Новините: Най-важното за деня - 2 март, 2023 година

4940
Новините: Най-важното за деня - 2 март, 2023 година
Снимка: Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 март.

"НЯМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ": ПРОКУРАТУРАТА ПРЕКРАТИ НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО ПО „ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА“

Прокуратурата е прекратила наказателно производство по част от обстоятелствата около сагата „Осемте джуджета“, стана ясно от определение на Софийски градски съд (СГС) от 23.02.2023 г. Разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) по случая бе публикувано преди близо три години.

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ: ВСЕКИ ГРЕШИ. И МОРФОВ, И КРЪСТЕВА СА ОСВОБОДЕНИ ПО МОЯ ИНИЦИАТИВА

"Нека всички помогнем да си подредим държавата. Винаги съм се водил от принципа да запазя достойнството на екипа и хората си. Защото ние сме едно семейство. Александър Морфов постигна своето". Това заяви Васил Василев на специална пресконференция на Народния театър. "На някого му беше удобен този конфликт в Народния театър, някой искаше да бъде подклаждан. Не ни вкарвайте в политиката. Ние не сме там, ние сме в обединението на нацията.": Ново 20: Морфов не бил уволнен от Народния театър, само понижен

СЕВЕРНАТА ТАНГЕНТА: ТОВА СЕ СЛУЧВА, КОГАТО СИ ПОРЪЧАТЕ ПЪТ ОТ ALIEXPRESS (ВИДЕО)

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви след проверка на място, че една трета от асфалта на Северната скоростна тангента липсва. Заедно с председателя на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Венцислав Ангелов, направиха проверка и взеха две проби от настилката. Това се превърна във водеща новина в почти всяка новинарска емисия, но новина ли е всъщност? С този въпрос потърсихме Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики и направихме проверка на място.

ШИШКОВ: ГЛЕДАМЕ СЕРИАЛА „КРАЖБАТА НА МАГИСТРАЛИТЕ“

 

От последния месец, в който правим проверки на магистралите, те се превърнаха в сериала „Кражбата на магистралите“. От всяка проверка излиза едно и също – липсва между 25 и 30% от асфалта. Проблемът е много голям, но не трябва да ни учудва, защото виждаме колко бързо се строи, а много скоро след пускането им започват и ремонтите. Това каза служебният регионален министър Иван Шишков в ефира на Нова телевизия.

СТОТИЦИ НАРУШЕНИЯ ИЗЛЯЗОХА НАЯВЕ СЛЕД ПРОВЕРКИТЕ НА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ

Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на правата на населението. Искам да е ясно. Ние не обявяваме война на търговските вериги. Но като държава сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи. Нямаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните. Това заяви служебният заместник министър-председател по икономическите политики Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представят резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

РАДЕВ ПАК НЯМА ДА СЕ КАЧИ НА ШИПКА ЗА 3 МАРТ

За втора поредна година президентът Румен Радев няма да се качи на Паметника на Шипка, а ще присъства на честванията за 3-ти март в София. На Шипка обаче ще се качи служебният премиер Гълъб Донев.

ПРИ УГЛЕДАР И В КРИМ РУСНАЦИТЕ СТРАДАТ, ВУЧИЧ СЕ КАНИ ДА ОБЪРНЕ ГРЪБ НА ПУТИН (ВИДЕО)

 

Множеството данни, потвърждаващи какъв страшен разгром претърпя руската армия при Угледар (Въгледар, Вухледар), привлякоха вниманието и на The New York Times. Авторитетното американско издание публикува материал за случилото се, като обобщи – за три седмици от началото на февруари руснаците са загубили поне 130 танка, бронирани машини на пехотата и БТР-и. Причината – руското командване повтори грешките, които направи при опита да щурмува Киев и влезе в минни полета, където нямаше място за маневри и тежката руска военна техника попадна в капан, като патица на гюме. Руските танкове и БТР-и се оказаха на удобни за обстрел места и украинската артилерия не им прости. Заключението е категорично – Русия загуби най-голямата танкова битка досега в тази война и затова сега опитва да атакува Угледар с пехота. Какъв е резултатът дотук – ето поредни видеокадри:

ЗАГУБИТЕ НА РУСКАТА АРМИЯ В УКРАЙНА СА ПО-ГОЛЕМИ ОТ ВСИЧКИ ВОЙНИ НА КРЕМЪЛ СЛЕД ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

 

За една година война в Украйна са загинали повече руски войници, отколкото във всички войни на Кремъл след Втората световна, взети заедно. Това сочат данни на американския център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

ПАРТИЗАНИ ОСМЯХА БЕЛАРУСКОТО ПВО С ДРОН, КАЦАЩ НА РУСКИ РАЗУЗНАВАТЕЛЕН САМОЛЕТ (ВИДЕО)

 

Беларуската опозиционна групировка BYPOL, която включва бивши беларуски служители по сигурността, публикува видео от разузнавателен полет на дрон, изстрелян от беларуски партизани, който каца директно върху руски самолет А-50, изпълняващ функциите на радарен център за ранно предупреждение.

СЕИЗМОЛОГЪТ, ПРЕДСКАЗАЛ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО В ТУРЦИЯ, ВЕЩАЕ НОВИ КАТАКЛИЗМИ (ВИДЕО)

Самоукият сеизмолог Франк Хугербитс от Нидерландия, който предсказа унищожителното земетресение в Турция, направи нова мрачна прогноза. Според него земетресения скоро ще разтърсват цялата планета - в различни части на света могат да се очакват трусове с магнитуд над 8.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com