Новините: Най-важното за деня, 3 май

6208
Новините: Най-важното за деня, 3 май
Снимка: Getty images

Редакционният екип представя по-важните новини от деня накратко.

Русия бомбардира Лвов, сирени за въздушни нападения в цяла Украйна

Русия нанесе ракетни удари срещу Лвов в Западна Украйна. В града има прекъсвания на електрозахранването след руски въздушен удар, съобщава кметът на Лвов Андрий Садовий в Telegram.

Зам-командирът на Азов : Руснаците започнаха щурм на Азовстал (СНИМКИ)

Руските окупатори са предприели щурм срещу завода "Азовстал" в Мариупол. Това съобщи заместник-командирът на полк "Азов" Святослав Паламар за "Украинская правда". Според него окупаторите се опитват да проникнат в завода в момента.

След нов удар с много убити руски военни: Ранен ли е най-важният руски генерал на чувствително място?

Американското разузнаване не може да потвърди информацията, че ръководителят на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е бил ранен. Със сигурност обаче през миналата седмица генералът е бил в Донбас, съобщава Reuters.

Чеченците на Кадиров откраднаха трактори и комбайни от Украйна, но не можаха да ги подкарат

Чеченските бойци на Рамзан Кадиров са присвоили селскостопанска техника - трактори и комбайни от град Мелитопол в Украйна. Оборудването е доставено в Чечения, но не може да се използва, тъй като от компанията производител са го блокирали дистанционно.

Потенциалните наследници на Путин: Реално ли е Кадиров да го замести?

На 30 април таблоидът The Sun публикува статия за здравето на Путин. Твърди се, че руският президент се бори с рак на стомаха и с болест на Паркинсон и скоро му предстои операция.

Работил като PR за Кремъл британски журналист съветва за приличащи на Ялта преговори с Путин

Запада трябва да спре да напомпва Украйна с оръжие и да накара Русия да преговаря. Това е основата на позицията на журналиста Ангъс Роксбърг в статия за The Guardian. Роксбърг счита, че Украйна няма да спечели войната с Русия в смисъл, че ще я изтика от вече завладяното само защото западните лидери смело го заявяват.

Напук на руските очаквания: Войната създава по-силна Украйна и съживява Запада

Войната на руския президент Владимир Путин създава точно обратното на това, което той планираше: по-слаба Русия, по-силна Украйна и съживен Запад. Това се казва в анализ, написан за Центъра за анализ на европейските политики от посланик Кърт Волкерис, предава БГНЕС.

Папа Франциск: Орбан ми каза, че Русия ще сложи край на войната на 9 май

Папа Франциск разкри, че когато се е срещнал с Виктор Орбан преди около две седмици, унгарският премиер му е споделил, че Владимир Путин планира да сложи край на руската инвазия в Украйна на 9 май.

Унгария нарече клевета заявлението, че е знаела предварително за инвазията на Русия в Украйна

Унгарската страна е възмутена от изявленията на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексий Данилов, че Будапеща е знаела за руската инвазия предварително и че е искала да превземе част от украинските територии.

Военната помощ за Украйна: Радев счита, че правим, каквото ни кажат ЕС и НАТО

Президентът Румен Радев призова за разум при взимането на решението за военна помощ за Украйна. Така държавният глава коментира предстоящото извънредно заседание на Народното събрание, където предстои депутатите де решат дали България ще окаже военна помощ на Украйна.

Любомир Стефанов: Може да стане политическо чудо и правителството да има пълен мандат. Възможен е импийчмънт на Радев

Ако успее в тези три решения, които й предстои да вземе (даването на оръжие на Украйна, това, че можем да минем и без руски природен газ и отстояването на позицията за Р Северна Македония, бел.ред), ако намери консенус или евентуален компромис, ще станем свидетели на малко политическо чудо в България. Не че ми е бедно въображението, не мога да си представя нещо по-голямо от това да излезе. Добре де, има едно – импийчмънт на президента.

Хаджигенов заби задочно 10 неприятни въпроса на Радев за Украйна

Във връзка с последното становище на държавния глава от „Ние идваме!“ отправиха 10 въпроса към Румен Радев. Като автор на въпросите е посочен адвокат Николай Хаджигенов, депутат от 45 и 46 парламент.

Депутат от Продължаваме промяната : Народното събрание няма да даде оръжие на никого

Народното събрание не дава оръжие на никого, а дава мандат на Министерския съвет да вземе решение по анализ на военния министър Драгомир Заков какво да изпрати за Украйна. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Калоян Икономов пред БНТ.

Кирил Петков: Ще имаме същите или по-добри условия за цената на газа

"Аз вярвам, че ще имаме същите или по-добри условия за цената на газа. Не трябва да сравняваме цените на "Газпром" от стари периоди с цените, които ние ще имаме, а да сравняваме цените днес с тези цени, които ще получим и аз се надявам, че те ще бъдат по-добри". Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков след инспекция на газовата връзка с Гърция.

Европейският съюз да се готви за война с Газпром , предупреди енергийният комисар

Държавите-членки на ЕС не бива да имат никакви илюзии, че могат да разчитат на добрата воля на "Газпром" и Русия. Това предупреди европейският комисар по енергетиката Кадри Симсън на снощната извънредна среща на Европейския съвет. Тя събра енергийните министър на ЕС.

Държавата уволнява шефовете на Български пощи , според ДАНС те отказали в началото помощ за кибератаката

Вицепремиерът Калина Константинова поиска оставките на ръководството на „Български пощи“. В това число влизат изпълнителният директор и целия състав на Съвета на директорите. Искането идва след анализ на завареното от правителството и непосредствено след хакерската атака срещу „Български пощи“.

Божанов: Извършвани са опити за кибер атаки и срещу други държавни институции, освен Български пощи

"Атаката срещу "Български пощи" е действителна, реална, съществена и тя е продиктувана от дългогодишното неглижиране на киберсигурността , както от ръководството, така и от политическото ниво над него". Това каза министърът на електорното управление Божидар Божанов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Рашков предлага нов модел на МВР. Потвърди увеличение на заплатите

Нов модел на МВР представя ръководството на министерството в лицето на Бойко Рашков. Това стана ясно на брифинг на министъра на вътрешните работи. Всичко това е съгласувано с регионалните ръководствата на МВР, като целта на модела е усъвършенстване в структурно отношение. Част от промените касаят Народното събрание, а други са в правомощията на ръководството на МВР.

Дунчев: Нинова се опитва да овладее горската система

Когато премиерът Кирил Петков разбра, че схемите в горите продължават, той уволни зам.-министъра Атанас Добрев, който не предприе нищо, въпреки че беше уведомен. Това обаче не спря схемите и не реши проблема.

СПЕШНО! 2-годишно бургазлийче се бори с рядко генетично заболяване

Виктор е на 2 години и 2 месеца и има нужда от нашата помощ. Малчуганът страда от мускулна дистрофия - рядко генетично заболяване, което, ако не бъде лекувано, прогресира бързо. Лечение предлагат в Турция, но излишно време за губене няма. Виктор и родителите му заминават за Истанбул на 10-ти май, за да стартират процедурите по лечението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com