Държавният бюджет за 2020г. - основни акценти и критики

13048
Държавният бюджет за 2020г. - основни акценти и критики
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Късно снощи депутатите окончателно приеха Бюджет 2020. Предвижда се догодина салдото до консолидираната програма да е нулево, като приходите и разходите ще бъдат общо около 47 млрд. лева.

Преди това в Народното събрание минаха и бюджетите на НЗОК и ДОО.

Заложеният икономически растеж е в рамките на 3,3 на сто, безработицата - 4,1%, а инфлацията - малко над 2. През 2020 г. може да бъде поет нов дълг, включително и чрез външни емисии.

Същевременно БСП предложи алтернативна бюджетна рамка. "Предлагаме сериозна данъчна промяна, чрез въвеждане на подоходно облагане и отмяна на плоския данък. Част от данък доход пък да остава в общините", заявиха от левицата.

"Решава ли бюджетът проблема с демографската криза или поне започва ли да го решава? Не, изобщо. Няма политика за децата. Няма политика за младите семейства, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастните хора.За младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не е достатъчно.

Вторият проблем, който е огромен за България е здравеопазването. Решава ли се той през бюджета за 2020 г? Не", отбеляза лидерът на опозицията Корнелия Нинова. Според нея отпуснатите милиони няма гаранции, че ще стигнат до медицинските специалисти, нито има гаранции за финансирането на държавните и общински болници.

"Третият приоритет за всички ни, включително го чухме от министъра са доходи и бедност. Решава ли бюджета този въпрос? Не, не го решава", изтъкна лидерът на БСП. Според нея мерките в бюджет 2020 г. не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството.

Като четвърти проблем Нинова изтъкна образованието и посочи, че бюджетът не прави нищо за подобряването в тази сфера. "По-лошото е, че продължава принципът парите следват ученика. Парите следват ученика означава, че училищата в малките населени места да бъдат закривани, защото няма деца", обясни още Корнелия Нинова.

"Важният пети въпрос - икономика. В бюджета няма никакви стимули за икономиката, каквото и да говори министърът на финансите. Без увеличаване на доходите няма да има ръст в потреблението. Без увеличаване на капиталовите разходи няма да има ръст в БВП", коментира Нинова.

"Предлагаме преизчисляване на всички пенсии, изтъкна още червеният водач Корнелия Нинова. Левите искат един учебник по един предмет и той да е безплатен до 12 клас. Идеите са за разумен бюджет и без да вкарваме държавата в дългове", посочиха от левицата, но предложението им бе отхвърлено.

Бюджетът на ГЕРБ не решавал въпроса за догонващия растеж. Предложението на управляващите не намалявало социалната поляризация. Не се решавал и въпросът за регионалните различия, критикува опозицията.

Опозицията  отправи и куп въпроси към управляващите. Защо в ситуация на очаквана рецесия се предлага балансиран бюджет, защо се намалява делът на приходите на хазната в БВП, докато при другите държави в ЕС той се увеличава, защо фирмите са с най-малък принос в данъчно-осигурителните постъпления, бяха сред въпросите зададени от БСП.

По отношение на критиката на БСП за ниския дял на данъчните приходи като процент от БВП, финансовият министър обясни при обсъжданията, че увеличението на този дял е неминуемо и трябва да върви с нарастване на данъчните ставки.

БСП предлага държавните болници да не са търговски дружества и по-ниско ДДС за лекарствата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи алтернативния бюджет на партията пред журналисти в парламента. Мерките в алтернативния бюджет...

Той отчете, че 4,5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка. Според него в Министерство на финансите работят по-добри експерти, отколкото в различни партийни централи.

"Не че предложенията, които сте направили нямат своята логика и резон, но най-доброто изражение на политиката на правителството е да търси балансните приоритети", допълни още Горанов. "Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25, 6 млрд. лв. или с 53, 8 млн. по-малко, или неизпълнение с 0,2 %.

Искам да ви уверя, че текущата статистика за изпълнението на бюджета дава възможност за определена гъвкавост по отношение на разходната част на бюджета, заяви Горанов.

Повече пари за съдебната власт

Бюджетът на Висшия съдебен съвет ще е 49,5 млн. лв. За следващата година парите за ВКС са в размер на 21, 8 млн. лв. За прокуратурата са предвидени 289 млн. лв., а за съдилищата на Република България е предвиден бюджет от 378,2 млн. лв. за 2020 г. “Получи се общо сумарно увеличение със 70 млн. лв. в бюджета на съдебната власт спрямо предходната година”, сметна министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Смятам, че това увеличение ще обезпечи работата на съдебната система включително и ще послужи за увеличение на възнагражденията вътре в съдебната система средно аритметично с около 10%, каза Кирилов.

Повишение на средствата за социалните работници

Горанов: Предложенията на БСП за бюджета не са балансирани

4,5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка. Това ...

С 15 % ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през 2020 г.Предложението бе направено между двете четения от ПГ на „БСП за България“. „За“ текстовете гласуваха единодушно 199 народни представители. Необходимите за увеличението на заплатите средства са в размер на 5 млн. лв.

Поздравявам ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за подкрепата на предложението на БСП за увеличаване на заплатите на социалните работници, заяви от парламентарната трибуна водачът на левицата Корнелия Нинова."Това е първото, което подкрепяте в този бюджет. Тези хора заслужават съгласие", отчете тя.

Бюджетът на МВР

За политиката в областта на противодействието на престъпността отделените средства в бюджета са в размер на 967 441, 2 хил. лв. Предвиденият бюджет за политиката в областта на защита на границата и миграционните процеси възлиза на 234 228, 2 хил. лв. В бюджета по политиките в областта на пожарната безопасност и защитата на населението при извънредни ситуации са предвидени 282 743 хил. лв. Разходите за „Персонал“ на МВР за 2020 г. са в размер на 1 531 438, 5 хил. лв.

Остава висящ въпросът кога ще се проведе реформата в МВР и парите в бюджета отиват ли в тази посока, бяха основните въпроси, които засегна опозицията. Социалистите искат повече средства за капиталови разходи, за обновяване на материалната база, за закупуване на още техника за следващата година за преиздаване на лични документи.

Рекорден бюджет за отбрана

По-високи заплати за държавните чиновници заложени в новия бюджет

С 15% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през следващата година. Това е първото п...

Разходите за отбрана ще бъдат рекордно високи за страната ни и ще надхвърлят 2% от Брутния вътрешен продукт. За 2020 г. те предвиждат 1, 5 млрд. лв. Увеличените средства са предвидени за трето поред 10-процентно увеличение на заплатите, за назначаване на 800 нови военнослужещи, за капиталови разходи, както и за провеждането на поредица от мащабни учения. Заложени са средства и за реализирането на други два важни проекта - купуване на бронирана машина за пехотата и нови патрулни кораби за флота.

Бюджетът за образование

360 млн. лв. повече за учителски заплати приеха депутатите в бюджета на МОН за 2020 г. Средствата за „Персонал“ в бюджета на МОН за следващата година ще бъдат 430 млн. лв.. Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г.За политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв. За политиката в областта на равен достъп до качеството висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв. Предвидените средства за Българската академия на науките са в размер на 105, 6 млн. лв. Народните представители приеха и бюджета за държавните висши училища. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получава 73, 5 млн. лв. Бюджетът на Университета за национално и световно стопанство за следващата година възлиза на 23, 9 млн. лв. Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов ще разполага с 4, 3 млн. лв. бюджет през следващата година, а бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11, 5 млн. лв.

Ако аз съм на ваше място сигурно ще намеря не 5, не 10, а сигурно 50 нефинансирани дейности. Всяка една от тези институции има десетки потребности. В никакъв случай с един бюджет не можем да финансираме всички тези потребности". Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дебата.„Средствата никога не са достатъчни, никога не са били и толкова много. 600 млн. е реалното увеличение за следващата година без увеличението за средствата от ЕС. Според него не може да се приложи принципа, че ще се финансира само това, което даде резултат. „Ще поливаме това дърво, което даде плодове. Тук логиката е обратното, първо трябва да полеем, после да берем плодове“, обясни още Красимир Вълчев.

От опозицията изразиха притеснение заради ниските заплати на учителите и неравнопоставеността между училищата. "Изразяваме притеснение, че единния разходен стандарт за училищата се увеличава с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %. Това каза народният представител от групата на левицата Ирена Анастасова по време на обсъжданията. „Би следвало тази година училища, които няма да могат да достигнат това увеличение на заплатите да бъдат подпомогнати по друг начин, за да може да се достигне до това увеличение, без да страдат други пера“, обясни Анастасова.

Партийните субсидии - ябълката на раздора

Рекорден бюджет за отбрана и повече пари за съдебната власт от догодина

С гласовете на 114 народни представители парламентът одобри параметрите на военния бюджет на страната ни за 2020 година. Разходите за ...

Парламентът изпадна в патова ситуация, след като първоначално предложението на БСП за осем лева субсидия беше отхвърлено, а след това не бе прието и това на управляващите за 1 лев субсидия. Идеята на социалистите първоначално бе подкрепена само от БСП и Обединени патриоти. Стигна се до провеждането на среща между финансовия министър Владислав Горанов и "Обединени патриоти" в стаята на ГЕРБ.

След нея ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха "да запазят стабилността", като подкрепят предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия. От ДПС не участваха в гласуването, тъй като в знак на протест напуснаха пленарна зала преди вота.

По-рано се стигна до сериозен скандал между БСП и ДПС. Първоначално ДПС обвини БСП и ГЕРБ в задкулисна сделка за субсидиите..  "Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП. Искам да припомня позицията на ДПС, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв. Ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени и може да се отвори дебат за тавана на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента.

Той обясни, че ДПС са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала Менда Стоянова. "На срещата ние заявихме, че 1 лв. субсидия е популистки ход. "Или 0 лв. за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии.

Впоследствие от БСП определиха ДПС за най-безпринципната и корпоративна партия" .Колегата от ДПС заговори за игра на популизъм. Колеги, имахте възможност между първо и второ четене според вашите разчети да направите предложение за 10 лв. субсидия на глас. Точно липсата на такова предложение показва и популизъм в говоренето ви", обърна се към Йордан Цонев депутатът от БСП Стоян Мирчев. "Говорим за референдум, но все пак този референдум не е задължителен за Народното събрание. Чухме и шоупрограма. Имам чувството, че Народното събрание става заложник на една шоупрограма. Колегата от ГЕРБ говори за плащане на политическа цена", допълни червеният депутат. Той посочи, че ДПС са виновни партиите да минат в ръцете на бизнеса. „Това, което ние в момента предлагаме е да защитим политическия плурализъм. Ако не го направим, г-н Цонев, ще превърнем политическият живот в корпоративен диктат. Сигурен съм, че точно тава вие искате. Вие сте най-корпоративната партия, най-безпринципната. Това, което правите е лицемерие, защото в този парламент вие сте в скрита коалиция с ГЕРБ и с „Обединени патриоти““, подчерта още Мирчев. „Понеже г-н Цонев говореше, че защитава българските мюсюлмани. Вие никога не сте ги защитавали, вие винаги сте стояли върху техния гръб, потискалите сте ги, за да стоите в тази зала“, допълни още Мирчев.

Бюджетът за култура, без повече пари за македонските българи

Парламентът окончателно прие Бюджет 2020

Парламентът прие Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене. Народните представители одобриха бюджета на министерствата, Нар...

33 млн. лв. са приходите, помощите и даренията в бюджета на Министерство на културата. Бюджетните взаимоотношения са в размер на 184 млн. лв.За политиката в областта на движимото и недвижимото културно наследство са предвидени 22 млн. лв. за следващата година. В бюджета по политиката в областта на създаване и популяризиране на съвременното изкуство в страната и в чужбина са заложени 188 млн. лв. От БСП съвместно с ВМРО предлагаха Съюзът на тракийските дружества да получи 120 хил. лв. от бюджета, Македонският научен институт - 120 хил. лв. и Българското сдружение на родовете от Македония - 60 хил. лв. Предложението им обаче не бе подкрепено от пленарна зала.

Бюджетът за държавните медии - субсидия за БНТ колкото дълговете й

Депутатите утвърдиха малко повече пари за държавните медии, но за БНТ парите за цялата следваща година съответстват на дълговете й, натрупани към момента от началото на 2019 г. За 2020 г. националната телевизия ще разполага с общо 70 млн. лв., решиха депутатите. Още при гласуването на сумите в комисиите на парламента генералният директор Емил Кошлуков обяви, че тази сума е крайно недостатъчна за медия, която на практика е във фалит.

По време на дебатите депутатът от БСП Антон Кутев се възмути, че на държавната телевизия се определя бюджет, който е колко дълговете й, което е нарушение на закона, където е записано, че задълженията на БНТ не могат да надхвърлят 10% от бюджета й, а тя вече дължи 100% от бюджета си.Това води пряко към зависимост от властта – финансова и редакционна и това поставя България на 111 място по свобода на словото, обяви Кутев. Той напомни, че още през 1998 г. е решено да се създаде фонд за финансиране на държавните медии, в който да постъпват пари от данъкоплатците през така наречената такса електромер. Оттогава всяка година създаването на този фонд се отлага с година, както сега. Затова той предложи да се отмени член от проектозакона за бюджета за парите за Съвета за електронни медии, който също би трябвало да се финансира от този фонд. Депутатите отхвърлиха предложението му и одобриха 5.2 млн. лв. за регулатора за 2020 г.

Рекорден бюджет за спорт през следващата година

Бюджетът на Министерството на младежта и спорта (ММС) за следващата година ще е 82.26 милиона лева, реши парламентът. Това е рекорд за България като средства, заделени за спорта. За 2019-а сумата бе 79.7 милиона.От предвидените за 2020-а пари, 53.9 милиона лева ще са за спорта с високи постижения (елитен спорт). Отново е представено увеличение на парите за масовия спорт. ММС предвижда да отдели 18,866.5 млн. лева за политиките в областта на спорта за учещи и спорта в свободното време, което е с 1,332 милиона повече. Парите в графата за "текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата" се увеличават до 10,160 млн. лева, а тези "за персонал" стигнат 15,011 милиона, което е с близо 2 милиона повече от тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика