Най-важното за деня, 12 май 2023 г.

4075
Най-важното за деня, 12 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 май.

ПП-ДБ ОТКАЗА ПОДКРЕПА НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ, НО ЩЕ ПИТА ОТНОВО СТРУКТУРИТЕ СИ

"Продължаваме промяната - Демократична България" няма да подкрепи кабинет с първия мандат. Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в края на срещата с кандидата на ГЕРБ за премиер Мария Габриел.

ВЕРОЯТНО Е ПРАВИТЕЛСТВО НА ХАРТИЕНАТА КОАЛИЦИЯ: ДОЦ. СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Вероятно е правителство на хартиената коалиция. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова" доц. Светослав Малинов, ръководител катедра "Политология" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш депутат и два пъти евродепутат.

"ГАЛЪП": 28% ОТ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ПРАВИТЕЛСТВО МЕЖДУ ГЕРБ, ПП И ДБ

28% от българите смятат, че е най-добре да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. За 20.7% от анкетираните най-добре е да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

"ОТГОВОРИТЕ": С ДОЦ. СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ, АДВ. НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ И ДОЦ. Д-Р ВИКТОР ЙОЦОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Ще успее ли кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави правителство, или отиваме към връчване на втория мандат? Коментираме с доц. Светослав Малинов, ръководител катедра „Политология“ към Философския факултет на СУ“Св.Климент Охридски“, бивш депутат и два пъти евродепутат.

КРАЙ НА "ДЖЕНТЪЛМЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ"? ПП-ДБ ПОИСКА ПРАВНА КОМИСИЯ, ГЕРБ НЕ Я ДАДЕ

Парламентарната група на ГЕРБ няма намерение да спази т.нар. "джентълменско споразумение", което договори с "Продължаваме промяната - Демократична България" в началото на 49-ото Народно събрание.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОБЕЩА НА ПП-ДБ: ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЕШЕВ Е ЗАЯВКА ЗА ЦЯЛОСТНА РЕФОРМА

Смяната на главния прокурор Иван Гешев е заявка за цялостна съдебна реформа. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел на срещата с "Продължаваме промяната - Демократична България" в Народното събрание.

РАДЕВ АТАКУВА ГАБРИЕЛ ЗАРАДИ ГЕШЕВ

Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Република Южна Африка.

ДЕНКОВ: ГЕРБ ДА ДАДАТ ГАРАНЦИИ И ДА КАЖАТ ЗАЩО ТАКА СЕ ПРОМЕНИХА ЗА ГЕШЕВ

Най-важното е да чуем идеите на Мария Габриел - дали става дума за смяната на един човек или цялостна промяна, за съдебна реформа. Необходима е и конституционна промяна за истинска съдебна реформа. Това заяви акад. Николай Денков, кандидатът за премиер на ПП-ДБ.

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС ПОИСКА ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЕШЕВ ЗАРАДИ "ТЕЖКО НАРУШЕНИЕ"

Днес, 12 май 2023 г., в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

ГЕШЕВ СЕ ЯДОСА НА МВР И ПРОКУРАТУРАТА, ЗАБРАНИ ДА СЕ ИЗНАСЯТ ДАННИ ЗА АТЕНТАТА

Софийска градска прокуратура забрани разгласяването на подробности за разследвания атентат срещу обвинител номер едно Иван Гешев без изрично разрешение от наблюдаващите прокурори.

ПРОКУРАТУРАТА: НЕ СМЕ ПУСКАЛИ ИЗРАЕЛСКИ ЕКСПЕРТ НА МЯСТОТО НА ВЗРИВА ДО КОЛАТА НА ГЕШЕВ

Софийската градска прокуратура отрече твърденията на началника на следствието Борислав Сарафов, че до мястото на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев е допускан израелски експерт.

МИНИСТЪРЪТ НА ФИНАНСИТЕ С НОВА МРАЧНА ПРОГНОЗА, ТОЗИ ПЪТ ПРЕД ДЕПУТАТИТЕ

Ако до 10 юни депутатите не приемат нов бюджет или не удължат отново действащите текстове на съществуващия, то от 11 юни държавата ще трябва да спре да плаща и да финансира отделните си системи. Това обяви пред депутатите служебният министър на финансите Росица Велкова. По думите ѝ действието на сегашното удължаване е точно до 10 юни.

ОЦЕНКА: МНОГО БЪРЗИЧКО ОФИЦИАЛНО РУСКО ПРИЗНАНИЕ ЗА УКРАИНСКИ АТАКИ (ВИДЕО)

Бърза поредица от тревожни съобщения в телеграм пространството на т. нар. руски военни блогъри за мащабна серия украински атаки на различни места по фронтовата линия в Украйна. Опровержение на руското военно министерство, последвано от изяснявания и думи на "успокоение" от някои от същите тези руски блогъри, които биха тревога. Това беляза изминалото денонощие от войната в Украйна.

ТОЧНО КОГАТО PATRIOT ЗАПИСА НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИ УСПЕХ В УКРАЙНА: КРИТИКИ ОТ АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТ В РЕПУБЛИКАНСКА МЕДИЯ

Ракетите Patriot ("Пейтриът") най-накрая пристигнаха в Украйна, но реалността може и да противоречи на рекламата. Украинските оператори на ПВО получиха високи оценки по време на обучението, но мащабът на заплахите за Украйна е такъв, че новите системи рискуват да не се справят с тях. Такава позиция е публикувана в американското издание The National Interest* (консервативно издание, което е приближено до републиканците и е създадено от Ричард Никсън).

КАКВО МОГАТ НАЙ-СТРАШНИТЕ ДРОНОВЕ В СВЕТА (ВИДЕО)

 

Дроновете се превръщат в основно оръжие на бойното поле. Държавите са в ожесточена конкуренция и се опитват да създадат по-модерни апарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Седмична прогноза за времето за 2-3 юни 2024 г. (КАРТА)

Рушащи се тавани и миризма на урина посрещат пътниците на Централна жп гара (ВИДЕО)

Прогноза за времето - 2 юни 2024 г. (неделя)

Най-важните новини за деня: 1 юни 2024 г.

"Зелено движение" подкрепя исканията на гражданската инициатива "Даная за живот"

1 юни в МВР: Децата се докоснаха до полицейската професия (СНИМКИ)

Коментар №3 на седмицата: Балът на политиците

Коментар №2 на седмицата: Вучич е разочарован от нас, а ние - от предаността му към Путин

Коментар №1 на седмицата: Събаряйте къмпинги и не се чудете защо опашката към Кулата расте

Райко Байчев от Actualno.com с отличие "Майстор на словото" от конкурса Web Report

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com