Най-важното за деня, 21 април 2023 г.

16350
Най-важното за деня, 21 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 април.

БОРИСОВ ПРЕХВЪРЛИ ТОПКАТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО НА ПП-ДБ (ВИДЕО)

От "Продължаваме промяната - Демократична България" да отговорят от кого ще търсят подкрепа за правителство, ако се стигне до това да получат втория мандат. Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ГЕРБ ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ КОМПРОМИС И ДА ПОДКРЕПЯТ ВТОРИЯ МАНДАТ: ИВАЙЛО ИЛИЕВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

ГЕРБ трябва да направят компромис и да подкрепят втория мандат: Това каза редакторът в Actualno.com и млад политолог Ивайло Илиев в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“:

ИТН НА КАНТАР ДАЛИ ДА ПОДКРЕПИ КАБИНЕТ НА ГЕРБ

За ИТН ще бъде важно какво правителство ще бъде предложено с първия проучвателен мандат – дали ще е правителство с партийни фигури или техническо правителство. Предварително не можем да кажем нищо – нито да, нито не. Така заместник-председателят на парламентарната група на Има такъв народ коментира пред bTV дали партията на Слави Трифонов ще подкрепи кабинет на ГЕРБ. 

АКФ ПОКАЗА ПЪРВЕНЦИТЕ ПО КОНТРОЛИРАН И КУПЕН ВОТ В СТРАНАТА

Търговище, Благоевград, Плевен, Монтана и Варна са многомандатните избирателни райони първенци по резултати в рискови секции на последните парламентарни избори. Това показва анализът на Антикорупционния фонд (АКФ) с автори политолога Марио Русинов от АКФ и д-р Никола Тулечки от сдружение "Данни за добро".

СЪДЪТ ОПРЕДЕЛИ 20 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ГЕОРГИ СЕМЕРДЖИЕВ

Георги Семерджиев получи присъда от 20 години затвор. Той бе признат за виновен по пет обвинения от Софийският градски съд. Присъдата подлежи на обжалване. Това стана ясно след края на делото в петък вечер.

СЕРИЯ ГЛОБАЛНИ КРИЗИ - ИСТОРИЯТА НА БЪРЗ ФАЛИТ НА МЕГА ФАБРИКА В ПЛОВДИВ

Голяма фабрика, открита в Пловдив с инвестиция за 15 милиона през юли месец миналата година, е фалирала много бързо.

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ПРЕДЛАГА БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ ОТ 6.4%, НЯМА ДА ПИПА ДАНЪЦИТЕ

Предложеният законопроект за бюджет за 2023 г. е с дефицит от 6.4% от БВП. Това каза служебният премиер Гълъб Донев по време на брифинг в Министерски съвет.

КНСБ: 2/3 ОТ ХОРАТА НЕ ПОЛУЧАВАТ НУЖНАТА ИЗДРЪЖКА ЗА ЖИВОТ

2/3 от хората не получават нужната издръжка за живот. Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели. Това заяви икономистът от КНСБ Любомир Костов в ефира на Нова телевизия.

КНСБ КАЗА КОЛКО ПАРИ НИ ТРЯБВАТ, ЗА ДА ЖИВЕЕМ НОРМАЛНО

1 394 лв. е чистият доход, който един работещ трябва да получава, за да живее и да се издържа нормално по българските стандарти. За тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2 509 лв. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината.

РАЗВРЪЗКАТА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА НАБЛИЖАВА: ВЛАДИМИР ШОПОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Развръзката на войната в Украйна наближава, голямата въпросителна е кога ще бъде украинската контраофанзива. Това каза политологът и международен анализатор Владимир Шопов в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова".

"ОТГОВОРИТЕ": С ЛЮБОМИР ДАЦОВ, ИВАЙЛО ИЛИЕВ И ВЛАДИМИР ШОПОВ (ВИДЕО)

Вижте темите и гостите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“.

ПУТИН СЕ ПАЗИ ОТ ОКУПИРАНИТЕ УКРАИНСКИ ЗЕМИ (ВИДЕО)

Русия официално присъедини Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област към своята територия с фалшиви референдуми, обаче продължава да поддържа КПП-та по международно признатите граници с Украйна и всъщност показва, че не счита украинските земи за истински руски територии. Това заключва в дневния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), коментирайки заповед на издирвания от Международния наказателен съд за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. 

КАК РУСКИТЕ ДЕПУТАТИ ЗАБОГАТЯХА ЗНАЧИТЕЛНО ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА

Депутатите от Държавната дума - долната камара на руския парламент - са забогатели значително в годината на войната в Украйна и са успели да запазят свои имоти в страните от ЕС и НАТО. В това число влиза дори Вадим Белоусов от "Справедлива Русия", осъден на 10 г. затвор от московски съд за рекорден подкуп от 34 млн. евро.

НАТО: ИМА ЕДИНОДУШИЕ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА УКРАЙНА. МОЖЕ ЛИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА?

Всички съюзници в НАТО (общо 31 държави) "са съгласни Украйна да стане член" на Алианса. Това заяви генералният секретар на отбранителния съюз Йенс Столтенберг, след като вчера, на 20 април, направи изненадваща визита в Киев.

СЪЮЗНИЦИТЕ НА УКРАЙНА СЕ ТРЕВОЖАТ ЗА ГОТВЕНАТА ОФАНЗИВА

 

Някои от европейските съюзници на Украйна са скептични, че нейните военни ще успеят да направят решителен пробив тази година, защото руснаците са изградили силна защита в очакване на украинска офанзива. Настроението сред западните официални лица е коренно различно от края на миналата година, когато Киев изненада своите съюзници, както и Русия, с две успешни контраофанзиви, като си отвоюва големи територии. Това подхрани надеждите, че тази година нейните сили могат да направят допълнителни пробиви, които да наклонят противопоставянето в полза на Украйна.

ПЕНТАГОНЛИЙКС: УКРАЙНА Е ГОТВЕЛА АТАКИ СРЕЩУ РУСИЯ В СИРИЯ

Военното разузнаване на Украйна е подготвяло планове за нападение срещу руските сили в Сирия с помощта на кюрдите, но украинският президент Володимир Зеленски е наредил спиране на планирането през декември миналата година. Това съобщи The Washington Post, цитирайки поредни изтекли секретни документи от американското разузнаване  - т.нар. афера "Пентагонлийкс".

ИЗТЕКЛИ ДОКУМЕНТИ СОЧАТ: НЯМА ДА ИМА ПРИМИРИЕ МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА ПРЕЗ 2023 ГОДИНА

 

Според The Washington Post се очаква военният конфликт между Украйна и Русия да продължи и през 2024 г., тъй като нито една от страните няма да може да спечели и няма да иска да започне мирни преговори. Това се казва в един от документите на разузнавателната агенция на Министерството на отбраната на САЩ, който се оказа сред изключително секретните материали на правителството на САЩ, попаднали в мрежата в резултат на изтичане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Доброволци от Yettel засадиха близо 1300 дръвчета в Новата гора на София

Кой е онзи, когото наричаме „аз“ (ВИДЕО)

Времето утре - 14 май 2024 г.

Централни хали отварят врати на 23 май

Александър Везенков, Райчо Райчев или Георги Господинов: Кой ще стане Мъж на годината?

Бивш главен секретар атакува служебния министър на електронното управление за машинния вот

Прокуратурата и МВР координират работата си за изборите на 9 юни

Драстичен спад на жертвите от ПТП у нас: Историята обаче вещае рязък скок

Внимание шофьори: Започва полицейска акция по пътищата

КНСБ обяви протест на 20 май заради заплатите във ВУЗ-овете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com