2018 година - в 35 абсурда

7087
2018 година - в 35 абсурда
Снимка: Getty Images/Guliver

2018 година е в историята. В историята са и цял куп абсурди от действителността ни. Решихме да си спомним някои от тях - без да класираме кой е по-по-най. Не се считаме за достатъчно квалифицирани да направим класация - такива висоти са ни непосилни!

НАД МИЛИОН БЪЛГАРИ НЕ РАБОТЯТ И НЕ МИСЛЯТ ДА РАБОТЯТ

1,3 млн. души в работоспособна възраст не се трудят и не си търсят работа. Това показват статистическите данни на НСИ за последното тримесечие на миналата година.

ГЛАВАТА НА РУСКАТА ЦЪРКВА НАЗИДАТЕЛНО СЕ КАРА НА БЕЗМЪЛВНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ И ПАТРИАРХ

Руският патриарх Кирил в назидателна реч се скара на българските официални власти за отношението им към Русия по случай 3 март. Това става ясно от видео на срещата между Кирил, българския патриарх Неофит и президента Румен Радев.

Коментар на Actualno.com: С подобни раболепни управници такова унизително отношение към България ни е гарантирано вовеки.

РАДЕВ СЕ ПРАВИ НА ЙОРДАН ЙОВЧЕВ, ПРИ ТОВА ПО СЦЕНАРИЙ

Президентът Румен Радев, който е на посещение в пловдивската 68-ма бригада "Специални сили", изненада присъстващите с демонстрация на коремно превъртане на висилка. Според източници на Actualno.com действията на Радев били предварително планирани и по сценарий, а не спонтанно действие - доказателство е фактът, че всички присъстващи телевизии заснеха всичко от началото до самия край.

Коментар на Actualno.com: Чудесно е, че имаме президент-нинджа, като знаем как се развиват с ядрените оръжия едни хора с по-дръпнати очи. Но все пак това са опасни упражнения за националната сигурност, затова трябва да ползваме вицепрезидента.

ДО КРАЯ НА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ДАВАМЕ ПАУЗА НА БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА

До края на българското европредседателство борбата с корупцията ще бъде на практика блокирана, алармираха юристи и депутати. Причината е, че новата ресорна мегакомисия, която по закон трябва да заработи от началото на тази седмица, ще се формира месеци наред. Не е ясно какво ще работят дотогава служителите, които се прехвърлят в нея. Това ще забави плановете на премиера Бойко Борисов "до две-три години" да се справи с корупционния проблем, както обеща пред европарламента миналата сряда.

Коментар на Actualno.com: Ние отдавна живеем в "пауза на борбата с корупцията". И по всичко личи, че тя ще продължи далеч след края на европредседателството.

ИМАМЕ ЗАКОН ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ, НО ПРАВИТЕЛСТВОТО ГО БЛОКИРА

Законът за мерките срещу изпирането на пари не може да бъде приложен все още в България, защото Министерският съвет още не е написал правилник за прилагането му. Това става ясно от официална позиция на Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която въпросът се поставя ребром пред премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, председателя на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и ръководителя на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

Коментар на Actualno.com: Правилно! Ако не го блокира, ще блокира държавата! Защото тя от това живее - тази държава, която всеки ден гледаме основно по телевизора!

БЪЛГАРИ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ГРАЖДАНСТВОТО СИ, ЗА ДА ПОЛУЧАТ ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА

Заради невъзможността да бъдат лекувани в България и да получат навреме лечение в чужбина като български граждани принуждава немалко българи да търсят алтернатива – да приемат гражданство на друга държава в ЕС.

Коментар на Actualno.com: Разбираемо - когато държавата се откаже от гражданите си, и те правят същото.

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА ЗАРАДИ НЕДОПУСКАНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Представители на хората с увреждания трябваше да се срещнат с депутати от БСП, но ръководството на парламента не ги допуска в сградата, защото бяха облечени с фланелки с надпис „Системата ни убива”.

Коментар на Actualno.com: Всъщност хората с увреждания са в парламента - те са увредени и умствено, и морално.

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА МОЛИ В НАЦИОНАЛЕН ЕФИР НЗОК ДА НЕ Я УБИВА

Смърт, гибел – дали няма да ми направят животоспасяваща операция или ще ми забият нож в гърба, това е едно и също. Моля тези хора да преразгледат решението си – вместо да поживеем, да се порадваме на живота, те ни карат да умираме. Това заяви Мария Стойнева – възрастна жена, имаща спешна нужда от смяна на аортна клапа. Стойнева трябва да доплати 10 000 лева, за да ѝ бъде сложена аортна клапа, а процедурата е спешна.

Коментар на Actualno.com: От думи явно не разбирате - тогава знайте, че някоя такава жена ще има роднини. Те пари за клапа няма да имат, но за някоя пушка ще намерят!

КАК НЕ СЕ ОТРАЗЯВА ТРАГЕДИЯ - ЗЛОЩАСТЕН ПРИМЕР ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ (ВИДЕО)

Катастрофа между автобус и лек автомобил на АМ "Тракия" взе няколко човешки жертви и както обикновено в такива случаи прикова медийното и общественото внимание. Един от ярките примери обаче как не се отразява такава трагедия и каква медийна политика се налага в такива случаи на някои работни места беше даден от двете най-големи частни български телевизии - Нова телевизия и bTV.

Коментар на Actualno.com: Колеги, това е срам за професията. Помислете си много добре - ако ваши близки и приятели са в такова положение, така ли ще искате да правят други като вас?!

БЪЛГАРИЯ ИЗУМЯВА СЪС СРОКОВЕТЕ ЗА БИЗНЕСА - 9 МЕСЕЦА ДА СЕ ПУСНЕ ТОК

България продължава да изумява с безумно дългите и тромави процедури, свързани с правенето на бизнес. Зашеметяващите 269 дни или около девет месеца средно са нужни на една фирма, за да се "върже" към електроразпределителната мрежа у нас.

Коментар на Actualno.com: Правилно! Търпението е основна бизнес ценност и само на най-упоритите трябва де се дава зелена светлина.

БОЙ НА ЗАСЕДАНИЕТО, НА КОЕТО СДС РЕШАВА БЪДЕЩЕТО СИ

Бой, обиди и скандали - така започна драматичното заседание на Националния съвет на СДС в "Красно село", на което трябва да се реши съдбата на партията.

Коментар на Actualno.com: Нуждата от бой назрява отдавна, но е много по-мащабна от въпросното мероприятие.

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР СЕ СОЛИДАРИЗИРА С РАНЕНАТА ПОЛИЦАЙКА, МАСКИРА СЕ КАТО ПИРАТ

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев сложи черна превръзка на окото си в знак на солидарност с ранения полицай Гергана Зашева.

Коментар на Actualno.com: Някои са ранени само физически. Други - ментално. Развалените менталисти ни управляват - колко ни е тогава на нас акълът?

МАНИЯ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ - КЛИПЪТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НИ ПООЩРЯВАЛ СЕКСУАЛНИЯ ТОРМОЗ

"Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "Не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените". Това написа френския евродепутат Карима Дели, която е председател на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент и която поиска сваляне на клипа за българското председателство на ЕС. В самия клип се прави художествена алюзия с кимането с глава, което в България и в чужбина означава различни неща. "Когато я срещнете за пръв път, може да Ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами", се казва в българското видео. Не е ясно дали Дели знае за тази българска национална особеност.

Коментар на Actualno.com: То бива, бива борба срещу тормоза, но някои хора сериозно прекаляват...

САМОЛИЧНОСТТА НА ДЕСЕТКИ ИЗБЯГАЛИ ЗАТВОРНИЦИ НЕ СЕ ОБЯВЯВА, ЗА ДА НЕ ИМ СЕ НАРУШАВАТ ПРАВАТА

Над 70 души - или общо 72-ма, са успели да избягат от затвора само за последните 5 години. Повечето от бягствата обаче си остават "тера инкогнита" за обществото - защото информация в публичното пространство липсва. Бегълците са изтърпявали присъди за убийства, блудства, изнасилвания, кражби, грабежи, наркотици, измами, контрабанда и телесни повреди. Министерството на правосъдието обаче крие имената им с абсурдния аргумент, че те не са дали съгласие личните им данни да бъдат огласявани публично.

Коментар на Actualno.com: Като се замислим, нарушено им е и правото на свобода, а те просто си го защитават!

ИЗДИРВАН ОТ 2 ГОДИНИ СЕ ПОЯВИ БЕЗ ПРОБЛЕМ В НАЦИОНАЛЕН ЕФИР

Бившият полицай Венцислав Ангелов-Чикагото е един от стотиците издирвани от българската държава с ефективни, окончателни присъди. Според прокуратурата има над 500 такива случаи. Случаят на Чикагото обаче е по-различен – той се появи в ефира на Нова телевизия и заяви, че не е осъден за наркотрафик, макар че така било съобщено.

Коментар на Actualno.com: След като никой не го издирва на практика, защо да не се появява човекът?

МВР ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ПРОФИЛАКТИЧНО ДА ПРИВИКВА ГРАЖДАНИ ЗАРАДИ ПОСТОВЕ ВЪВ FACEBOOK

МВР ще продължи да привиква граждани заради техни постове в социалните мрежи, които счита за застрашителни. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев.

Коментар на Actualno.com: По-внимателно и по-предпазливо в коментарите - властта дебне.

СИГНАЛ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА НА ПРОКУРАТУРАТА С ИВАНЧЕВА ОТИДЕ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ В ПРОКУРАТУРАТА

Сигнал на Гражданско движение БОЕЦ до Инспектората на ВСС (ИВСС) относно потенциално превишаване на правомощия от страна на прокуратурата беше прехвърлен от ИВСС на ... прокуратурата!

Коментар на Actualno.com: Нищо, че на нас не ни изглежда така, със сигурност има някаква логика. В края на краищата, кога се е случвало съдът и прокуратурата да взимат нелогични и абсурдни решения?

МОН И БАН НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ИМА ЛИ ГРЕШКА В МАТУРАТА ЗА 12 КЛАС

Родители алармираха за грешка в задача №7 от вчерашната матура по български език и литература за 12 клас. Според БАН грешката е сериозна. Според МОН - не, тъй като е факт, но не е граматическа.

Коментар на Actualno.com: Първо, от МОН никога не са виновни. И второ, редно е учениците да са медиуми, за да предвиждат кои грешки в изпитите са "истински" и кои - маловажни.

УНИКАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВЛАСТТА: ВСЕКИ СЪС САМООРГАНИЗАЦИЯ - КОЙТО ИСКА, ДА ДОЙДЕ

Всеки българин си има самоорганизация, дори не знам пред колко български посолства и колко души ще се съберат. С тези думи организаторът на започващия на 16 септември протест срещу сегашното управление на държавата Емил Русанов отговори на въпрос каква активност очаква за организираното от него събитие.

Коментар на Actualno.com: Ставаш рано сутрин, миеш зъбите, самоорганизираш се, ако ти остане време идваш, ако не остане, здраве да е, въобще - оправяй се. Така се сваля правителство и най-вече започват революции.

ОТ ЦЪРКВАТА ИСКАТ ДА АНАТЕМОСАТ ПОЛИТИЦИТЕ ЗАРАДИ ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата. С тези думи отец Дионисий коментира Истанбулската конвенция.

Коментар на Actualno.com: Заради постоянното ангажиране на църквата с изключително важни проблеми, в храмовете така или иначе никой не стъпва. Така че заплахата не важи.

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР МОЛИ ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ДА СЛОЖАТ ЦЕНА НА ХЛЯБА, В КОЯТО НЯМА ПЕЧАЛБА

Увеличение от 20-30 стотинки на хляба за мен е нереалистично, защото поскъпването на пшеницата не се пренася изцяло кумулативно в цената на хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов. Порожанов обяви и, че говорил с всички големи търговски вериги да няма печалба що се отнася до цената на хляба, но да има надценка само колкото да се покриват определени други разходи – например брак. Дали обаче ще има съгласие още не е ясно.

Коментар на Actualno.com: Същият този министър две-три минути по-късно си призна, че държавата не прилага закона в стопанство с потенциално болни от чума кози и овце, защото трябва да е "репресивно", а само това чакали "някои хора"!

ДИМОВ СЧИТА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ЗА ПИРИН ЗА НЕВЕЖИ, НЕ МУ БИЛО РАБОТА ДА ЗНАЕ ЗА "ЮЛЕН"

Много ясно виждаме, че този протест е екологичен, т.е. политически. Голяма част от хората, които протестират, не си дават сметка защо. Не е моя работа, не знам кой е реалният собственик на "Юлен". Това заяви екоминистърът Нено Димов по повод нестихващите протести за Пирин заради внесеното от него и прието от правителството решение за изменение на Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Коментар на Actualno.com: Подозрително много станаха нещата, които "не са работа" на никоя отговорна институция. Даже прекалено много ...

ДИМОВ: В КОНЦЕСИОННИЯ ДОГОВОР ЗА СКИ ЗОНА БАНСКО Е ДОПУСНАТА СЕРИОЗНА ГРЕШКА

В договора се цитират три територии, тоест още 2001 г. е направена изключително дълбока грешка и трябва да се търси отговорност как е направена тя, защото на практика не е определена никаква територия, каза екоминистърът Нено Димов.

Коментар на Actualno.com: Г-н Димов, случайно 2001 година Вие къде бяхте? Ах, заместник-министър на околната среда и водите ли бяхте?

КОШЛУКОВ СТИГНА ДО ПОКАЗВАНЕ НА СРЕДЕН ПРЪСТ В НАЦИОНАЛЕН ЕФИР - ЗАРАДИ ПИРИН

Програмният директор на БНТ реши да онагледи пред зрителите какво са му пожелавали протестиращите, искащи оставката му, като преди това спретна кръстосан разпит с помощта на бившия екоминистър Нона Караджова срещу съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов.

Коментар на Actualno.com: Трудно се вижда, г-н програмен директор, късичко е!

ДОБРИЧ СЕ УТВЪРДИ КАТО СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО ЗАГУБА НА ВОДА

Добрич подобри собствения си антирекорд и се утвърди като световен шампион по загуби на вода във ВиК мрежата. В центъра на града течовете в земята достигат 92%, показва разчет на самия ВиК оператор. Според главния инженер на водния оператор в града инженер Павел Павлов мрежата в централната градска част е заприличала на сито.

Коментар на Actualno.com: Тази новина си е направо фалшива. На редакционната ни поща дойде и опровержение, лично от ВиК в Добрич. В съобщението четем: "Данните за първите пет месеца на годината сочат, че дружеството успява да редуцира загубите на вода от 84,49% през януари, до 80,15% през май". Абе тази вода да не се изля в София в понеделник?

ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН СА ДОСТЪПНИ, ЦАЦАРОВ ПОДАВА ЖАЛБА ДО КЗЛД

Главният прокурор Сотир Цацаров ще подаде жалба до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) заради телевизионен репортаж, показващ лесния достъп до лични данни на гражданите. ЕГН лесно може да бъде разкрит за броени минути, ако търсещият знае само името и рождената дата на лицето, до чиито лични данни иска да стигне.

Коментар на Actualno.com: Лични, лични, колко да са лични данните... Както казва премиерът - "хакат ни непрекъснато", това е положението - нахакано!

"СПЕШНА ПОМОЩ" ОТИШЛА ДА ПОМОГНЕ НА ДЕТЕ, НО НЕ КАЗАЛА НА СЕМЕЙСТВОТО, ЧЕ ДОШЛА

Две коренно различни версии за случай с 9-годишно дете и реакцията на "Спешна помощ" бяха оповестени в ефира на Нова телевизия.

Коментар на Actualno.com: Тук сме повече от безмълвни - да пратиш екип и той пред входа да реши да се върне, след като видял други лекари, но части, без да уведоми чакащите - това си е класически пример!

ЗАРАДИ НЕОПРАВЕН ПЪТ В МИЗИЯ МАЙКА НОСИ ДЪЩЕРЯ СИ НА ГРЪБ

Месеци след поредното наводнение в Мизия от 10 юли инфраструктурата на града остава в окаяно състояние. Това принуждава възрастна майка да носи на гръб дъщеря си, която е с увреждания.

Коментар на Actualno.com: Болен болен носи ...

СОС ФИНТИРА СЪДА ПО ДЕЛОТО ЗА ЦЕНАТА НА БИЛЕТА В СОФИЯ

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от граждани срещу повишението на цената на билета за градския транспорт в София с 60%. 20 дни преди заседанието пред ВАС със свое Столичният общински съвет прие изцяло нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на СО, като отмени действащата до приемането ѝ наредба, предмет на образуваното дело. ВАС в своите мотиви посочва, че "след като нормативният административен акт е отменен, той е престанал да бъде част от позитивното право и затова за оспорващите не е налице непосредствен правен интерес от отмяната на този акт, респективно от продължаване на съдебното производство, което е образувано по оспорването".

Коментар на Actualno.com: Няма човек - няма проблем!

ТЕЛЕВИЗИЯ "АЛМА МАТЕР" ПРИВЛИЧА КАДРИ С КЪСИ ПОЛИ И ОБЕЩАНИЕ ДА СТАНАТ ИЗВЕСТНИ (ВИДЕО)

Как можеш да стане известен в "най-младата медия в България" т.е. телевизия "Алма матер" или с други думи телевизията на считаното за най-реномирано висше учебно заведение в България Софийския университет "Св. Климент Охридски"? Оказва се, просто – трябва да си жена, да си облякла по-късичка кожена пола, да носиш кафенце на шефа и той да хвърля по един жадно-одобрителен поглед към задника ти.

Коментар на Actualno.com: Мъжете стават толкова онеправдани ...

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА СЧИТАНИЯ ЗА НЕЙНО ОРЪЖИЕ СПЕЦСЪД ДА НЕ СЕ ПОДЧИНЯВА НА ВКС ЗА ИВАНЧЕВА

И.ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура Тихомир Стоев и въззивният прокурор Илиян Рангелов изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд, с което предлагат делото да не бъде предоставяно за проверка от проверяващите съдии от Върховния касационен съд (ВКС) до постановяване на определение от състава на Апелативния спецсъд по протеста на прокуратурата срещу решението на първа инстанция бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова да бъдат пуснати под домашен арест. Припомняме, че преди няколко часа стана ясно, че председателят на ВКС Лозан Панов е наредил да има проверка на организацията на работа на Апелативния спецсъд.

Коментар на Actualno.com: С една дума - "война". Тук всякакъв коментар извън този, че ченгетата трябва да бъдат натикани в тоалетната, където сега ходят Иванчева и Петрова, е излишен!

ОТКРАДНАХА КОЛАТА НА ДИРЕКТОРА НА АГЕНЦИЯТА ЗА ПОДСЛУШВАНИЯ

Макар от полицията да се похвалиха, че кражбите на автомобили намаляват през последните години, един от последните случаи е леко куриозен, защото става дума за автомобила на шефа на агенцията за подслушвания Цветан Китов.

Коментар на Actualno.com: Това е от тези случаи, в които статистиката е 100%!

12-ТА АГЕНЦИЯ ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ В БЪЛГАРИЯ

Нова Държавна агенция към Министерския съвет ще съблюдава специално колко безопасни са българските пътища. Това стана ясно от думите на бившия зам.-министър на регионалното развитие Малина Крумова пред БНТ. Планира се Крумова да поеме новата агенция, която ще е 12-ти такъв орган, който се занимава с пътна безопасност.

Коментар на Actualno.com: Борим успешно безработицата!

ЖЕНА ПОТРОШИ ДВЕ ПАТРУЛКИ, МЪЖЪТ Й Я ИЗДАЛ, ЧЕ КАРА ПИЛА

Мъж се обади на полицията, за да предупреди, че благоверната му шофира пияна. Жената се е качила след почерпка в Меричлери и тръгнала да се прибира в Димитровград. Подгонили я патрулки, които тя ударила, за да се измъкне.

Коментар на Actualno.com: Нещо куца в това семейство, но какво точно, е въпрос на гледна точка.

В ШВЕЦИЯ ЩЕ СЕ ИСКА "ИЗРАЗЕНО" СЪГЛАСИЕ ЗА СЕКС

Шведското правителство се надява да бъде приет закона "За съгласие за секс", така че от 1 юли тази година влизането в интимна връзка без съгласие да се счита за незаконно.

Коментар на Actualno.com: Изисквани документи: Нотариално заверен договор, двустранен протокол, пълномощно, акт за раждане, свидетелство за съдимост и нотариален акт на апартамента. Който има офшорна сметка - да дава паролата!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com