Как да спрете кървенето, докато пристигне Бърза помощ?

11369
Как да спрете кървенето, докато пристигне Бърза помощ?
Снимка: aebopleidingen / Pixabay

Сериозното кървене не е нещо, което трябва да се игнорира. Предотвратяването на външен кръвоизлив може да се окаже животоспасяващо преди хората да стигнат до болница. Прострелната рана е един ужасен начин внезапно да се сблъскате с животозастрашаващо кървене. Кървенето е най-честата причина, която убива хора след наранявания. Може да шофирате по магистралата за работа и точно пред вас може да има пътен инцидент. Това може да се случи в нечий гараж, когато се работи върху проект. Може да се случи в кухнята, когато приготвяте вечеря. Това е нещо, което наистина може да се случи навсякъде.

2 често срещани грешки при оказване на първа помощ след изгаряне

Въпреки че може да не сте официално лекар, всеки може да предостави животоспасяваща първа помощ. По време на масови инциденти 80% от жертвите са доведени в болницата от други хора. След като се обадите на 112, идентифицирането на източника на вашето собствено или нечие кървене и спирането на този кръвен поток може да бъде разликата между живота и смъртта. След като разберете, че кървенето е тежко, може да имате само минути да се намесите.

Ако някой получи първи признаци на инфаркт, направете ТОВА

Всяка секунда е от значение. Колкото по-рано можем да започнем интервенция, за да спрем това кървене, толкова по-вероятно е да спасим живот, след като пациентът пристигне в болницата. Ето и как да подходите правилно:

1.Обадете се на 112 и бъдете конкретни. Преди да започнете да се справяте с кървенето, в повечето случаи ще трябва да се обадите на 112 за помощ. По този начин няма да зависи изцяло от вас да предоставите първа помощ.

Какво трябва да направим, ако ни сполети този проблем

Препоръчително е да се обадите на 112 възможно най-рано, но съществуват и изключения. Ще има ситуации, в които, например, се разхождате на място без обхват и ще сте лишени от възможността да се обадите на 112. Така че в подобна ситуация е препоръчително някой да предприеме животоспасяващи мерки за контрол на кървенето преди да се затичате да търсите обхват на телефона си. Ако можете, бъдете по-конкретни от „Помощ, имам спешен случай!“ във вашето обаждане и дайте точен адрес.

Кой би предположил, че обикновена игла може да ви спаси от инсулт

2. Локализирайте от къде е кървенето и определете дали е животозастрашаващо. Има разлика между леко нараняване и животозастрашаваща ситуация, на която трябва да се обърне внимание възможно най-скоро. Ако кървенето, което виждате, е непрекъснато, голямо по обем или шуртящо като „пръскачка“, то е животозастрашаващо. Ако се чудите колко е твърде много кървене, опитайте измерването на обема на кутията с безалкохолно. Ако видите кръв, колкото половин кутия газирана напитка върху човека, който кърви, това е животозастрашаващо според някои източници.

Първа помощ на кучето при отравяне

Дрехите могат да скрият локви кръв, така че не забравяйте да проверите и там. Винаги проверявайте за множество източници на кървене особено преди да поставите турникет. Дори усещането за влага под дрехите може да бъде много бърза проверка. Специалисти разкриват сценарий, при който някой забелязва нараняване на прасеца, но не вижда нараняване между коляното и слабините, което е скрито от дрехите. В този случай, поставянето на турникет под коляното може да влоши нещата.

Как да спрем обилното кръвотечение от носа в домашни условия

3. Приложете директен натиск върху раната. След като забележите силно кървене, третирайте го, като приложите директен натиск върху раната. Натискайте толкова, колкото е необходимо, за да спрете кървенето. В по-голямата част от случаите прилагането на натиск може да бъде успешно за спиране на кървенето. В идеалния случай ще имате нитрилни или винилови ръкавици, но ако нямате ръкавици под ръка, намерете дреха или нещо подобно, което да поставите между ръцете си и раната. Марлята също ще бъде подходящо средство.

Артикули за първа помощ, които ще ви подготвят за всяка спешна ситуация през лятото

Една често срещана грешка, която се наблюдава е, че хората проверяват дали кървенето е спряло и спират постоянния натиск върху раната. "По-добре е просто да поддържате постоянен натиск, докато спешната помощ пристигне.", препоръчват специалисти. Уверете се, че кървящият човек е топъл и завит с одеяла, ако е необходимо. „Студената кръв не се съсирва“, казват те. „Хората, които са хипотермични или настинали, ще продължат да кървят.“

Първа помощ при гълтане на език – какво да правим?

4. Увийте раната, ако кървящата област е голяма. Ако раната е голяма и дълбока, прилагането на директен натиск с ръце няма да е достатъчно. Тогава ще се наложи да увиете раната. Кръвоспиращата марля е предназначена за по-бързото съсирване на кръвта и бързото спиране на кървенето. Ако имате налична в себе си или в близкия комплект за първа помощ, това е идеален артикул за покриване на раната. Ако нямате марля, потърсете някакъв чист материал, нещо, което не е пълно с мръсотия. Може би салфетка или хартиена кърпа, която е чиста.

Първа помощ при ухапване от куче – какво да правим?

5. Преминете направо към турникет, ако установите, че нараняването на крайника кърви силно. Има спешни случаи, при които увиването на раната или прилагането на директен натиск няма да е достатъчно. Понякога опитвате тези стъпки, осъзнавате, че не работят и преминавате към турникет. Но ако видите, че кръвта "пръска", вземете незабавно турникет.

Първа помощ при припадък - какво трябва да направим?

Специалисти отбелязат, че турникетите работят и в случаите, когато имате нараняване на крайника и трябва да се движите и не можете да продължите да прилагате постоянен директен натиск. Ползата от турникета е, че след като бъде поставен, просто го оставяте и можете да махнете ръцете си.

Как да окажем първа помощ при токов удар?

Имайте предвид, че турникетите са предназначени само за ръце и крака; продължавайте да прилагате директен натиск върху всякакви рани по торса и други части на тялото. Търговските турникети са по-ефективни от импровизираните при спешни случаи. Когато се правят правилно, търговските турникети ефективно предотвратяват загубата на кръв чрез компресиране на тъканите в тази област.

Как да окажем първа помощ

Това по същество изравнява този кръвоносен съд и предотвратява преминаването на тази кръв. Правейки това, вие прекъсвате притока на кръв от сърцето към пръстите на ръцете или краката и спирате кървенето или загубата на кръв от този разрязан съд. Ако сте в обществена сграда, може да успеете да намерите търговски турникет в комплект за контрол на кървенето до автоматичен спешен дефибрилатор.

Домашни средства за първа помощ в градината

Импровизираните турникети трябва да бъдат крайна мярка, защото те са лош заместител на търговския турникет, но изследванията от масови пресрелки показват, че те работят в спешни случаи. Учени откриват, че кожените колани не работят, защото не са достатъчно широки и не са достатъчно стегнати, но вратовръзката ,от друга страна, работи доста ефективно.

Как да окажем първа помощ при инсулт

Ето как да приложите турникет:

Увийте турникета на 2 до 3 инча над нараняването и след това издърпайте свободния край на велкро лентата на турникета, прекарайте го през катарамата и го закрепете към другия край. Навивайте, докато не можете да го завъртите повече и циркулацията се прекъсне. Да не стегнете достатъчно турникета е критична грешка, която много хора правят. Правилно ще е, когато вече не се усеща пулса им. Ето колко стегнат трябва да е турникетът.

Грешки при оказване на първа помощ

Турникетът е много болезнено нещо, но е много по-добре от кървене до смърт. И накрая, отбележете времето, когато турникетът е поставен, защото оставянето на турникета твърде дълго може да причини увреждане на тъканите. Някои турникети ще имат бяло пространство, където можете лесно да запишете това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com