Новините: Най-важното за деня, 29 май

4320
Новините: Най-важното за деня, 29 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 май.

ПЕЕВСКИ НЯМА ДА ХОДИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА, БИЛ ПО-НУЖЕН В БЪЛГАРИЯ

Народният представител и медиен магнат Делян Пеевски няма да става евродепутат. Това стана ясно по време на днешния парламентарен ден, когато Пеевски изненадващо се появи в Народното събрание. "Надделя колективното решение, че съм по-нужен в България", каза Пеевски пред журналисти в парламента, предаде Агенция "Фокус".

БОРИСОВ РАЗПОРЕДИ СПЕШНА ПРОВЕРКА НА ЗАГРАЖДЕНИЯТА ПО МАГИСТРАЛИТЕ

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов да предприемат спешна проверка на загражденията по магистралите, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

ОКОНЧАТЕЛНО - ВСИЧКИ НАРУШИТЕЛИ С КЪЩИ ЗА ГОСТИ МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ ОТ САНКЦИИ

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 година, утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" (ДФЗ). Това гласи съобщение на пресцентъра на Върховния административен съд.

ЩЕ ФАЛИРА ЛИ БНТ ДО ЕСЕНТА?

Има ли опасност съвсем скоро Българската национална телевизия (БНТ) да фалира? Този въпрос излезе на дневен ред, след като миналата седмица синдикатите в БНТ писаха до премиера Бойко Борисов, че телевизията има натрупани дългове от 35 млн. лева и е нужна спешна държавна инжекция, защото от октомври вече няма да има пари за заплати.

НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ: СЪДЪТ ОДОБРИ ЗАМЕНКА ЗА СТРОЕЖ НА НЕБОСТЪРГАЧ В "СТРЕЛБИЩЕ"

Решението на Столичния общински съвет (СОС), с което преди 13 години строителната фирма НИКМИ е получила апетитен имот де факто на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" в София и където сега иска да строи небостъргач, е редовно. Това постанови Административен съд-София (АССГ). Делото е 292/2018 година и се водеше от съдия Весела Николова.

АЕЖ: МАКАР И БЕЗ "ГОСПОДАРИ", ЕФИРЪТ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПЪЛНИ С РОБИ

"Това че ефирът остава без "господари" не означава, че трябва да се напълни с роби", се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България по повод основните медийни проблеми през тази седмица.

Става въпрос за промените в политиката на сайта gong.bg след влизането във владение на новия собственик Кирил Домусчиев и прокуждането от телевизиите на предаването "Господари на ефира".

"СПАСИ СОФИЯ" ВЪЗМУТЕНИ ОТ ПОГАЗЕНИ ОБЕЩАНИЯ НА ФАНДЪКОВА

Част от новопостроената инфраструктура за новия тролей, който трябваше да замести закритото трамвайно трасе до кв. "Лозенец", няма да се използва. За това сигнализират от "Спаси София".

ДОКЛАД ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА - РАБОТИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО СЕ ИСКА ОТ НЕЯ

Държавната и общинска администрация се формира малко повече от жени (65 746), отколкото от мъже (64 259), като общият им брой от 130 005 души се разпределя така: 78 721 са с висше образование, 51 174 са със средно, а 484 са с основно образование. Най-много чиновници са във възрастовата група 30 - 59 години - 110 123, а 10 950 души на и над 60-годишна възраст продължават да работят.

ОБЛАСТ БУРГАС НА ЕВРОВОТА - ЕФЕКТЪТ НА СПРЯНАТА ВОДА И ФУРГОН-СЕКЦИЯ

амо пет дни преди изборите за Европейски парламент, протестен митинг събра десетки роми пред сградата на община Бургас. Водата в квартал "Победа" беше спряна заради неплатени сметки, които надхвърлят 100 000 лева. Организаторите на митинга обаче не накараха своите хора да протестират пред ВиК и това повдигна въпроса дали протестът няма и политически отенък с мисъл за предстоящия вот, но доказателства за такова нещо няма.

ОКОНЧАТЕЛНО: ГЕРБ ИЗПРАЩА ШЕСТИМА ЕВРОДЕПУТАТИ В ЕП, ВМРО - ДВАМА

Централната избирателна комисия заседава. Очаква се скоро да бъде обявен точният брой гласове, които всяка партия е получила, но вече е окончателно ясно кой колко евродепутати изпраща в Брюксел. Падна интригата около броя мандати на ГЕРБ и ВМРО. ГЕРБ ще има 6-ма евродепутати, БСП – 5-има, ДПС – 3-ма. ВМРО ще изпрати в Брюксел двама, а „Демократична България” - един свой представител.

ИЗДИРВАНИЯТ СТОЯН ЗАЙКОВ СЕ Е САМОУБИЛ СЛЕД ПРЕСТРЕЛКА С ПОЛИЦАИ

Стоян Зайков, издирван за две убийства, е бил открит в района на Долна баня. Имало е пресрелка с полицаи, след което Зайков се е самоубил. Няма пострадали служители на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com