Прокуратурата счита подписана от Бойко Борисов заменка в "Стрелбище" за нарушаваща закона

6351
Прокуратурата счита подписана от Бойко Борисов заменка в "Стрелбище" за нарушаваща закона
Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

Един от най-спорните и добили шумна известност опити за застрояване на София отива на съд – при това след като прокуратурата реши да го вкара там, а не заради граждански иск.

Става въпрос за опита на строителната фирма НИКМИ, в която съдружници са Милчо Благоев и Николай Козанов, да постоят 43-44-етажна сграда точно на ъгъла на кръсовището на бул. "България" и "Петко Тодоров" в София. Това инвестиционно намерение предизвика няколко бурни протеста на жителите на квартал "Стрелбище", а НИКМИ отговори, като загради имота, където иска да строи и разруши минаваща през него улица-изход от квартала, твърдейки, че тя е незаконна, защото липсва в кадастъра.

Строителна фирма поискала да сече още преди да има план за строеж на небостъргач

Строителната фирма НИКМИ, притежавана от Милчо Благоев и Николай Козанов, е поискала да отсече десетки дървета в притежавания от компан...

Сега, обаче, Софийска градска прокуратура е установила, че има нарушения на закона по отношение на заменката, с която НИКМИ придобива имота. Решение за заменката взема Столичния общински съвет (СОС) още през 2006 година, като това става от втори път, а заповедта за заменката е подписана от тогавашния кмет на София Бойко Борисов.

"Установени са закононарушения на процесуални и материалноправни разпоредби, водещи до нищожност на Решение 799 и Заповед РД-562-229/03.11.2006г. на кмета на Столична община", пише прокуратурата в отговор до Инцииативен комитет "Стрелбище", обединяващ жители на квартала. Отговорът е следствие на подаден сигнал от гражданите. Прокуратурата казва и, че е подала протест до Административен съд София-град (АССГ). Справка в сайта на АССГ показва, че протестът е подаден на 9 януари, 2018 година, заведен е в деловодството и има дело под номер 292, 2018 година, пред 39-ти съдебен състав. Входящият номер на документацията е 747.

В жалбата на гражданите относно законността на заменката беше посочено, че НИКМИ придобива имота, където сега иска да строи, без той да граничи с общински имот, както трябва да е по действаща наредба. Освен това, решението за заменката в СОС е взето с 38 гласа "за", а не с 39, т.е. няма квалифицирано мнозинство, каквото е необходимо за такова одобрение.

Официално съобщение беше публикувано и от Софийската градска прокуратура, в което се уточнява, че "при постановяване на решението (бел. ред. - за заменка на Столичния общински съвет) не са спазени изискванията за управление и разпореждане с общинско имущество; не са спазени нормативните изисквания по прекратяване на съсобствеността върху имот; не е проведен търг за него; пренебрегнато е наличието на спор за материалното право на собственост върху парцела, което е било пречка за извършване на замяната".

Безхаберието заради опити да се строи небостъргач образува езеро в "Стрелбище"*

Заради обилния дъжд, който се излива в София, както и на много места в страната, част от столичния квартал "Стрелбище" официално се пре...

Юридическата сага

НИКМИ желае да реализира високо строителство в имота още отпреди над 10 години, като за целта подава искане за одобрение на Подробен устройствен план (ПУП). Според съсобственика на компанията Милчо Благоев обаче, бившият главен архитект на София Петър Диков нарочно инициирал промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София, с което имотът е влязал в зелена зона и съответно няма как да се реализира високо строителство. НИКМИ завежда дело заради това и преди две години Върховният административен съд (ВАС) отсъжда в тяхна полза. Решението, обаче, е изключително противоречиво, тъй като не кореспондира с други решения, при това на съдебни състави с участието на съдии от състава (Джузепе Роджери и Любомира Мотова), отсъдили в крайна сметка в полза на НИКМИ. ВСС, обаче, изрично посочи, че няма правомощието да каже дали става въпрос за противоречиви случай. Сегашният главен архитект на Столична община Здравко Здравков отказва да изпълни съдебното решение в полза на НИКМИ и заради това вече два пъти са му налагани глоби, втората от които за 13 000 лева.

Липсващата община

След започналите през лятото на 2017 година граждански протести и след извършеното за дни заграждане на имота, довело до разрушаването на ключовото за "Стрелбище" продължение на улица "Майор Първан Тошев", Столична община издаде заповед за премахване на оградата и възстановяване на разрушената улица. На две съдебни инстанции обаче тази заповед не беше уважена, а при второто решение съдът посочи и, че ако "общината е искала да запази свободния достъп на гражданите до имота (бел. ред. - де факто градинката, където НИКМИ иска да строи)", не е трябвало да прави заменка.

Неколкократно главният архитект на София Здравко Здравков казваше и, че Столична община готви жалба за разваляне на заменката. Поне до този момент няма яснота какво става с въпросната жалба.

Законът за небостъргачите в София мина на първо четене

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройство и застрояване на София, уреждащи строителството на небостъргачи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София