Новините: Най-важното за деня, 24 юли

6584
Новините: Най-важното за деня, 24 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден. 

ДЕПУТАТИТЕ ОКОНЧАТЕЛНО ПОЗВОЛИХА НЕОГРАНИЧЕНИ ДАРЕНИЯ ЗА ПАРТИИТЕ

Отворено финансиране на партиите, чрез неограничени дарения от физически и юридически лица – това е окончателното решение на Народното събрание, което беше взето с изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година, като точно с този закон през преходни и заключителни разпоредби се променя Законът за политическите партии. Решението мина със 129 гласа "за", 84 бяха "против", а 1 се въздържа. Припомняме, че президентът Румен Радев наложи вето на този вид финансиране.

ВЕТОТО ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ Е НА ПЪТ ДА ПАДНЕ

С 13 гласа "за", 7 "против" и 0 "въздържал се", комисията по отбрана повторно одобри ратификацията на договорите за закупуването на изтребители F16, с което отхвърли президентското вето. Предстои в петък ветото да влезе в пленарна зала и по всичко личи, че също ще падне. Радев поиска нов мандат и да бъде даден ясен отговор как са защитени българските интереси по сделката – за цената от 2,2 млрд. лева без ДДС и за срока на доставка, след 4-5 години.

ОБВИНИХА В ТЕРОРИЗЪМ ТЪРГОВСКИЯ ДИРЕКТОР НА TAD GROUP

Янков бе задържан във вторник при повторния обиск в офисите на TAD Group. Той е освободен от ареста малко преди 19 часа днес, но вече е обвинен в тероризъм, свързан с киберпрестъпления.

СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ – ЗА БЪЛГАРСКАТА ЧАСТ НА "ТУРСКИ ПОТОК"

Вместо още през май да е ясно кой ще изпълнява една от най-големите поръчки в България - за т.нар. българска част на "Турски поток", това ще стане в края на септември. За тогава е насрочено делото по същество за променения изпълнител на поръчката за 2,3 милиарда лева, обявена от "Булгартрансгаз". Тя е за доставка на материали и оборудване, проектиране и въвеждане в експлоатация на обект "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап: "Линейна част".

РУСКО ИЗДАНИЕ: САЩ ЩЕ РАЗОРЯТ БЪЛГАРИЯ, ПРОДАВАЙКИ Ѝ F-16

Издаваният от Комунистическата партия на Руската федерация вестник „Правда“ публикува статия, в която акцентира на възраженията на българските политици срещу закупуването на американски изтребители F-16. Материалът е озаглавен „САЩ ще разорят България, продавайки ѝ F-16“, отбелязва агенция "Фокус".

МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ СЕ ОТМЕНЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ МЕСТНИ ИЗБОРИ

Няма да има машинно гласуване само на местните избори. Засега опцията за гласуване чрез машини на парламентарни, президентски и европейски избори не се премахва. Това реши парламентът на второ четене с промяна на Изборния кодекс – в параграф 39 на преходните и заключителни разпоредби. Предложението мина със 129 гласа "за", 69 "против" и 1 "въздържал се".

ОВИЯТ ПРЕМИЕР БОРИС ДЖОНСЪН ОБЕЩА НА БРИТАНЦИТЕ BREXIT ДОРИ И БЕЗ СДЕЛКА

С амбициозни обещания и категорична подкрепа за Brexit новият британски премиер Борис Джонсън официално встъпи в длъжност. Той поема офиса на "Даунинг стрийт" №10, наследявайки Тереза Мей, която така и не можа да убеди британския парламент във визията си за напускането на ЕС.

Джонсън е на твърда позиция по въпроса, потвърждавайки че дългоочакваният Brexit ще се осъществи на 31 октомври, със или без сделка.

БОРИС БОНЕВ ПРЕД ACTUALNO.COM: СЛАГАМЕ КРАЙ НА ПРАКТИКАТА "РЕМОНТ НА РЕМОНТА" В СОФИЯ

Борис Бонев от неправителствената организация “Спаси София” бе издигнат за кандидат за кмет на столицата. Новината дойде по време на нарочно събитие, на което бе представен план за развитието на София, подготвен от гражданската инициатива.

ЦОНЕВ ОБЕЩАВА ДПС ДА ПИТА ДОНЧЕВ ЗА КИБЕРСИГУРНОСТТА, ПИТА ЗА ПАПКАТА ЗА "БИВОЛЪ", НО НЕ И ЗА ПАПКАТА "QNEQNEV"

Наблюдаваме една много бърза реакция на изпълнителната власт, на разследващите органи, което не е много характерно за България. Заслужават похвала – а от ДПС ще предприемем серия от политически консултации в парламента след завършване на процесуалните действия. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

ДЪРЖАВАТА СЕ ПОДКОВА ЗАКОНОВО ДА МОЖЕ ДА ЗАДЪРЖА НА РАБОТА МЛАДИ ЛЕКАРИ

До два месеца държавата официално ще може да задържа младите медицински кадри в България. Това стана възможно, след като в Държавен вестник беше обнародвана специална наредба, според която здравното министерство ще плаща заплатите на специализантите по медицина, но те ще са длъжни да останат 3 година на работа в болница по избор.

СЪВЕТЪТ НА ПАТРИОТИТЕ СЕ ПРОВАЛИ, КАРАКАЧАНОВ СЧИТА, ЧЕ КОАЛИЦИЯТА "Я НЯМА"

Коалицията "Обединени патриоти" я няма! Не го ли разбрахте? Това каза пред журналисти лидерът на ВМРО вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде агенция "Фокус". Попитан защо си тръгва от коалиционния съвет, Каракачанов заяви: "То няма такъв. Първо, чакаме "Атака" 30 минути, идват и започват скандали и обструкции. Няма смисъл", заяви още Каракачанов. На въпрос как ще продължи да бъде коалиционен партньор на ГЕРБ, Каракачанов отговори: "Ще разберете".

В XXI В. ПРАВОТО НА ЖЕНИТЕ НА АБОРТ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ГАРАНТИРАНО

В католическите страни на Европа, като Полша и Хърватия все по-често излиза, че човешките права не се отнасят за всички. Много лекари отказват да направят аборт дори по медицински причини и жените са принудени да обикалят болници и да търпят унижения, а често - просто да заминат в друга държава от ЕС. Това се казва в анализ на EUobserver.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Експерт: Пазаруването на козунаци онлайн крие рискове

Магазини BILLA ще посрещат клиенти и по време на Великденските празници

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com