Мирослав Иванов в Народното събрание. 

ЙОРДАН ИВАНОВ: ГЕРБ И ДПС НАПРАВИХА ТАКА, ЧЕ "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" И БСП ДА СА КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ (ВИДЕО)

Каква е визията в "Демократична България" (ДБ) за бъдещето управление на страната? Днес, в Студио Actualno, представяме малко по-различна точка от представител на една от формациите в ДБ - ДСБ. Говорим с Йордан Иванов, областен управител на Пловдив, зам.-председател на ДСБ.

ИВА МИТЕВА: ИЗБОРИТЕ СА НАЙ-ЛОШИЯТ ВАРИАНТ

"Слави Трифонов е с крачка назад отдавна. Никога не се е месил в решенията, винаги сме ги обсъждали." Това каза Ива Митева, депутат от ИТН и председател на 45 и 46 Народно събрание.

ЗА "ХЕМУС" ВСИЧКО Е ЯСНО, САМО ИСТИНАТА НЕ

Толкова много властимащи – настоящи и бивши, се изказаха за in-house процедурите по автомагистрала „Хемус“, толкова институции ги провериха и излязоха с доклади. Вече се знае кой, кога и как е прибрал парите за непостроения аутобан. Какви частни инвестиции са правени с тях. Даже и материята на чувалите, в които са прибирани парите за него. Сякаш всичко е ясно. Само истината не е.

В ЕП ЦИТИРАТ ЕКСПЕРТИЗА НА ГЕШЕВ: СНИМКИТЕ НА БОРИСОВ С КЮЛЧЕТАТА СА МАНИПУЛИРАНИ

Председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент Томаш Здеховски заяви, че е получил данни, че снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и пачките в нощното му шкафче са били манипулирани.

ЕК ПАК НИ КРИТИКУВА, ЧЕ НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПРИСЪДИ ЗА КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА

Все още липсват трайни резултати и осъдителни присъди за корупцията на високо равнище. Това се казва в тазгодишния доклад на Европейската комисия по хоризонталния механизъм за върховенството на закона в частта му за България.

ЯСЕН ТОДОРОВ: НЯМА ДАННИ ЗА ЗАМЕСЕН ВОЕНЕН ПРОКУРОР В СЛУЧАЯ "ГЕОРГИ СЕМЕРДЖИЕВ"

Това, което сме установили е, че лицето Георги Семерджиев е тичал след катастрофата, при която загинаха две млади жени с маратонка на левия крак, а десният е бил по чорап. След извършването на катастрофата му е оказвана помощ да се укрие от Симона Радева и от още двама души. 

СЛЕД КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН: ДЪРЖАВАТА ОБЯВИ ПОРЪЧКА ЗА НОВО ЛЕКАРСТВО ЗА ТЕЖКО БОЛНИ ОТ КОВИД

Ново лекарство срещу Ковид-19 купува Министерството на здравеопазването. След края на работния ден вчера, 12 юли, ведомството, ръководено от проф. Асена Стоименова (Сербезова), обяви обществена поръчка за 1,6 млн. лв. с ДДС, която ще се възложи пряко.

КАК ВЪРВИ ЛЕТНИЯТ СЕЗОН ПО ЧЕРНОМОРИЕТО И ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЛИ КОВИД ПРЕЧКА - ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Години наред туристическия отрасъл бе желан за по-младите като временна и неангажираща работа. Ковид пандемията коренно промени този тип мислене и пренасочи младежите към други сектор, в които могат да се развиват. А за останалите в сектора работата остана и непредсказуема заради локдауните, периодичните ковид вълни, невъзможността да работят хотелите и ресторантите в пълния си капацитет, липсата на персонал, високите цени на основните хранителни продукти, както и по-високата цена на тока.

РУСНАЦИТЕ ПАК НЯМАТ УСПЕХИ В ДОНБАС, ПРИ НАЙ-ГОЛЯМАТА АЕЦ В ЕВРОПА СТАВА ГОРЕЩО

Войната в Украйна изглежда става още по-ожесточена. Що се отнася до основните горещи точки – направленията Славянск, Краматорск, Бахмут и Северск, Генералният щаб на украинската армия обръща сериозно внимание на руските атаки, стремящи се да си осигурят тактическо предимство за атака на магистралата Изюм – Славянск и прекъсване на логистични линии на украинските военни, за да може руснаците да атакуват и самия Славянск. Засега овладяването на въпросната магистрала от страна на руската армия не е близка перспектива.

РУСИЯ РАБОТИ ПОД ПЪЛНА ПАРА ПО НОВ БОЕН ЛАЗЕР В КАВКАЗ

 

Достъпността до висококачествени и актуални данни от спътниците за дистанционно наблюдение на Земята нараства всяка година. Вече няколко години компании като Capella Space и Maxar Technologies предлагат радарни и оптични изображения на земната повърхност с висока разделителна способност. Това позволява на цивилни анализатори да наблюдават военни съоръжения по света и да откриват интересни артефакти.

АНАЛИЗ: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ВНИМАВА СЪС СЪЮЗНИЦИТЕ СИ, ЗА ДА НЕ Ѝ ОБЪРНАТ ГРЪБ

 

До позорното си сваляне тази седмица британският премиер Борис Джонсън можеше да разчита на непоклатимата подкрепа на поне една страна: Украйна. Нейният президент Володимир Зеленски, че е "много щастлив", когато напереният Джонсън доста трудно, но все пак получи вот на доверие като лидер на Консервативната партия миналия месец. Това пише в свой анализ за Bloomberg Панкадж Мишра*, като материалът е посветен на перспективите пред Киев да удържи на своя страна общественото мнение в Европа и САЩ предвид все по-големите икономически трудности за обикновените хора на Запад заради войната в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Коментар №3 на седмицата: Лозунгът на негласуващите: Нещо, което трябва да пише на всеки билборд

Коментар №2 на седмицата: Кандидатирам се за Невродепутат - най-дългата листа

Коментар №1 на седмицата: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

Прогноза за времето - 18 май 2024 г. (събота)

Бивш шеф на НСО: Шофьорите може да карат по-бързо заради опасността от атентат

Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество