Можем ли да „спасим“ гранясалото олио?

3357
Можем ли да „спасим“ гранясалото олио?
Снимка: iStock

В почти всяко домакинство може да откриете бутилка олио, известно като полезна и пълноценна храна, важна за сърдечно-съдовата система, но ако не го използвате често и го съхранявате дълго, то може да граняса.

Какви са причините за това, как да предпазим олиото от гранясване и да удължим живота на ценната златна слънчогледова течност в бутилката, както и как да „спасим“ гранясалото олио, са въпроси, отговорите на които спестяват средства за закупуване на ново и ни предпазват от разхищаване.

Защо олиото гранясва?

Докато бутилката е затворена фабрично, срокът на годност на олиото е според посочения на нея. Веднъж отворена обаче, животът на олиото се скъсява, защото то е изложено на кислород и други, разграждащи мазнините, което в крайна сметка води до гранясването. Колкото по-плътно затваряте бутилката след употреба, толкова по-добре, но не очаквайте да постигнете фабричното затваряне, с което олиото е предпазено от излагането на кислород.

Срок на годност на олиото

Неотворена бутилка естествено има по-дълъг срок на годност от отворената, като той е посочен на опаковката. Отвореното олио ще издържи в шкафа около година, преди да граняса, а ако искате да удължите живота му, нуждаете се от ценни съвети как да постигнете това.

Как да удължите живота на олиото?

Отворили сте бутилка слънчогледово олио за приготвянето на ястие за семейството си, но използвате по-често зехтин и други масла и се чудите как да го съхраните да следващия кулинарен експеримент в кухнята, за който ще ви е нужно според рецептата точно слънчогледово олио. Вижте тези ценни съвети, които ще ви помогнат да удължите живота му.

Как се познава качественото олио?

  • Колкото по-ниски са градусите, толкова по-дълго олиото ще запази вкуса си, без да граняса. Ако го съхранявате не в горещата стая, а в избата, далеч от светлина и топлина, олиото ще запази вкусовите си качества по-дълго.
  • Доверете се на хладилника и приберете бутилката в него. Може да използвате и фризера, не се притеснявайте, олиото ще запази качествата и вкуса си и там и ще удължите двойно живота му спрямо този, който ценната течност би имала в шкаф. Поставянето на бутилката с олио в хладилник или фризер доближава срока на годност на отвореното олио до този на неотвореното.
  • Не допускайте бутилката да стои отворена, затваряйте колкото е възможно по-плътно. По-малко излагане на  кислород означава по-дълъг живот за олиото.
  • Не само температурата е важна, старайте се да държите бутилката с ценната подправка далеч от преки слънчеви лъчи.
  • Избягвайте железни или медни съдове, когато пържите с олио, което трябва да се използва повторно. Тези метали ускоряват гранясването.

И все пак имайте предвид да не съхранявате твърде дълго отворено олио, тъй като губи хранителната си стойност, ценните вещества, които съдържа, вкусовите си качества и аромата си. Ако използвате рядко олио в малки количества, по-добре купувайте мини бутилки, за да не се налага да го съхранявате с години. Ако вече е късно за тези съвети и имате олио, което е гранясало и се каните да го изхвърлите, помислете не може ли спасите гранясалото олио. Ще ви помогнем и за тази задача. Преди това обаче е важно да може да различите олио, което все още е прясно и е със запазени вкусови качества, от олио, което е гранясало.

Полезно ли е слънчогледовото олио?

Как да разпознаем гранясалото олио?

Гранясалото олио се познава по:

  • неприятния аромат,
  • драстичната промяна на цвета,
  • киселия и неприятен вкус.

Как да спасим гранясалото олио?

Олиото е гранясало. От днес ще следвате съветите ни, но какво да правите с това? Дали ще трябва да го изхвърлите? Еднократната консумация на гранясало олио не е опасна за здравето, но определено не е приятно и никой не би се насладил на ястие с гранясало олио. Нещо повече – специалистите подозират, че редовната консумация на гранясало олио може да допринесе за развитието на възпалителни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак, тъй като се счита, че съдържа канцерогенни вещества.

Следователно по-добре го изхвърлете, така или иначе няма начин да върнете времето назад и да превърнете олио, което е гранясало, в прясно, а от този момент следвайте съветите как да предпазите олиото от бързо гранясване и ще имате винаги прясно слънчогледово богатство под ръка. Или пък спасете гранясалото олио, но не като го изядете, а като го използвате за други цели като:

  • за да смажете скърцаща врата, идеално е за пантите,
  • за да предотвратите образуване на ръжда, ще му намерите приложение в градината,
  • идеално за е газовата ви лампа вместо газта,
  • може да премахнете боята от ръцете си с олио, като втриете малко в кожата си, оставете да попие за 5 минути, след което измиете,
  • може да го използвате в домашните сапуни, които правите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо мигаме с очи?

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com