Нови снаряди и контраатаки: Украйна гледа напред срещу Русия (ВИДЕО)

10525
Нови снаряди и контраатаки: Украйна гледа напред срещу Русия (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Инициативата на Чехия за закупуване на 800 000 снаряда за Украйна (500 000 калибър 155-мм и 300 000 калибър 122-мм: Голяма новина от България за Украйна: Пращаме десетки хиляди боеприпаси?) от алтернативни доставчици, вероятно извън Европа, набира скорост.

Веднага щом бъдат събрани парите, това е на финалната права според запознати източници, се очаква до няколко седмици да започнат доставки. Цената на снарядите е около 1,5 млрд. евро по неофициална информация, като желание да помогнат за инициативата има от 15 държави.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, че има напредък – Чехия ще е посредник, а ангажимент за участие потвърдено има от Нидерландия, Германия, Франция, Дания, Канада, Литва, от вчера (6 март) вече и от Латвия. "Тези снаряди са от критична важност да бъде победена Русия и ние ще направим всичко възможно да подкрепим Украйна", написа в Twitter латвийският министър на отбраната Андрис Спрудс. По експертни оценки, на Украйна ѝ трябват поне 200 000 снаряда месечно, за да води успешно война срещу Русия, пише Bloomberg: Боеприпаси за Украйна: Доставки, обещания и как Европа ще задоволи "глада"

Същевременно новият командващ украинските сухопътни сили генерал Олександър Павлюк изрично заяви, че още тази година Украйна ще се стреми да си върне инициативата на бойното поле и че ще организира контраатаки, като със задачата за контраатаки ще бъдат натоварени специално определени части. Павлюк посочи, че в момента Русия опитва да концентрира повече сили и да пробие на запад от Авдеевка, от Бахмут към Часов Яр и към Лиман, но и че очаква в скоро време украинската армия да стаблизира фронта.

Като отчита, че тактически това е правилно мислене, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочва, че забавянето на западна военна помощ за Украйна ще затрудни изпълнението на това намерение.

Продължават и операциите в рамките на голямото военно учение Северен отговор 2024" (Nordic Response 2024) на НАТО. Около 1500 военнослужещи - мъже и жени - от германските въоръжени сили участват в маневрите, включително 700 души от специализираните за планински операции военни части, съобщиха представители на Бундесвера от град Алта в Северна Норвегия. В учението участват около 20 000 войници от 13 държави. Според сценария на ученията войниците ще започнат днес (7 март) контраатака от района на Алта, за да завземат районите на юг от града, които вече са били окупирани от враг на НАТО. В учението се използва широк набор от оръжия, включително 100 самолета и военноморски сили с фрегати и подводници, уточнява БТА: Учение на НАТО в новите страни членки (ВИДЕО)

В светлината на това учение, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че ако в Северна Европа бъде разположено ядрено оръжие, то ще бъде легитимна цел на Руската федерация. Не е нужно да си военен експерт, за да си наясно, че това е директна заплаха и естествено, това ще са легитимни цели при сценарий на война между Русия и НАТО, каза тя, предупреждавайки, че приемащите ядрено оръжие държави ще имат проблем със сигурността. Захарова визираше изказване на финландския президент Александър Стуб, който говори наскоро, че членството на Финландия в НАТО дава и ядрена защита на страната.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Сутрешната сводка на украинския генщаб сочи интересна картина – увеличение на интензивността на бойните действия и то равномерно, по почти всички активни направления на фронта. Общо украинците отчитат 92 бойни сблъсъка, като в направлението при Авдеевка са отбити 21 руски пехотни атаки. Още 20 руски пехотни атаки са отбити в Новопавловското направление (Красногоровка, Григоровка, Победа, Новомихайловка). Сериозна руска активизация има и в западната част на Запорожието – 16 отбири руски пехотни атаки при Работино (на 10 километра южно от Орехов), по направлението Орехов – Токмак – Мелитопол. За по 11 отбити руски пехотни атаки в Лиманското направление (Терно, Ямполовка, Билохоровка) и направлението Бахмут съобщава украинският генщаб.

(КАРТА) Голямата новина при Авдеевка е, че явно украинците успяха да спрат руския напредък на запад. Според политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке украинската армия си е върнала ефективно пълния контрол върху Тоненко (КАРТА). Показателно е, че в сводката на украинския генщаб като основни позиции на боеве за изминалото денонощие са посочени именно Тоненко и Бердичи (линия на десетина километра запад-северозапад от Авдеевка), както и Невелско – Първомайско (11-15 километра югозападно от Авдеевка). Руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов твърди в обзора си, че украинската армия е успяла да отбъсне руските части от западните покрайнини на Бердичи. Но според украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, по непотвърдена информация руснаците са на позиции в югоизточната част на Тоненко, а украинските сили там трябва да се справят с руски атаки както от изток, така и от юг – защото от юг има руски напредък откъм Водяне. "Освен това, очевидно командването на противника не се отказва от опитите си да премине отвъд южния фланг на нашите части, които все още водят ожесточени боеве в района на селата Орловка и Тоненко, като настъпят по протежение на линията Първомайско - Нетайлово", добавя военният наблюдател.

Машовец изрично пише, че има информация за значителни руски загуби в боевете при Бердичи. Какво струват на руснаците опитите за настъпления - вижте НОВО ВИДЕО (18+) с действията на украинците с БТР "Брадли" и дронове

(КАРТА) Що се отнася до Новопавловското направление, руснаците лека-полека се приближават на позиции по-близо до Новомихайловка и от юг. Те вече влязоха в селото от изток, но още не могат да го превземат – Семьон Пегов твърди, че половината Новомихайловка е в руски ръце. Константин Машовец смята, че руснаците опитват да минат покрай Григоровка, за да могат да атакуват Новомихайловка и от север. Ключова точка е Красногоровка – там украинците удържат, а за руснаците селото е важно, за да може да си осигурят победи в Григоровка и Новомихайловка и да гледат към Курахово. Руснаците обаче не успяват напълно да заобиколят Новомихайловка от юг и да стигнат до път 00532, който свързва Маринка и Угледар, което очевидно е било планирано от командването на противника, добавя Машовец, според които украинските сили тук отстъпват доста като брой и оръжия и въпреки това се справят засега. Руснаците пускат по 4-6 дори 10 умни бомби КАБ в района на Новомихайловка, а това показва колко им е важно да я превземат – с мисъл да атакуват Угледар от север и да елиминират дори хипотетична възможност за бъдеща украинска контраофанзива от Угледар към Волноваха, казва още украинският о.з. полковник: 100 умни бомби на ден срещу 50 на месец: Чудовищно предимство за Русия пред Украйна (ВИДЕО)

За Луганска област – направлението към Лиман, Пегов посочва, че няма особена промяна, а популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, говори как украинците са отбили руска атака към Терно (15 километра западно от Кремена) и че руснаците са се приближили до селото, но не могат да влязат. А в направлението към Купянск нищо ново – поредна отблъсната по-голяма руска атака срещу Синковка, на 8-9 километра североизточно от Купянск. Според ръководителя на Харковската военновременна администрация Олег Синегубов, Русия е съсредоточила около 40 000 войници в направленията към Лиман и Купянск и още 60 000 военен помощен персонал:

За Бахмут и Пегов, и "Рибар" твърдят, че се водят тежки боеве, а Пегов специално обръща внимание, че в Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут) украинците съумяват да удържат позиции в западната част на селото. Ако то падне, тогава южният фланг на Бахмут ще е готов за пълно очистване от руснаците.

Интересното за западната част на Запорожка област е, че според Пегов има окопали се руски войници в Работино, като украинските сили опитват да ги изхвърлят от позициите им, но не успяват. Вероятно става въпрос за позиции от запад на селото. Специално внимание на ситуацията обръща и "Рибар" - с твърдение, че украинската армия продължава да изтласква руските сили от Работино и прехвърля подкрепления там, като планира да атакува към Върбово (на югоизток, 18 километра от Орехов) и Новопокроповка (12 километра южно от Орехов и 2 километра южно от Работино).

Украйна: Пазар на военнопленници и жестоки уроци с FPV дронове (ВИДЕО)

Според руското военно министерство, тази нощ на руска територия са свалени общо 6 дрона. 3 от тях са свалени в Брянска област, 2 – в Тулска област, а 1 – в Курска област. Дали има поражения ще се разбере по-късно – обикновено когато става въпрос за официални съобщения на руското военно министерство е точно така, защото то си мълчи за пораженията: Взрив в ТЕЦ в Русия, във Воронеж изглежда има атака с дронове (ВИДЕО). Руското военно министерство обаче се похвали, че руската армия е унищожила трети танк "Ейбрамс" - на Украйна бяха доставени 31 такива танка от САЩ.

Същевременно украинският генщаб за втори пореден ден и трета поредна сутрин съобщава, че няма нито един руски военен кораб в Черно море - към сутринта на 7 март. Има само 1 руски военен кораб в Азовско море.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Бум: Руска авиационна бомба удари руско село във Воронежка област

Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

Украински дрон пак стигна до Татарстан - на 1000 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Зеленски отмени посещението си в Испания заради тежката обстановка на фронта

"Правителството ни пребива, но Грузия няма да стане Русия": Говорят грузински опозиционери (ВИДЕО)

Без мобилни телефони в гимназиите в Гърция

ВСУ дължат обяснения как са строени укрепленията при Харков: Украински депутат

САЩ обмислят да пратят на Украйна нова батарея Patriot

ЕС: Който отрича геноцида в Сребреница няма място в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа