Как се съхранява олио, така че да не граняса?

9859
Как се съхранява олио, така че да не граняса?
Снимка: iStock

Когато използваме думата олио обикновено визираме растителното масло от слънчоглед – тоест слънчогледовото олио, макар да има множество различни култури, от които се произвежда олио. Реално олиото е растителна мазнина, получена от семената на маслодайни култури, поради което олио е и зехтинът, и рициновото масло, и кокосово масло, и различни други растителни масла.

Настоящото проучване как се съхранява олио в условия, които да не позволят грантясването му, се отнася за растителното масло от семките на слънчоглед или слънчогледовото олио, което е най-масово разпространеното и използвано у нас.

Употреба на слънчогледовото олио – за какво е подходящо и какви са ползите от него

Слънчогледовото олио е универсално масло за сурова консумация – на салати, както и за печива, ястия, сладкиши, консервиране, топлинна обработка. Макар да е мазнина, то, изненада!, е полезна храна. Съдържа мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, като последните се считат за най-здравословния вид мазнина за човешка консумация, а и двата вида намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт чрез намаляване на нивата на „лошия“ холестерол в кръвта. 

Как се познава качественото олио?

Ползите от слънчогледовото олио далеч не се изчерпват с това. Други значими ползи, които си струва да познавате и да подчертаем, са:

  • Слънчогледовото олио е щедър източник на витамин Е.
  • Съдържа олеинова и линолова киселина, познати с невероятните си ползи за здравето и красотата, както и за нормалното функциониране на редица органи, тъкани и системи в тялото.
  • Стимулира имунната система – естествения щит на организма срещу заболявания.
  • Щедър източник е на витамин К, който е значим за кръвта и помага за регулиране на метаболизма на костите, нивата на калций и цялостната здравина на скелета.

4 съвета как се съхранява олио така, че да не грантяса

Основни растителни масла за готвене в българската кухня са маслиново, слънчогледовото и рапичното масло, като слънчогледовото олио е най-универсално, най-предпочитано и най-често използвано за целта вероятно заради по-ниската му цена от тази на зехтина и устойчивостта му на топлинна обработка до високи градуси. То е традиционна мазнина, която българите купуват и с която готвят.

При прогнози за рязък скок на цената на олиото често наблюдаваме трескаво презапасяване и купуване на десетки бутилки олио, които ще ни стигнат буквално до края на дните ни, при което въпросът как се съхранява олио излиза на дневен ред. Можем ли изобщо да съхраним това олио при условия, които няма да позволят то да грантяса и да сме хвърлили вложените средства на вятъра?

Сред причините за гранясването, което влошава вкусовите качества на мазнината и води до неприятна миризма, са излагане на определени микроби в резултат на лошо боравене с храна и лоша хигиена или тотална липса на такава. Грантясалото олио обикновено не представлява здравословен риск за хората, които го консумират, но вкусовите качества са тотално влошени и това прави малка вероятността да може да се употреби, а не да се изхвърли това олио. Ето как се съхранява олио и как да опазите своето от грантясване:

Полезно ли е слънчогледовото олио?

1.       Дръжте го плътно затворено, като в идеалния случай ще е фабрично затворено. Олиото което е изложено на кислород, е най-застрашено от грантясване, тъй като се образуват  свободни радикали, допринасящи за промяната във вкуса и миризмата на готварските масла.

2.       Дръжте го на тъмно. Тази гореща препоръка също е свързана със свободните радикали, които се образуват под въздействието на слънчевата светлина или на тази от лампите.

3.       Дръжте го на хладно място. Високите температури са пагубни за слънчогледовото олио. Те увеличават скоростта, с която маслото се окислява, като по този начин намаляват живота на олиото и водят до по-ранното му грантясване.

4.       Дръжте го в оригиналната опаковка с плътно затворена капачка.

Най-добре се съхранява олио в стъклена бутилка, която е плътно затворена и е с тъмен цвят на стъклото, поставена в тъмно избено помещение без източник на светлина и топлина. Ако нямате подобни условия, най-добре не купувайте големи количества, за да не грантясат, преди да дойде моментът да се нуждаете от тях.

Дори стриктно да съблюдавате тези 4 съвета, не може да удължите живота и трайността на олиото безкрайно. Няколко месеца до няколко години е трайността според това дали е отваряно, или не е, както и според посоченото от производителя – погледнете срока на годност, преди да вложите усилия да удължите живота на олиото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com