Новините: Най-важното за деня, 30 август

2245
Новините: Най-важното за деня, 30 август
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 август.

СЪДЪТ В СТРАСБУРГ: ЛИЦЕНЗЪТ НА КТБ Е ОТНЕТ НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) установи категорично на 30 август, че лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) е бил отнет незаконосъобразно.

НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОГА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВА АМ "ЕВРОПА" - КОНСТАТАЦИЯ НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ

 

Автомагистрала "Европа" е трябвало да бъде завършена за 852 календарни дни, като 122 от тях са били предвидени за подготовка на техническия обект. Само че забавянето в реализацията на проекта е над половин година. Това твърди Институтът за пътна безопасност (ИПБ) в свой доклад, базиран на проверки на място.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) категорично установи днес, 30 август, в свое заседание, че по казуса КТБ българските власти са погазили на два члена от Европейската конвенция за правата на човека. Те се отнасят до правото на справедлив процес и правото на собственост.
 
 
Делото КТБ срещу България е свързано с отнемане на лиценза на търговската банка от БНБ и последвалото съдебно производство в България.
 
 
При констатирането на нарушенията Европейският съд по правата на човека приема по-специално, че българските съдилища са отказали на КТБ надлежен съдебен контрол на решението за отнемането на лиценза, а също така, че КТБ е била представлявана в съда от лица, зависими от БНБ, като не е успяла да изложи своята гледна точка.
 
 
Според Европейския съд отнемането лиценза на КТБ следва да бъде отменено, както и последиците от това решение.
 
 
Европейският съд по правата на човека не уважи материалните претенции на КТБ, свъзрани с предявеното финансово обезщетение. България обаче е задължена да преразглежда законодателството си, за да установи дали пропуски в него не са причината за подобни повтарящи се нарушения.Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) установи категорично на 30 август, че лицензът на Корпоративна търговска банка (КТБ) е бил отнет незаконосъобразно.

НИНОВА С ПРИЗИВ СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ДА НЕ ПРАВИ БЮДЖЕТ 2023 Г. И ДА НЕ ПИПА ДАНЪЦИТЕ

 

Нинова призова служебният кабинет да не прави бюджет 2023 г. и да не пипа данъците. Това каза тя по време на пресконференция. Поводът за медийната изява бе брифинга на министър Росица Велкова от вчера, в който тя каза, че бюджетът не дава възможности за газови компенсации, както и че има риск от свръхдефицит, ако не се приемат помени в данъчната политика от следващото правителство.

ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА ЗАГОВОРИ ЗА 17% ПО-СКЪП ГАЗ, НО ЕДВА ЛИ ЩЕ ПОСКЪПНЕ ТОЛКОВА

 

"Булгаргаз" ще иска цената на газа за септември да е повече от първоначално заявената от 315,61 лв. за мегаватчас, което е с близо 6 % повече спрямо цената за август, която пък е с ръст от 60 % спрямо тази за юли. Изпълнителният директор на дружеството Деница Златева уточни по-късно пред журналисти, че при днешната цена на борсовия индекс може да се очаква ръст от 16-17 %. 

ФАНДЪКОВА: "ТОПЛОФИКАЦИЯ" Е ОБРЕЧЕНА ДА ТРУПА ЗАДЪЛЖЕНИЯ

 

Тази зима ще бъде особено трудна за всички заради високите цени на всички енергоизточници. Гарантиран е отоплителният сезон и газ ще има, но въпросът е на каква цена. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ. 

БОРИСОВ С МОЛБА СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ДА НЕ СЕ ВРЪЩА КЪМ "ГАЗПРОМ"

 

В нашата програма ние сме казали 100 % диверсификация от „Газпром“. Има много начини и ги моля да не се връщат към „Газпром“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.

ЕВРОПА НАПРЕДВА СЪС ЗАПЪЛВАНЕТО НА ГАЗОВИТЕ ХРАНИЛИЩА ВЪПРЕКИ СВИВАНЕТО НА РУСКИТЕ ДОСТАВКИ

 

ЕС е напът да изпълни плана си за запълване на газовите си хранилища два месеца преди поставените цели. Блокът се подготвя за тежка зима, след като Русия намали доставките, а това доведе до ръст на цените на енергията.

ВЕЧЕ ИМА ДАННИ, ЧЕ УКРАИНЦИТЕ СИ ВРЪЩАТ ОКУПИРАНИ ДОСЕГА СЕЛИЩА В ХЕРСОН

 

Ден след новината за начало на украинската контраофанзива в Херсон и за пробив в първата линия на руската армия, вече има данни, че силите на Украйна са си върнали 4 окупирани от руснаците селища в областта. Това твърди анонимен източник от украинската армия пред CNN.

КОЛАТА НА ПУТИН СРЕЩУ КОЛАТА НА БАЙДЪН - КОЙ КАКВО ИМА В РЕЗЕРВ (ВИДЕО)

 

Най-известният автомобил за високопоставени служители в света е известният с прякора Звяр "Кадилак", който вози президента на Съединените щати.

НА УЧИЛИЩЕ В РУСИЯ - ПОВТАРЯЙТЕ СЛЕД МЕН: "ЩАСТИЕТО НА РОДИНАТА Е ПО-ВАЖНО ОТ ЖИВОТА"

 

Министерството на просвещението на Русия въвежда уроци по патриотизъм "Разговори за важното". От методическите материали става ясно, че третокласниците трябва да бъдат навеждани на мисълта, че "щастието на Родината е по-скъпо от живота" и че за Родината "не е страшно да се умре." Петокласниците ще бъдат убеждавани, че "военната помощ на колективния Запад увеличава броя на жертвите от специалната операция" сред руските въоръжени сили, а на учениците от по-горните класове ще бъде приведен пример на герой, който е подмамил националисти към минно поле. 

ВИКТОР ОРБАН СИ ОСТАВА АДВОКАТЪТ НА КРЕМЪЛ В ЕВРОПА

 

Въпреки че Унгария осъжда въоръжения конфликт в Украйна, нейният министър-председател Виктор Орбан е предпазлив и не критикува прекалено Русия. Той протака преговорите за нови санкции на равнище Европейски съюз и отказва да подкрепи плана за солидарност в областта на газа. Към Запада се разпространява враждебно отношение от контролираните от правителството медии, което оказва влияние върху обществото. "Това е резултат от дългогодишна проруска правителствена реторика и пропаганда", смята политологът Даниел Хегедюс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com