Най-важните новини за деня: 29 март 2024 г.

2799
Най-важните новини за деня: 29 март 2024 г.
Снимка: Народно събрание

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 март 2024 г.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА СПЕШНИ ПРОМЕНИ ЗА СЛУЖЕБНИТЕ ПРЕМИЕРИ

Народното събрание прие на първо четене спешни промени, свързани със списъка от лица, които могат да бъдат избрани за служебни премиери. Това се случи, след като по-рано днес извънредно заседание на правна комисия прие измененията.

КОНСТИТУЦИОННИТЕ КАПАНИ ЗА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО: ОБЯСНЕНИЕ

Когато в Конституцията е посочено, че може да станеш служебен премиер, имаш задължение. Нищо, че е заварено положение т.е. въпросните хора, от които сега президентът трябва да избира за служебен премиер, вече са поели съответните постове в положение, когато Конституцията не беше променена. Това обясни проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, експерт по конституционно право и член на КЗК: Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОБЯВИ КОЙ ЩЕ Е СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

Президентът Румен Радев взе своето решение кой да изпълнява длъжността служебен министър-председател. Това ще е председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

АКФ: СЪДИЯ ОТ КРЪГА НА НОТАРИУСА Е ГЛЕДАЛА ДЕЛО НА СЪПРУГАТА МУ (СНИМКИ)

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува протокол, който отразява случайния избор на Маргарита Немска за съдия–докладчик по секретно административно дело към Административен съд – София град (АССГ).

СЛАДКИ ЕВРОПАРИ ЗА БРАТА НА КМЕТИЦАТА НА ГАБРОВО: ОЛАФ ГЛЕДА РАЗОБЛИЧАВАЩ СИГНАЛ (СНИМКИ)

Историята за т.нар. кожарска фабрика "Марокинджиев" – най-старата индустриална фабрика в България от първите години на XX век, продължава - за съжаление, отново по грозен начин. Фабриката представлява имот на ул. "Орловска" 154 в Габрово с няколко десетки сгради, като този имот няма един собственик. Най-голям дял собственост и то над 98% има "Чинков Пропърти" ЕАД. Този дял обаче е недостатъчен за компанията и собствениците ѝ да се спасят от спорове относно имота, при това със семейството на кметицата на Габрово Таня Христова – сага, за която вече разказахме: Краде ли кметицата на Габрово апетитен имот чрез брат си?

СЪБАРЯТ НЕЗАКОННИТЕ СГРАДИ НА ГАЙТАНСКИ КРАЙ ЯЗ. "ИСКЪР"

Принудително се премахват трите незаконни постройки на фирмата на Румен Гайтански, по-известен като Вълка, край брега на язовир "Искър". Те се намират на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ - Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев.

ПРЕД ФАЛИТ: "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ПОТЪВА, ИМА ЛИ ОПЦИИ ЗА СПАСЕНИЕ?

Държавният гигант "Български пощи" е пред фалит. Дружеството потъва над 15 години и тенденцията е устойчива. Последният публикуван годишен финансов отчет – за 2022 г., сочи приходи от 206,5 млн. лв. и рекордна загуба от 66,6 млн. лв. За сравнение предишни години загубите варират между 2,8 до 13,8 млн. лв. 

ЩЕ ПОСКЪПНЕ ЛИ ШОКОВО ТОКЪТ ЗА БИТА: СТАНИСЛАВ АНДРЕЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Ще поскъпне ли шоково токът, когато битовите потребители излязат на свободния пазар? Кога и как ще стане това?

“ОТГОВОРИТЕ“: С ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН, ЛЮБОМИР АЛАМАНОВ И СТАНИСЛАВ АНДРЕЕВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: Ще се отрази ли на парите ни политическата нестабилност в страната? И кога ще влезем в еврозоната? Отговорите очакваме от банкера Левон Хампарцумян.

ИЗВЪНЗЕМНИЯТ МАГЬОСНИК ГРИГОР ДИМИТРОВ СМАЗА №2 В СВЕТА КАРЛОС АЛКАРАС! (ВИДЕО)

Тенис звездата на България Григор Димитров размаза световния номер 2 Карлос Алкарас в двубой от 1/4-финалите на турнира от сериите Мастърс 1000 в Маями. Хасковлията игра зашеметяващо и постигна категоричен успех с 2:0 (6:2; 6:4) за час и половина игра, който е втори пореден срещу испанеца. В следващия кръг нашият състезател ще премери сили с Александър Зверев.

САЩ НЕ ПОМАГАТ НА УКРАЙНА ВОЕННО: КОНКРЕТНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ПОЛЗА НА РУСИЯ (ВИДЕО)

Продължаващата липса на военна помощ от страна на САЩ за Украйна увеличава заплахата от руски оперативен успех на фронта. За това за пореден път предупреждава ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Предупреждението е и заради интервю на украинския президент Володимир Зеленски.

УКРАЙНА Е В НАДПРЕВАРА С ВРЕМЕТО, НАБЛИЖАВА ЛИ РУСКА ОФАНЗИВА?

В началото на годината имаше общо мнение, че след неуспехът на контранастъплението на украинските въоръжени сили миналото лято войната в Украйна е в задънена улица, пише The Economist. Сега това изглежда доста оптимистичен сценарий. Има тревожна възможност през следващите няколко месеца нова мощна руска офанзива да пробие отбраната на Украйна и да навлезе дълбоко в страната.

"МАКРОН ОСТАНА САМ": КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ УКРАЙНА И ПАЛЕСТИНА?

Защо подкрепата за Украйна не е толкова значителна, колкото за Палестина? От няколко седмици Макрон говори за вероятността от използване на сухопътни сили и пряко им участие във войната с Русия на страната на Киев, но той е практически сам в окопите на тази война.

"ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" И "АЛ КАЙДА" СЕ ВЪЗРАЖДАТ В АФРИКА, ЕВРОПА ПРОДЪЛЖАВА ДА ТРЕПЕРИ

Клонът на "Ислямска държава" (ИДИЛ) в Мозамбик струпва сили и започва да действа в северната част на страната на нива, невиждани поне от 2022 г. насам. Това може допълнително да подкопае усилията за мир в Африка, смятат от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

КИТАЙ ПОСТРОИ КОПИЕ НА НАЙ-ВАЖНИЯ КВАРТАЛ В ТАЙПЕ: ЩЕ ТРЕНИРА ИНВАЗИЯ В ТАЙВАН? (СНИМКИ)

Китай е построил копие на правителствения квартал на Тайпе - столицата на Тайван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com