Новините: Най-важното за деня, 1 юни

2155
Новините: Най-важното за деня, 1 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 юни.

ПОЧТИ БОЙ В ПАРЛАМЕНТА. КОСТАДИНОВ КЪМ ДЕПУТАТ ОТ ПП: НА ТОЯ ТЪПАК ЩЕ МУ РАЗБИЯ НОСА (ВИДЕО)

До физически сблъсък между депутати се стигна по време на днешното пленарно заседание в парламента. Основни действащи лица в него бяха лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев.

ДЕПУТАТИ ОТ "ВЪЗРАЖДАНЕ" ЗА СМЕТКИТЕ ИМ В ЕВРО: НЕУДОБНО НИ Е ДА ОТГОВАРЯМЕ НА ТОЗИ ВЪПРОС (ВИДЕО)

"Щеше ми се в този светъл празник, денят на детето, да говорим за деца, а не за пари."

ЕК: БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИЗПЪЛНИЛА ВСИЧКИ КРИТЕРИИ ЗА ЕВРОЗОНАТА

България все още не изпълнява всички критерии за присъединяване към еврозоната. Това се казва в годишния Доклад за конвергенцията за 2022 г. на Европейската комисия. Той оценява напредъка, който България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция са постигнали към присъединяването към еврозоната. Това са седемте държави-членки извън еврозоната, които са законово ангажирани да приемат еврото.

ДОРИ И ОПЕК МОЖЕ ДА УДАРИ ИКОНОМИЧЕСКИ РУСИЯ

Няколко държави членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) проучват идеята за временно прекратяване на участието на Русия в мащабно споразумение за добив на петрол. Причината е, че западните санкции и частичната европейска забрана за внос започват да подкопават възможностите на Москва да изпомпва повече и да изпълни квотата, заявяват делегати от ОПЕК пред Wall Street Journal.

РУСНАЦИТЕ НАПРЕДВАТ В СЕВЕРДОНЕЦК, КАДИРОВ СЕ ОПЛАКВА, ЧЕ ДОРИ РУСКИТЕ МЕДИИ НЕ ТИРАЖИРАТ ЛЪЖИТЕ МУ

Руските сили поемат контрола над по-голямата част от източния украински град Северодонецк, съобщава областният управител на Луганска област. В съзвучие с тези думи, военният репортер на Kyiv Independent Иля Пономаренко писа в Twitter, че украинската армия се подготвя за активна отбрана на Лисичанск, където, по думите му, е по-удобно да се приложи защитна тактика, отколкото в Северодонецк. В Северодонецк уличните боеве продължават.

САЩ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯТ РАКЕТНИ СИСТЕМИ НА УКРАЙНА

 

Американският президент Джо Байдън съобщи, че е взел решение за предоставяне на украинците на по-съвършени ракетни системи, които ще им позволят по-прецизно да поразяват цели на бойното поле вътре в Украйна. Очаква се решението да бъде обявено утре, 2 юни, твърди Fox News.

КАК РУСИЯ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ, АКО ЕС ДЕЙСТВА КАТО СИНОВЕТЕ НА ХАН КУБРАТ*

 

Все още е твърде рано да се прогнозира изходът от войната в Украйна. Русия малко по малко успява да затвърди позициите си на изток и постига дребни военни успехи. Това, което стана ясно през последните няколко дни, е, че Русия все пак може да успее да постигне поне някои от целите си, констатира британското издание Spectator.

ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА: КОИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРИЯТЕЛИ НА УКРАЙНА И КЪДЕ СМЕ НИЕ

След нахлуването на Русия някои страни оказаха хуманитарна и военна подкрепа на Украйна. Изданието Forbes Украйна анализира действията на всяка страна от 24 февруари насам въз основа на 11 критерия и направи списък с приятелските за Украйна държави.

ИМЕНИТ БРИТАНСКИ ЖУРНАЛИСТ: ЕС ДА СПРЕ СЪС САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ И ДА ПОМАГА ВОЕННО НА УКРАЙНА

Тази зима 6 000 000 домакинства във Великобритания може да се сблъскат със сутрешни и вечерни прекъсвания на тока, както и потребителите в цяла Европа. И това е въпреки факта, че Европа плаща на Русия 1 000 000 000 долара на ден за газ и петрол. „Това пише журналистът Саймън Дженкинс в авторски коментар за The Guardian, публикуван на 30 май - ден преди ЕС да удари с безпрецедентно ембарго вноса на руски петрол в Европа и ден преди Великобритания заедно с ЕС да нанесе още по-смъртоносен удар върху руското черно злато - с отказ от застраховки на танкери, превозващи руски петрол.

"СТОИМ ЗАД ВИЦЕПРЕМИЕРА", "ГРЕШКА" И "НЕ КОМЕНТИРАМ" - МНЕНИЯТА В КОАЛИЦИЯТА ЗА КОНСТАНТИНОВА И БЕЖАНЦИТЕ (ВИДЕО)

"Стоим твърдо зад вицепремиера", "нищо не коментирам" и "грешка". Така представители на управляващата коалиция коментираха изявлението на Калина Константинова от 30 май 2022 г., с което тя обяви, че правителството спира плана за разселване на бежанци от Украйна във вътрешността на страната, за което от ГЕРБ поискаха тя бъде изслушана в Народното събрание. 

РАДЕВ ОТХВЪРЛИ ВИЗИТА ПРИ МАКРОН ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И НАМЕКНА ЗА РЕФЕРЕНДУМ

 

„Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие и няма условия за моя визита в Париж“ – по този начин президентът Румен Радев коментира информацията на БГНЕС, че се подготвя негово посещение с премиера Кирил Петков във Франция, където двамата да подпишат предложение на Еманюел Макрон за вдигане на ветото над Северна Македония.

РЕШЕНО: РАЗКРИВАТ АГЕНТИТЕ НА ДС ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО КАНДИДАТСТВАТ ЗА ДЪРЖАВЕН ПОСТ

 

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). 

НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ: И АРЕСТЪТ НА ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ Е НЕЗАКОНЕН

Арестът на Владислав Горанов на 17 март е бил незаконен. Бившият финансов министър от ГЕРБ е бил незаконосъобразно задържан от полицията за 24 часа, става ясно от решение на Софийския районен съд, съобщава в. „Сега“.

РАШКОВ ОТРЕЧЕ МАСОВИ СЪКРАЩЕНИЯ. ОЧАКВА 20% РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ В МВР

Взехме решение да се открие ново гранично управление в Резово. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на блиц-контрола в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. 

КАТАДЖИИТЕ НАМЕРИХА НАЧИН ДА БЛОКИРАТ КАМЕРИТЕ НА УНИФОРМИТЕ СИ - ТОЗИ ЛИ Е? (ВИДЕО)

 

Полицаите са открили начин да блокират боди камерите си и така да обезсмислят устройствата, чиято роля е да следят действията на униформените. Това се разбра от думите на вътрешния министър Бойко Рашков пред ресорната комисия в парламента през месец май.

АНГЕЛ КУНЧЕВ: ДО МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ МАЙМУНСКАТА ШАРКА НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ

"Едва ли ще се стигне до масова ваксинация срещу маймунската шарка. Освен ако болестта не ни изненада с бързо разпространение, което е малко вероятно". Това заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му заразата ще продължи да се разпространява, но с бавни темпове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

"Независимият" служебен кабинет върна фирмите на ГЕРБ в пътното строителство (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com