Новините: Най-важното за деня, 23 август

4460
Новините: Най-важното за деня, 23 август
Снимка: DESFA

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 август.

ГЕОРГИ ГАНЕВ: НА ГРЪЦКИЯ ПРЕМИЕР ЛИ ДА ВЯРВАМ, ЧЕ Е ИМАЛО КЪДЕ ДА РАЗТОВАРИМ ТАНКЕРИТЕ ИЛИ НА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ЛЪЖЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН

Намерението на служебното правителство да възобнови преговорите с "Газпром" скара икономистите Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Георги Ганев в ефира на Нова телевизия.

НИКОЛА СТОЯНОВ: НЯМА ЗАВОЙ КЪМ "ГАЗПРОМ"

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов не смята, че има завой към "Газпром". Това каза той пред журналисти в НДК. Думите му бяха във връзка с казаното вчера колегата му Росен Христов, че преговорите с "Газпром" са неизбежни. 

ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ: МАСКИТЕ В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ПАДАТ ОТ ЧЕТВЪРТЪК (ВИДЕО)

Маските в градския транспорт падат от четвъртък (25 август). Това каза проф. Радка Аргирова по време на брифинг след заседание на Експертния съвет по COVID-19.

В страната с машини ще се гласува в 9363 избирателни секции, от които в 1108 секции ще има по две устройства. Такова решение одобри Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешното си заседание за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.
На миналите избори – на 14 ноември 2021 г., секциите с две устройства бяха почти двойно повече – 2119. Тогава комисарите бяха преценили, че местата за гласуване, в които са се явили поне 320 избиратели, трябва да бъдат снабдени с две машини, за да се избегнат опашките. Сега минималната бройка на гласувалите избиратели беше качена на 349 и затова секциите с две устройства стават по-малко. Причината, както обясни членът на ЦИК Емил Войнов, е, че миналият вот беше едновременно за президент и парламент, което го правеше по-сложен, а сегашният е само за депутати.
В чужбина ще бъдат отворени 289 секции с машинно гласуване, от които 233 ще бъдат снабдени с по две устройства.Почти два пъти по-малко секции с две машини ще има на парламентарните избори на 2 октомври спрямо последния вот, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешното си заседание.

СПЕШНАТА ПОМОЩ У НАС - ПРЕТОВАРЕНА, С ЛИПСА НА СЛУЖИТЕЛИ И ВИСОКИ РАЗХОДИ

През последните 5 години системата на спешната помощ у нас е сериозно натоварена. Разходите ѝ постоянно нарастват (от около 160 млн. лв. през 2017 г. до 270 млн. лв. през 2021 г.), а служителите намаляват. За пет години системата е изгубила 277 от своите служители, които към края на 2021 г. вече са 6545 души по щатна численост. Това става ясно от анализ на системата, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

ЦИК СЪКРАТИ ДВОЙНО СЕКЦИИТЕ С ДВЕ МАШИНИ СПРЯМО ПРЕДХОДНИТЕ ИЗБОРИ

Почти два пъти по-малко секции с две машини ще има на парламентарните избори на 2 октомври спрямо последния вот, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешното си заседание.

РУМЕН ХРИСТОВ: МОЖЕ ДА ИМА УПРАВЛЕНИЕ БЕЗ ГЕРБ-СДС, НО НЯМА ДА Е ТРАЙНО (ВИДЕО)

Председателят на СДС Румен Христов гостува в "Студио Actualno" в един откровен "разговор без вратовръзка". Как вижда той представянето на "ГЕРБ-СДС" в предстоящите избори на 2 октомври, може ли да има управление без тях и колко дълго ще продължи евентуално такова - вижте в интервюто на Мирослав Димитров!

ЕВРОКОМИСИЯТА: СУШАТА В ЕВРОПА Е НАЙ-ТЕЖКАТА ОТ ПОНЕ 500 ГОДИНИ НАСАМ

Сушата в Европа изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам. Това заявиха днес от Европейската комисия, цитирана от ДПА.

ИНСЦЕНИРОВКА НА СПЕЦСЛУЖБИТЕ ЛИ Е СМЪРТТА НА ДАРЯ ДУГИНА СЕ ПИТАТ В ИНТЕРНЕТ (СНИМКИ)

 

Разпространените в интернет снимки от погребението на Даря Дугина, което се състоя на 23 август в Москва, смутиха много потребители в социалните мрежи и породиха буря от конспиративни теории.

ВЪТРЕШНАТА ВОЙНА В РУСИЯ СЕ ЗАСИЛВА

Убийството в Москва на дъщерята на влиятелния руски имперски идеолог Александър Дугин потвърди, че войната на Кремъл срещу Украйна се отразява и в Русия. ФСБ, руската служба за сигурност, бързо обвини украински агенти за нападението в Москва, но това може да има за цел да прикрие нещо още по-сериозно за режима. Това пише Януш Бугайски - старши сътрудник във фондация "Джеймстаун" във Вашингтон, в анализ на последните събития от Русия, предава БГНЕС.

ВСЕ ПОВЕЧЕ ОТ ОБЕЩАНОТО КАТО ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА ВЕЧЕ Е НА БОЙНОТО ПОЛЕ. НО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЛИ ПОМОЩТА?

Ще намалява ли военната помощ за Украйна? Този въпрос поставя материал на британския консервативен вестник The Telegraph, изготвен от кореспондента на изданието в Брюксел Джо Барнс.

НОВО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ПУТИН ИСКА УКРАЙНА ДА Я НЯМА

Уверенията на руския президент Владимир Путин и на Кремъл като цяло, че украинците в окупираните от руската армия украински земи сами ще решават съдбата си постоянно се доказват като лъжи. Поредното доказателство – назначеният от руските окупационни войски управител на Запорожка област Евгени Балицки издаде заповед, според която украински граждани, връщащи се в Запорожието, имат временен статут на бежанци по руското законодателство. Руският закон определя за бежанец човек, който се намира извън родната си страна или е напуснал местоживеенето си.

САЩ ИМАТ НОВ ПЛАН КАК ДА ЗАТВОРЯТ ВРАТИЧКИТЕ ПРЕД РУСИЯ ЗА ЗАОБИКАЛЯНЕ НА САНКЦИИТЕ

САЩ ще преработят санкциите срещу Русия, така че да са сигурни в ефективността им. Американските служители планират да затворят всички вратички за заобикаляне на наказателните мерки от страна на Кремъл, да лобират пред други държави за подкрепа и да преследват хората и компаниите, които подтикват Москва към заобикаляне на законите, пише Wall Street Journal.

ИМА ЛИ САЩ РАБОТЕЩО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ РУСИЯ? ИЗВЕСТЕН С ТОТАЛНО ГРЕШНА ПРОГНОЗА ЗА КИТАЙ АНАЛИЗАТОР СЕ ТРЕВОЖИ

Миналия четвъртък (18 август) адмирал Чарлз Ричард, ръководител на Стратегическото командване на САЩ, каза, че Америка "яростно" пренаписва своята ядрена позиция. Той даде да се разбере, че американците не са готови за евентуално развитие на събитията. Очертава се конфликт с големи сили. „Ние сме на ръба на война с Русия и Китай“, каза Хенри Кисинджър в интервю за Wall Street Journal, което беше публикувано в петък (12 август).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com