Новините: Най-важното за деня, 14 април

7287
Новините: Най-важното за деня, 14 април
Снимка: Getty Images/Guliver

По традиция екипът на Actualno.com Ви представя вечерния информационен бюлетин, с всичко най-важно и интересно от деня.

САЩ, ФРАНЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ИЗВЪРШИХА ВЪЗДУШНИ УДАРИ ПО СИРИЯ

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия. Повод за нанасянето на удара е инцидентът от 7 април в град Дума, където според мнението на Запада е било използвано химическо оръжие. Военният министър на САЩ Джеймс Матис заяви, че президентът на Сирия Башар Асад не е бил цел на ракетния удар. Той обяви и че няма човешки жертви на атаката.

По информация от началника на генералните щабове на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд САЩ не са предупредили Русия за началото на авиоударите, за разлика от Франция, която е известила руснаците.

Сирия успешно е прихванала 71 крилати ракети от 103 изстреляни от САЩ и съюзниците, обяви от своя страна началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Сергей Рудской. Пентагона обаче е категоричен, че целите, които са били набелязани, са унищожени. Изтекоха и ВИДЕА на атаката.

КАКВА ЩЕ Е РЕАКЦИЯТА НА ЕС ОТНОСНО СИРИЯ - ИЗГЛЕЖДА НОВИ САНКЦИИ

Европейският съюз разглежда налагането на нови санкции на Сирия, включително включването в черния списък на още хора за разработването и използването на химическо оръжие. Иначе - генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг застана зад решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия. Британският министър-председател Тереза Мей също излезе с официално изявление за ударите в Сирия, според нея ударите са били успешни и законни.

"Русия по най-сериозен начин осъжда нападението над Сирия, където руски военни помагат на законното правителство в борбата с тероризма". Това заяви президентът на Русия Владимир Путин.

"Зад всичко това стоят онези, които претендират за морално лидерство в този свят, заявяват за своята изключителност", коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

РЕАКЦИИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ КЪМ УДАРИТЕ СРЕЩУ СИРИЯ

И страните извън ЕС коментираха ударите срещу Сирия, като заеха разнообразни позиции. Впечатление направи тази на Китай, която се припокрива с позицията на Русия. А в Съвета за сигурност на ООН съгласие отново нямаше.

БЪЛГАРИЯ ИСКА УДАРИТЕ ПО СИРИЯ ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯТ, ОСЪДИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ

Многократно сме изразявали категоричната си позиция против използването на химическо оръжие, това е военно престъпление. Така външният ни министър Екатерина Захариева изрази българската позиция за ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия. Захариева заяви, че България разглежда военната операция като еднократен удар, еднократна операция и това трябва да остане така.

Същевременно обаче председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров защити позицията, че случилото се е нарушение на международното право и поиска да бъде свикан КСНС.

ПЪТНИЧЕСКИ БУС КАТАСТРОФИРА НА АМ "ТРАКИЯ", ПАК ИМА ЖЕРТВИ

Загинали са двама души, а по предварителни данни бусът е "самокатастрофирал".

РАНЕНИТЕ ПРИ КАТАСТРОФАТА КРАЙ ВАКАРЕЛ ОСТАВАТ НА ЛЕЧЕНИЕ

Относително стабилно е състоянието на останалите за лечение в болничните заведения на столицата ранени след катастрофата край Вакарел. Междувременно един от членовете на ръководството на "Юнион Ивкони" Георги Атанасов коментира, че шофьорите стават за смях, като опитва да задължи пътниците да си сложат коланите.

ЖЕНАТА, БЛЪСНАЛА АВТОБУСА НА АМ "ТРАКИЯ", БИЛА НАКАЗВАНА ЗА ШОФИРАНЕ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

Стана ясно, че жената имала шофьорска книжка от 2010 година насам и сега била с редовни документи, след като през 2016 година ѝ взели книжката за 10 месеца заради шофиране след употреба на алкохол. Часове по-късно информацията за провинението отпреди две години беше потвърдена от прокуратурата и тя поиска постоянна мярка "задържане под стража" на шофьорката - Цвета Таскова.

ЕКСПЕРТ: АКО ИМАШЕ МАНТИНЕЛА, МОЖЕ БИ АВТОБУСЪТ НЯМАШЕ ДА СЕ ПРЕОБЪРНЕ

"Ако на мястото на катастрофата имаше мантинела, може би автобусът нямаше да се обърне в канавката". Това заяви Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

СПАСИТЕЛ ОТ АДА НА АМ "ТРАКИЯ": МНОГО ХОРА ПОДМИНАХА КАТАСТРОФАТА

"Много хора подминаха автобусната катастрофа на магистрала "Тракия" вчера. Спрях веднага, жена ми се обади на 112. Слязох от колата, видях, че под автобуса има друга кола – тази, която го е ударила." обясни очевидецът на катастрофата край Вакарел Николай Либезчийски.

РУСИЯ ВИДЯ В ПИСМО НА СЪВЕТНИК НА МЕЙ ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ НЕ Е ЗАМЕСЕНА В ОТРАВЯНЕТО НА СКРИПАЛ

Писмо на съветника на премиера на Великобритания Тереза Мей по въпросите за национална сигурност Марк Седуил, адресирано до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, сочи за липса на доказателства за участието на Русия в инцидента с отравянето на експолковника от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Това се казва в получен в ТАСС късно вечерта на 13 април коментар на посолството на Русия в Лондон, съобщава руската информационна агенция. Материалът на ТАСС обаче е в противовес на публикуваното от един от най-авторитетните британски вестници - The Times. В специален материал британският вестник е публикувал пълният текст на писмото.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че в пробите от Солсбъри било открито вещество, използвано от САЩ и Великобритания за направа на химически оръжия. Той внуши и, че пробата нарочно е манипулирана, но думите му противоречат на официалното заключение на ОЗХО.

РУСИЯ Е ГОТОВА СЪС ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ОТВЕТНИ МЕРКИ СРЕЩУ САЩ

Законопроектът предоставя на руското правителство пълномощия за въвеждане на редица мерки с икономически и политически характер. Така например един от текстовете е за ограничаване на внос на стоки, произведени в САЩ като лекарства, алкохол, цигари, селскостопански стоки. Друг текст засяга одиторските услуги – забрана или ограничение и изпълнение на дейности по оказване на услуги по държавни поръчки, включително и от държавни структури на одиторски и юридически дружества, в чийто капитал пряко или косвено участват организации, намиращи се под юрисдикцията на САЩ или други държави. Третият текст касае влизането на американски граждани в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com