Светът през 2022 г.: Топ 10 археологически открития - корабът "Ендюранс" и маски на ацтеките

13068
Светът през 2022 г.: Топ 10 археологически открития - корабът "Ендюранс" и маски на ацтеките
Снимка: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

2022 г. беше богата на археологически находки. По-специално учените бяха изненадани от невероятната колекция от бронзови статуи, намерени в термални води, и скъпоценни мъниста – накит, който се смята за най-важната археологическа находка в Англия след откриването на известния некропол Сътън Ху през 1939 г. Освен това археолозите са открили потъналия кораб на истински антарктически изследовател, макар че морският лед е възпрепятствал издирването. HeritageDaily споделя най-популярните находки в областта на археологията. Между предложената от изданието класация ние от Actualno.com сме ви оставили линкове към най-четените от вас археологически новини през изминалата година. Четете между редовете, защото ви обещаваме Топ 10 х 3.

Археолози откриха римски хладилник от първи век в крепостта Нове край Свищов

Колекция от бронзови статуи

В термалните бани в Тоскана – град Сан Кашано дей Бани, тази година бяха открити десетки бронзови статуи от древни римски времена. Според археолозите подобно откритие е изключително рядко.

Учените предполагат, че доброто състояние на артефактите, които са на 2300 години, се дължи на горещата вода от термалните извори. Вероятно статуите са служили като украса на светилището.

Общо екипът от археолози е успял да открие 24 големи статуи и няколко малки. След това те са пренесени в реставрационната лаборатория в Гросето.

Стотици мумии и пирамида на неизвестна царица са открити близо до гробницата на Тутанкамон

Корабът на легендарен изследовател на Антарктика

През март изследователите откриха останките на "Ендюранс" (Endurance), експедиционния кораб на Ърнест Шакълтън, който се оказа изненадващо добре запазен. Откритието се случи 100 години след смъртта на легендарния изследовател.

Състоянието на кораба е изненадало учените, казва полярният географ Джон Шиърс, ръководител на експедицията Endurance 2022. Издирването му било силно усложнено от блокиращия морски лед и факта, че било изключително трудно да се намери точното място – ледът отнесъл кораба на голямо разстояние.

Причината за самата катастрофа е неудачно избраният момент за началото на експедицията през 1914 г., тъй като още през октомври същата година ледът сковава кораба. Поради това в корпуса на баркентината се появяват пробойни и на следващата година корабът потъва. За щастие всички членове на експедицията успяват да оцелеят.

4500-годишен огромен град на неизвестна цивилизация е открит в Китай

Ръката от Ирулеги

В северната част на Испания, по време на разкопки близо до замъка Ирулеги, археолозите откриват плоска бронзова ръка, гравирана с десетки различни символи. Въпреки че този артефакт е открит миналата година, учените едва наскоро осъзнават колко ценна е тази находка.

След като изследват артефакта, изследователите заключават, че знаците са пример за протобаски език. Преди това се смяташе, че васконските племена не са имали собствена писменост, тъй като няма доказателства за противното.

На ръката има изписани 4 думи, състоящи се от 40 знака, но учените са успели да идентифицират само една – sorioneku, която е предшественик на баската дума zorioneko и означава „късмет“.

Уникална пещера-гробница от времето на Рамзес II откриха в Израел (ВИДЕО)

Разкопки в Темпло Майор

 Mirsa Orozco – INAH

В Главния храм (Templo Mayor), център на храмовия комплекс на ацтеките в Мексико Сити, от няколко години се провеждат разкопки, които носят интересни находки.

Този комплекс се развива около 200 години, докато е разрушен от испанците през 1521 г. Състои се от два храма, пет платформи и спомагателни сгради.

Наскоро археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH) откриха в близост до храма поредните артефакти, принесени в жертва на боговете. Сред тях са маски, украшения за глава, скиптри, пекторали, стрелички, фигурки, обеци, кани, множество дървени изделия и други предмети.

Намерени са и ботанически останки като цветя, както и животински останки, керамика и др. Освен това ацтеките принасяли на боговете и дарове от морето.

Лидар откри в джунглите древната столица на Змийското царство

Тайните на Вилендорфската Венера

Вилендорфската Венера е малка фигурка от оолитов варовик, изобразяваща жена с необичайна прическа и липса на лице. Създаването на фигурката се приписва на представители на Граветската култура, като се смята, че възрастта на статуетката е най-малко 30 хиляди години.

Преди това тази фигурка беше изследвана само отвън, но учени, ръководени от австрийския антрополог Герхард Вебер са извършили компютърна томография на вътрешната структура.

В резултат на новото изследване учените са установили, че камъкът, от който е изсечена фигурката, идва от Северна Италия. Самата фигурка е намерена от археолога Йозеф Сомбати в Австрия през 1908 г.

Археолози открили най-големия театър на древна Тракия

Най-старият барелеф в света

Учени откриха интересен барелеф в Югоизточна Турция, в района на Урфа. Той принадлежи към епохата на неолита и се смята, че е на около 11 хиляди години.

Барелефът е широк около 0,9 метра и дълъг около 3,7 метра. На него са изобразени двама мъже, единият от които държи гениталиите си в ръцете си, а също и зверове.

Учените не са успели да разберат какво точно е искал да покаже авторът на барелефа, но според Ейлема Оздоган от Истанбулския университет археолозите може да намерят други рисунки, които да допълнят „историята“. Разкопките все още продължават.

Ново откритие в Гьобекли тепе поставя под съмнение ролята му като храм

Портрети от древно царство

Археолозите продължават разкопките в египетския град Фаюм и откриват невероятни артефакти от древни цивилизации. От 2016 г. се провеждат изследвания в обекта Гарза. Именно тук в края на миналия сезон беше открит голям некропол с множество артефакти. Сред тях са открити фаюмски портрети.

Тези портрети са нарисувани върху дъски, прикрепени към мумии от висшата класа от римски Египет. Те принадлежат към една от традициите на рисуването върху дърво, една от най-тачените в Античността.

Това са първите открити артефакти от този тип от дълго време. Последният път портрети от този период са открити в началото на ХХ век.

В Иран строители случайно откриха голям подземен град

В Иран строители случайно откриха голям подземен град

Гребен със старинен надпис

В град Лахиш, някога вторият по важност в Юдейското царство, е намерен гребен с най-старото известно заклинание.

Въпреки че гребенът е открит през 2017 г., гравюрата е забелязана едва миналата година. Находката е с размери 3,5 см на 2,5 см. След анализ учените потвърдили, че върху гребена има ханаанска писменост. Изследователите смятат, че гребенът е изработен около 1700 г. пр.н.е.

Надписът на костения гребен гласи: „Нека този ​​гребен да изкорени въшките от косата и брадата“. Той е загубил зъби, но останките показват, че някога е имал няколко широки зъба за сресване и 14 тесни зъба от другата страна – те са били използвани за премахване на въшки.

Сензационни факти за Мачу Пикчу са открити в атлас от 1904 г.

Истинска мечта на археолозите

Екип от археолози от Музея на Лондон са направили удивително откритие, откривайки гробницата на англосаксонка от седми век. Необичайното количество съкровища за раннохристиянско погребение предполага, че е принадлежало на човек с много високо положение.

Голямото количество религиозна символика показва, че тя е била уважаван християнски водач, което оспорва предишни предположения, че подобни позиции тогава (ок. 630 – 670 г.) са били заемани почти изключително от мъже.

Огърлицата, с която е била погребана, е най-изящната и скъпа, намирана във Великобритания. Състои се от 30 златни и сребърни детайла, както и полускъпоценни камъни. Правоъгълна висулка с мотив на кръст оформя централната част на огърлицата и е инкрустирана с червени гранати в злато.

Огромната стойност и историческото значение карат някои експерти да твърдят, че украшението е най-важната археологическа находка в Англия след откриването на известния некропол Сътън Ху през 1939 г.

Изгубен фрагмент от Кумранските ръкописи 60 години висял в рамка на стена

Изгубени индийски храмове

В горския резерват Бандхавгарх изследователи от Археологическото изследване на Индия (ASI) са открили храмове, будистки постройки и пещери, разположени в района Умария на щата Мадхя Прадеш в Индия.

Учените са завършили първия от трите етапа на разкопките на планината Тала през май-юни 2022 г. В следващите етапи ще бъдат изследвани хребетите Хитули и Магади.

Най-ценни за науката са 24 надписа, датиращи от II – V век от н.е., някои от тях споменават имената на Павата, Веджабхарада и Сепатанаайрика. Надписите също назовават важни владетели като махараджа Шри Бхимсена, махараджа Потасири и махараджа Бхаттадева.

ОЩЕ 10 ТОП ОТКРИТИЯ В АРХЕОЛОГИЯТА

Останките от древни хора в пещерата Бачо Киро пренаписват първото заселване на Европа

Огромен мегалитен комплекс се появи в Испания

Редки гробници на гладиатори са открити в „непобедимия град“ Анаварза

В троен ковчег от злато, сребро и стомана: учените продължават търсенето на гроба на Атила

Археолози откриха в Египет огромно лице, наподобяващо Големия сфинкс

Учени дешифрираха текстове на маите

Аромат на царица. Учени откриха какъв парфюм е използвала Клеопатра

Археолози са зашеметени от инженерно откритие в Петра (ВИДЕО)

Огромен подземен град на първите християни е открит в Турция (ВИДЕО)

Откриха следи от "успоредна" на Древен Египет цивилизация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com