България през 2021 година: Къде е правосъдието? (II ЧАСТ)

5394
България през 2021 година: Къде е правосъдието? (II ЧАСТ)
Снимка: БГНЕС

Извън безпрецедентният американски шамар за корупцията по високите етажи на властта в България и пасивността на Европейския съюз, на домашна сцена също традиционно се разразиха няколко големи скандала. Засега по никой от тях няма присъди.

Случаят Илчовски

И тази година не се мина без знакови случаи и скандали, добре показващи колко ни струва справедливостта. В два парламента – 45-тия и 46-тия, работеше т.нар. комисия "Манолова". Нейната цел беше да покаже какво се е случвало безнаказано по време на управлението на Бойко Борисов. Най-големият удар дойде от Светослав Илчовски – едър земевладелец, който заяви, че бившият регионален министър Петя Аврамова го е заплашвала да спре да купува земи. Илчовски каза обаче и друго, далеч по-скандално – че собственикът на фирма "Градус" си е купил благоволението на Бойко Борисов в качеството му на премиер и че компанията излязла на Българската фондова борса с измама. Борисов реагира как не познавал Илчовски, но е показателно и как второто изслушване на бизнесмена стана пародия заради ГЕРБ. Изключително показателно беше и как собственикът на "Градус" Иван Ангелов първо говореше как познава Бойко Борисов и че той му помогнал пред турските ветеринарни власти (потенциална търговия с влияние), после се отказа от много от показанията си.

В подкрепа на Илчовски се появи друг сериозен земевладелец – Павел Стоименов. Пред Actualno.com вторият свидетел от комисията "Манолова" разказа своята гледна точка за собственика на "Градус" Иван Ангелов, с твърдения, че го е заплашвал и че обсебва имоти, които са непотърсена земеделска земя, като влияе на всички в региона по отношение на ренти.

Също в Студио Actualno от "Градус" заявиха, че ще съдят Илчовски и заведоха дела за милиони, защото загубиха много на борсата със скандала.

Резултатът от всичко по скандала – прокуратурата проверява, досега не се е чуло да е намерила нещо. По-интересно е, че и европрокуратурата заработи по случая.

Осемте джуджета


Този скандал тръгна още през 2020 година. Става въпрос за журналистическо разследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ). Историята по същество – спор между баща и син Илия и Явор Златанови за контрол на най-голямата компания за асансьори "Изамет", в който Илия иска помощ от бившия следовател Петър Петров (Петьо Еврото). От показаното в поредицата твърдението на Явор Златанов е, че Еврото се намесва и с помощта на Специализираната прокуратура и посредством името на главния прокурор Иван Гешев прибира "Изамет".

За ръководителя на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова обаче "Осемте джуджета" е семейна драма. За това как гледа държавното обвинение на случая показателно е, че един от основните герои в "Осемте джуджета" Димитър Франтишек Петров беше повишен в ранг. Но в семейната драма лъсна и връзка към вътрешния министър от ГЕРБ Младен Маринов и месец и половина преди края на годината той беше разпитан от МВР.

Именно активността на МВР по случая контрастира рязко на тази на Спецпрокуратурата. Министерството стартира процедура за отнемане на лиценза на "Делта гард"  – фирмата, чието име също лъсна в "Осемте джуджета". Създателят ѝ Димитър Спасов, по прякор Митко Каратиста, се закани на служебния правосъден министър Иван Демерджиев, че го чакат много проблеми. Само че преди да го каже, се оказа, че Митко Каратиста продава дела си в "Делта гард" и то още преди действията на МВР – също показателно.

Автомагистрала "Хемус"

Всичко тук започна с категоричното твърдение на служебния регионален министър арх. Виолета Комитова, че са раздавани огромни аванси за АМ "Хемус" срещу на практика намерение за строителство, а не реално строителство, и дори без подробни устройствени планове! От ГЕРБ отвърнаха, че всъщност имало много работи, които да се свършат преди същинско строителство. Служебната власт обаче заговори за извършено незаконно строителство на АМ "Хемус" и за това как да стане законно.

В началото на ноември гръмна големият скандал – милиони за магистралата били изтеглени в брой и заминали неизвестно накъде. Става въпрос за аванси. В началото на декември беше арестуван бившият данъчен и съдията по минифутбол Борислав Колев. Точно заради него гръмна втори скандал – между МВР и прокуратурата. Вътрешният министър Бойко Рашков и ГДБОП се възмутиха, че Колев е бил готов да издаде хората над него в схемата, а прокуратурата всъщност правела всичко възможно да не го разпита. Прокуратурата спешно взе да говори друго в неделен ден - как МВР всъщност я притискало. И докато в скандала се намесваше все по-тежка артилерия от двете страни – главният прокурор Иван Гешев, то лъсна и, че парите, заради чието изтегляне Колев беше задържан, са по договор за наем за техника и той е за 84 млн. лева, като не е представен пред Сметната палата. За този договор арх. Виолета Комитова говори още в началото на лятото! Нещо повече - три такива договора, с аванси и без фиксирана точна цена, изобщо не са били представени пред Сметната палата. В Студио Actualno настоящият директор на "Автомагистрали" заяви, че специално договорът, заради който и Колев беше арестуван, е правен с цел да се прикрие, че става въпрос за подизпълнител. "Защото опасенията на предишното ръководство са били, че когато договорите се сключат както трябва, ще излезе истината за липсата на капацитет на "Автомагистрали" да ги изпълни. А това вече би създало проблем за самата процедура "инхаус", каза Десислава Христова.

Според Бойко Борисов обаче инхаусът бил най-доброто за бързо строителство. Дали обаче в съда ще се стигне до разясняване точно на този въпрос и не само по отношение на Борислав Колев, тепърва ще видим. И ако има наивници, че с Колев правосъдието трябва да приключи, нека само си припомнят какво каза Бойко Рашков – бяхме готови да арестуваме по-високо стоящи в схемата, но прокуратурата не съдейства! Колев обаче проговори - но какво каза, тепърва ще разбираме. А прокуратурата реагира с обвинение към ръководителя на ГДБОП за неправомерен натиск по делото и това превърна войната между държавното обвинение и МВР в повече от гореща. И веднага след коледните празници привика Бойко Рашков на разпит - с мотив, че като говори пред БНР че са му ясни схемите за "изпиране" на пари в случая, следва да разкаже.

Относно доверието в прокуратурата и способността ѝ да работи в полза на обществения интерес е налице и казаното от депутата Христо Петров (Ицо Хазарта), когато държавното обвинение го потърси, за да обясни Хазарта кой го е заплашвал да не влиза в политиката като част от "Продължаваме промяната". Отговорът на Хазарта: "Не вярвам на тази прокуратура и не познавам нито един човек, който да им вярва. Единственото правилно нещо е да не участвам в тяхната игра. А в деня, в който България има нов и независим главен прокурор - първата ми работа ще бъде да го запозная подробно със случая".

За финал все пак остава надеждата – в лицето на новия правосъден министър Надежда Йорданова и как тя каза в лицето на Иван Гешев, че ще обсъди с него оставката му. Това стана, когато той реши да ѝ подарява букет по случай назначението ѝ. Йорданова е от квотата на "Демократична България" (ДБ) в правителството на Кирил Петков, а ДБ отдавна застъпва тезата за реформа на правосъдието с реформа на първо място в прокуратурата. Оставката на Гешев е виждана като първа стъпка към системната промяна от страна на демократите и заявката на правителството на Кирил Петков е да следва тази линия на политика за правосъдието ни. Но това още е далечна перспектива - факт е, че Делян Пеевски все още действа в мащаб за милиони въпреки "Магнитски". Факт е и, че Ахмед Доган все още не може да се оплаче от съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика