Новините: Най-важното за деня, 15 юни

2693
Новините: Най-важното за деня, 15 юни
Снимка: istock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. 

ИНФЛАЦИЯТА У НАС СЕ ИЗСТРЕЛЯ ДО НИВАТА ОТ 1998 ГОДИНА

Инфлацията в България продължава да се ускорява с бързи темпове като вече достига висини, напомнящи за времената на хиперинфлацията у нас.

ИДВА ЛИ КРАЯТ НА КАБИНЕТА "ПЕТКОВ"? КАКВО ПОКАЗВАТ СМЕТКИТЕ

Трусовете в управляващата коалиция не стихват. След като Слави Трифонов обяви в средата на миналата седмица, че оттегля министрите си и напуска коалицията, днес от ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Поводът е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика, обявиха бившите управляващи.

НАД 50% ОТ ХОРАТА НЕ СМЯТАТ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЪСТАВИ НОВО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ

53.3% българи не смятат, че е възможно да се състави ново правителство в рамките на настоящото 47-мо Народно събрание. 41.6% са на обратното мнение. Това показва специалното социологическо проучване на "Алфа рисърч", направено специално за предаването "референдум" по БНТ.

ИТН ЩЕ ПОДКРЕПИ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ

"Има такъв народ“ ще подкрепят вота на недоверие срещу кабинета "Петков". "Ще подкрепим възможността тези по най-бързи начин да са ходят. Говоря за министър-председателя, министъра на финансите и цялата им политическа структура. Защото, когато ти си готов да предадеш България, нищо не е от значение и няма стойност", каза депутатът Станислав Балабанов.

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ОБЕЩА ОЩЕ ОТЦЕПНИЦИ. ГЛАС ОТ ГЕРБ ЗА НОВАТА ПОМОЩ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ: ЩЕ ВИДИМ

 

Игра на цивилизационен избор. Единият избор - завръщане на мафията със своите парламентарните групи ГЕРБ и ДПС с изненадващата симбиоза с ИТН. Това, което чувам, е опит за експертен кабинет в този парламент – с мандат на ИТН и подкрепа на ГЕРБ и ДПС. Така спортният министър в оставка Радостин Василев коментира ситуацията с готвения от ГЕРБ вот на недоверие.

АСЕН ВАСИЛЕВ ДАВА НА ПРОКУРАТУРАТА ПРИКРИТО СТРОИТЕЛСТВО ЗА 2,4 МЛРД. ЛВ.

2,4 милиарда лева прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без надзори, актове, протоколи и гаранция, но скрито в договори за текущ ремонт. Това откри работната група между министерствата на финансите и на регионалното развитие, която провери договорите на АПИ за текущ ремонт и поддръжка за периода 2018 г. - 2021 г.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ С ЕПИТЕТ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЛЪЖАТА" ЗАРАДИ МОДЕЛА "АМ ХЕМУС"

"Лъжа е, че съм искал да се плаща по тези договори. В проекта на решение на НС, което аз изпратих на Лена Бориславова, тя лично го поправи на собствения си лаптоп, в собствения кабинет на Кирил Петков". Това каза на светкавична пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

КРЪГЪТ "ДЕЛТА ХИЛ" И СЛАВИ ТРИФОНОВ - КАКВО СОЧАТ ДОКУМЕНТИТЕ

След драматичното напускане на "Има такъв народ" (ИТН) от управляващата коалиция се заговори упорито за влиянието на бившия общински съветник на ГЕРБ в София Орлин Алексиев в ИТН и т.нар. кръг "Делта хил", в центъра на който били пернишките бизнесмени Станислав Любомиров и Добри Владимиров. Автори на тези твърдения са депутати, отцепили се от ИТН.

КАТЯ ПАНЕВА, ДБ: "ЕВРОЛАБ" БЕШЕ БРОШКАТА НА БОЙКО БОРИСОВ МНОГО ГОДИНИ (ВИДЕО)

Кой опъна политически чадър над фирмата "Евролаб" и наистина ли тя беше брошката на бившия премиер Бойко Борисов в продължение на години. За това в Студио Actualno разговаряме с областния управител на Хасково Катя Панева от "Демократична България" (ДБ).

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ АСПАРУХОВИЯТ МОСТ ДА РУХНЕ ЗАРАДИ БЛАГОПРИЯТЕН ЗА ДОГАН ПРОЕКТ?

Има ли опасност за Аспаруховия мост заради удълбочаване на Канал 1 и Канал 2? Този въпрос поставя неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) във второ видео за случая.

ГЕНЧОВСКА ЗА РС МАКЕДОНИЯ: ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА ИЗПРАТИ РЕВИЗИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ

На 5 април Весела Чернева, съветник на премиера Кирил Петков, изпрати нова рамкова позиция, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г. Това заяви по време на изслушване в Народното събрание министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: РУСИЯ ДЕ ФАКТО ЗАЯВИ НАМЕРЕНИЕ ДА АНЕКСИРА ДОНБАС, НО НЕ САМО

 

Военните действия в Донбас не стихват, но и няма някаква особена промяна. Най-горещата точка е Северодонецк и региона наоколо - руснаците използват главно артилерия в опита си да поставят под пълен контрол града, както и да форсират река Сиверски Донец на ключови места като Тошкивка, съобщава във Фейсбук Генералният щаб на украинската армия.

ЩЕ ПЛАТИ ЛИ УКРАЙНА СКЪПО ЗАРАДИ НЕРЕШИТЕЛНОСТТА И РАЗДЕЛЕНИЯТА В НАТО?

 

Ще се превърне ли Украйна в провал за НАТО така, както се превърна Афганистан? Този въпрос поставя колумнистът и помощник-редактор на The Guardian Саймън Тисдал в свой анализ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com