Новините: Най-важното за деня, 29 септември

1307
Новините: Най-важното за деня, 29 септември
Снимка: Unplash

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 септември.

НИКОЛА СТОЯНОВ УВЕРЯВА: ГАЗ ЩЕ ИМА И ЩЕ Е НА ДОБРА ЦЕНА

Количествата газ са осигурени и ще успеем да задържим микса на цената на газа, която бизнесът изисква от нас. В това увери служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред БНТ.

"ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ" Е ПРИЛАГАЛ ЦЕНОВА ПРЕСА СПРЯМО КОНКУРЕНТИТЕ СИ, ОБЯВИ КЗК

Комисията за защита на конкуренцията обвини "Лукойл България" в господстващо положение и прилагане на "ценова преса" по отношение на търговията на едро на гориво. Провеката е направена по искане на двама участници на пазара на търговия на едро на горива - "ОМВ България" ЕООД и "Инса Ойл" ЕООД.

ПАРТИИТЕ, УЧАСТВАЩИ В ИЗБОРИТЕ, СА ПОЛУЧИЛИ 1,3 МЛН. ЛВ. ДАРЕНИЯ ЗА КАМПАНИЯТА

Даренията за предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. са 247, като от тях паричните дарения са 239, с общ размер над 1,3 млн. лв. Това показват данни, разпространени от Съдебната палата.

ПЕТКОВ: НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ ГРЕШКА БЕШЕ, ЧЕ ДОПУСНАХМЕ "ТРОЯНСКИ КОН" В КОАЛИЦИЯТА

Една от най-големите ни грешки беше, че допуснахме в коалицията троянски кон. 70% от енергията ни отиваше да опазим държавните средства не само от задкулисието, но и от желанието на ИТН да дава пари по стария начин. По-лошо е да имаме задкулисен партньор, отколкото да нямаме коалиция. Това каза лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на Нова телевизия броени дни преди вота на 2 октомври. Бившият премиер смята, че ИТН няма да влязат в следващия парламент.

КАЛИНА КОНСТАНТИНОВА: НЯМА НИЩО ПО-ХУБАВО ОТ ТОВА ЛИДЕР НА ПАРТИЯ ДА ГОВОРИ В ДЕБАТ* (ВИДЕО)

Кирил Петков замести своя съпартиец Венко Сабрутев в телевизионен дебат през изминалата вечер. Това накара ГЕРБ-СДС да напуснат дебата и със сигурност накара повече зрители да го гледат и да вземат отношение.

НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА: ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА ОБРЪЩАМЕ ПОЛИТИЧЕСКОТО В ЦИРК* (ВИДЕО)

Броени дни остават до изборите, а с всеки изминал час напрежението нараства. Едно е сигурно, това няма да са безразлични избори, а решенията ще бъдат важни.

БОЛНИ ИЛИ ЗДРАВИ - ВИЖДАМЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕГЛЕДИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ С МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ

Пациентите вече ще имат достъп до личното си здравно досие. Така, във всеки един момент, те ще могат да проверят резултатите си от прегледи, от медицински изследвания, какви медикаменти и лекарства са им предписани. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на представянето на мобилното приложение „еЗдраве“. То ще осигури достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР СЕ ПРИТЕСНЯВА, ЧЕ БЪЛГАРИ С РУСКО ГРАЖДАНСТВО ЩЕ БЪДАТ МОБИЛИЗИРАНИ

"Няма промяна в обстановката. Рискове за националната сигурност винаги има. Те са потенциални. Преки заплахи от въвличането на България в конфликт - няма", коментира министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов пред журналисти.

НАДЦЕНЕНАТА МОЩ НА РУСИЯ: КОЛКО СИЛНА Е НАИСТИНА АРМИЯТА Ѝ?

 

След краха на Съветския съюз Москва направи всичко възможно, за да запази статута си на суперсила - включително и като постоянен член на СС на ООН. Брутният вътрешен продукт на страната обаче не отговаряше на представата за суперсила - в областта на икономиката Съветският съюз изобщо не можеше да се мери с повечето западни държави. Затова Кремъл оправдаваше амбициите си основно с военната си мощ: дълго време Русия твърдеше, че разполага с една от най-големите и боеспособни армии в света, притежаваща и ядрено оръжие. И за да няма никакво съмнение в това, президентът Владимир Путин демонстрираше руската военна мощ пред целия свят с добра хореография на военни паради в Москва или с маневри на руските въоръжени сили.

РУСКИТЕ ВОЕННИ БЛОГЪРИ ГОВОРЯТ УСИЛЕНО ЗА ПРЕДСТОЯЩА НОВА ГОЛЯМА ЗАГУБА В УКРАЙНА

 

Страховете сред руските военни блогъри, че украинската армия продължава успешното си настъпление в Харковска област, с поглед към северната част на Донецка област, се засилват. Това е основният акцент в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ПРОТЕСТИТЕ В ИРАН ОЩЕ НЕ ЗАПЛАШВАТ РЕЖИМА, НО ВЕЧЕ СЕ ГОВОРИ ЗА СМЯНА НА ВЪРХОВНИЯ ЛИДЕР

 

Иран е раздиран от протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която първо беше задържана от нравствената полиция заради „небрежно поставен хиджаб“, а после почина след три дни в кома. Демонстрациите тестват до краен предел възможностите и готовността на властите в Ислямската република да се справят с тях, но все още не са толкова силни, че да съборят режима.

"ПУТИН Е ГЛУПАК": ПРЕХВАНАТИ РАЗГОВОРИ НА РУСКИ ВОЙНИЦИ РАЗКРИВАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ В УКРАЙНА

 

„Атаката ни е в задънена улица. Ние губим тази война“, „Половината от полка ни вече го няма“, „Путин е глупак. Иска да превземе Киев, но ние не можем да го направим“. Това са записи от разговори на трима руски войници, прехванати от украинското правителство и публикувани от „Ню Йорк Таймс“.

ПУТИН ЩЕ АНЕКСИРА 4-ТЕ УКРАИНСКИ ОБЛАСТИ НА ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ УТРЕ

 

Руският президент Владимир Путин ще проведе в петък церемония по официално подписване на анексирането на 4-те украински територии, в които се проведоха псевдореферендуми – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Събитието ще е на 30 септември от 15 ч. московско (и българско) време, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

КОЙ ЩЕ НАСЛЕДИ ПУТИН ПРИ УБИЙСТВО, ГРАЖДАНСКА РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ ВОЕНЕН ПРЕВРАТ?

 

Катастрофалната военна авантюра на Владимир Путин в Украйна доведе до все по-чести спекулации, че 22-годишното му управление може би е към своя край. Седем месеца след началото на агресивната война на руския президент войските му претърпяха огромни загуби и са в режим на отстъпление в Източна Украйна. Заповедта му от миналата седмица за мобилизиране на стотици хиляди мъже хвърли руското население в хаос и предизвика упреци дори от собствените му пропагандисти и политически съюзници. Светът осъди ядрените му заплахи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com