Новините: Най-важното за деня, 2 август

3092
Новините: Най-важното за деня, 2 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 август.

КАБИНЕТЪТ "ДОНЕВ" СЕ ЗАКЛЕ - РАДЕВ: ПЪРВИ ПРИОРИТЕТ Е СИГУРНОСТТА. ДОНЕВ: КАБИНЕТЪТ НЕ Е "Б ОТБОР" (ВИДЕО)

"На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението в труден момент за страната, в момент на умора от политиците, вихреща се инфлация, непосилни цени за хората, липса на газ за зимата, нормативен блокаж, засилващи се протести. В непосредствена близост до България има война, напрежението на Балканите расте". Това заяви президентът Румен Радев при поемането на властта от служебното правителство с премиер Гълъб Донев.

В ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА КАБИНЕТА "ПЕТКОВ": КОНСТАТИРАНИ СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ ПО "БАЛКАНСКИ ПОТОК", СЕЗИРАНИ СА МВР И ДАНС

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на "Балкански поток" (бел. ред. - името е налагано от експремиера Бойко Борисов, но по същество това е продължението на "Турски поток" в България), която министър-председателят в оставка Кирил Петков разпореди преди два месеца. Това се казва в съобщение на правителствената пресслужба.

ОТ ГЕРБ ОТГОВОРИХА ЗА "БАЛКАНСКИ ПОТОК" ТОЧКА ПО ТОЧКА БЕЗ ДА КОМЕНТИРАТ ОБШИРНО ИЗПЪЛНИТЕЛЯ

По време на брифинг в централата на ГЕРБ бившият министър Теменужка Петкова обивини кабинета "Петков" в лъжи относно проверките на "Балкански поток", назначени от бившия премиер.

В МАНДАТА НА КАБИНЕТА "ПЕТКОВ" - КАКВО СТАНА С АМ "СТРУМА"

Издал съм заповед, която на практика спира възможността АМ "Струма" да минава през Кресненското дефиле. Това потвърди по въпроса с бъдещето на АМ "Струма" екоминистърът в оставка Борислав Сандов пред Actualno.com.

ПРАВОСЪДИЕ, НА КОЕТО ДА РАЗЧИТАМЕ - ДОКЪДЕ СТИГНАХМЕ? ГОВОРИ НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА

Правителството на Кирил Петков вече е история. Но оценките какво успя и какво не успя да направи в краткото време, в което управляваше, се правят и явно ще се правят. А едно от най-важните неща остава правосъдие, на което българите може да разчитат.

КРАЙ НА 47-ИЯ ПАРЛАМЕНТ: КАК СЕ ОЦЕНЯВАТ ДЕПУТАТИТЕ (ВИДЕО)

След като в петък, 29 юли, удари последният звънец за народните представители е време за равносметка и от самите тях какво успяха да направят през последните месеци. Доволни ли са управляващите от краткото си управление? Гордее ли се опозицията, че това е първото българско правителство, свалено с вот на недоверие през XXI век?

ПОВЕЧЕТО ПАРТИИ СА НАРУШИЛИ ЗАКОНА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ МИНАЛАТА ГОДИНА, СЛАВИ ВРЪЩАЛ ДАРЕНИЕ

Единадесет участници в изборите на 11 юли 2021 г. от проверените 20, са извършили различни нарушения на Изборния кодекс при финансирането на предизборната кампания. Това констатира Сметната палата при проверка на декларираните приходи и извършените разходи от партиите.

СЛЕД ВЗРИВА В КАРНОБАТ: БОЙКО НОЕВ ПОКАЗА СНИМКА С ПОТЕНЦИАЛНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА РУСКИ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ

Може да се направят някои обобщения след взрива в Карнобат, който е един от десетината, случили се в България през последните години. В случая е намесена и геополитика, коментира бившият служебен министър на отбраната Бойко Ноев.

РУСИЯ ВСЕ ПОВЕЧЕ ВНИМАВА ЗА ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ ЗА СМЕТКА НА ФРОНТА В ДОНЕЦКА ОБЛАСТ

Изглежда, руското военно командване продължава да прехвърля части от фронта в Донецка област към Херсонска и Запорожка област. Информацията беше изнесена от Вадим Скабицки, представител на украинското военно разузнаване. В дневния си доклад, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната цитира Скабицки, че прехвърлянето продължава – специално части, които воюваха за превземането на Славянск, отиват към Херсонска област и дори Крим, за да подсигурят защитата им срещу украинска контраатака. Показателно е и публикувано от бившия вътрешен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) и основен обвиняем за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин (Стрелков) видео именно от Крим, показващо влак, явно превозващ военна техника.

ГЕРМАНСКОТО ОРЪЖИЕ В УКРАЙНА СЕ ЗАДЪХВА: УКРАИНЦИТЕ ГО СКЪСВАТ ОТ РАБОТА (ВИДЕО)

Месец след доставката на германските артилерийски системи PzH2000 в Украйна, някои от самоходните гаубици PzH2000 след интензивни боеве вече показват признаци на износване и се нуждаят от ремонт, съобщи Spiegel.

НЯКОГА ТОЙ БЕШЕ СРЕД ПРОРУСКИТЕ ЛИДЕРИ В УКРАЙНА, СЕГА ВОДИ ЗАЩИТАТА НА РОДНИЯ СИ ГРАД СРЕЩУ ПУТИН

Когато Русия започна пълномащабната инвазия на Украйна на 24 февруари, една от големите изненади на местния политически фронт беше рязката смяна на нагласите на Олександър Вилкул. Някога той играеше главна роля в проруския лагер в страната, но бързо зае позиция „анти Москва“ и бе назначен като ръководител на военната администрация в Кривий Рих (б.а. – на руски Кривой Рог) в Днепропетровска област. Това е родният град и на Вилкул, и на президента Володимир Зеленски.

ЯПОНСКИ АНАЛИЗ: КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ В НОВАТА СТУДЕНА ВОЙНА МЕЖДУ САЩ И РУСИЯ?

 

Още от самото начало войната в Украйна се превърна в глобален конфликт. Засега военните действия са локални, но противопоставянето на Запада, воден от САЩ и Русия има планетарни измерения. Мнозина вече наричат това Втората студена война - но кой печели и кой ще спечели? Анализ на японското консервативно издание Daily Shincho показва какво мислят в една от най-мощните държави в Азия, а и в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com