Най-важното за деня, 10 февруари 2023 г.

7154
Най-важното за деня, 10 февруари 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 февруари.

САЩ С НОВИ САНКЦИИ ПО "МАГНИТСКИ", ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ И РУМЕН ОВЧАРОВ СА СРЕД ИМЕНАТА

Нови български попълнения по "Магнитски" бяха обявени днес от САЩ. Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ "Козлодуй" и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

РОСЕН ХРИСТОВ: "ГАЗПРОМ" ВЕЧЕ ПОИСКА КОМПЕНСАЦИИ ОТ БЪЛГАРИЯ

Не искам да се намесвам в обвиненията, да изказвам предположения. Вярвам, че обвиненията са повдигнати на база факти. Миналата година бях призован да дам показания, не помня по кое точно време. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов във връзка с обвинението срещу предшественика му Александър Николов заради покупата на по-скъп руски газ след като Русия ни беше спряла официално газа, който обаче се учуди, че много време отнела обработката на данни и повдигането на обвинения.

СЪВЕТНИК НА ПРЕЗИДЕНТА НЕ КАЗА КАКВО ЗНАЧИ И КАК МОЖЕ ДА СЕ СТИГНЕ ДО МИР В УКРАЙНА

Все повече политици по света говорят за необходимостта да се положат усилия за мир. Така че мнението на българския президент изобщо не е толкова изолирано, колкото се представя. Друг въпрос е какво доминира в медийното пространство. Ясно е, че има риск от ескалация на военните действия в Украйна. Но е ясно, че трябва да се мисли как тази война да приключи. Това каза председател на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов.

ЕС РЕШИ: ДАВА ПАРИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА КАМЕРИ И ОХРАНА ПО ГРАНИЦАТА, НЕ И ЗА ОГРАДА

Европейският съюз обеща да отпусне "значителни" средства за охрана и оборудване за наблюдение на границите. Решението беше взето на Европейския съвет в Брюксел в ранните часове на петък, но евролидерите не се споразумяха за отпускане на пари от общия бюджет за изграждане на огради по външните граници.

ВЛАСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕХАЯТ ЗА СЕИЗМИЧНИЯ РИСК, ТВЪРДИ БИВШ МИНИСТЪР

Българските власти са пропуснали възможността да изработят карта на сеизмичния риск у нас, въпреки че са дадени европейски средства за нея. Това стана ясно от думите на бившия заместник - министър на регионалното развитие инж. Валентин Йовев пред БНР.

БОРИСОВ ИСКА КОАЛИЦИЯ С ДПС, ПП И ДБ - ИНАЧЕ НЯМАЛО ДА ИМА КАБИНЕТ И СЛЕД МЕСТНИЯ ВОТ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че и след местните избори през есента на тази година няма да има правителство. "Да се надяваме тогава, че Радев ще управлява разумно", заяви той на пресконференция в петък в централата на ГЕРБ.

ЩЕ СЕ ВЪРНА КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СМЕТНАТА ПАЛАТА, АКО КС РЕШИ: ЦВЕТАН ЦВЕТКОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

„Продължаваме промяната и Демократична България“ сезираха Конституционния съд (КС) за бързото уволнение на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Припомняме, че 48-о НС го освободи неочаквано и набързоЦветан Цветков дава първото интервю пред медиа след сезирането на КС именно в „Отговорите със Спасиана Кирилова“:

"ОТГОВОРИТЕ": С ЦВЕТАН ЦВЕТКОВ, КУЗМАН ИЛИЕВ И ИВО ИВАНОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: „Продължаваме промяната и Демократична България“ сезираха Конституционния съд за бързото уволнение на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Припомняме, че 48-о НС го освободи неочаквано и набързо. Цветан Цветков дава първото интервю пред медиа след сезирането на КС именно в „Отговорите“.

ЗАПЛАХА ЗА УБИЙСТВО: МОЖЕ ЛИ ДА НИ ЗАЩИТИ МВР ЕФЕКТИВНО И КАКВО ДА ПРАВИМ?

Известният психолог Иван Владимиров беше убит преди дни от свой съсед. Мъж беше прострелян в главата на Женския пазар в София в средата на ноември, 2022 година. След няколкодневно издирване, през май бяхме разтърсени от жестокото убийство на Алена Щерк. Иван, Николай, Елена, Виола, Иво, Алена… и още много. Общото между тях - убити от съсед, близък или познат, след подадени жалби и сигнали до полицията.

ФИРМИТЕ С ЖАЛБИ СРЕЩУ МЕДИЦИНСКИТЕ ХЕЛИКОПТЕРИ СЕ ПРОВАЛИХА ПРЕД КЗК

Провалиха се двете фирми, подали жалби срещу поръчките за доставка на медицински хеликоптери. Те не успяха да докажат качествата си на заинтересовани лица, но пак им остава правото да обжалват пред по-висока инстанция, става ясно от определения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

ВИДЕО: РУСКИ РАЗГРОМ ПРИ УГЛЕДАР НАКАРА РУСКИ ИЗТОЧНИК ДА КЪЛНЕ НА "ИДИОТИ"

Размерът на руското крушение при Угледар (Въгледар, Вухледар) досега изглежда стават все по-видим и се признава дори от руски източници.

F-16 НА УКРАЙНА - ЩЕ ПОМОГНАТ ЛИ НАИСТИНА ИЛИ РУСИЯ ИМА ОТГОВОР?

Основната причина, поради която Западът е резервиран по отношение на идеята за доставка на изтребители F-16 на Украйна, е гъстата и смъртоносна мрежа от руски наземни системи за противовъздушна отбрана (ПВО), пише британското издание The Spectator. Западните самолети няма да увеличат бойния потенциал на въоръжените сили на Украйна, подчертава авторът на статията.

УКРАЙНА КАТО ИЗРАЕЛ ИЛИ ЮЖНА КОРЕЯ? ПОЛСКО ИЗДАНИЕ С НОВИ СЦЕНАРИИ ЗА КРАЙ НА ВОЙНАТА

Идеята за неутрална Украйна беше наречена в Полша нереалистичен сценарий за края на конфликта, пише Interia. Предложени са и други варианти, но политолозите имат -въпроси и съмнения за всеки от тях.

ПРИГОЖИН ПОЩУРЯ: ЩЯЛ ДА ДАВА БЪЛГАРИЯ, ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ НА УКРАИНЦИТЕ (ВИДЕО)

Пригожин нарича това своя план "Ла Манш", правейки алюзия със степента на целите на режима на Путин - това би било максималистичната цел, един вид овладяване на цяла Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com