X
 
 

Седмицата в абсурди (22 - 26 юли)

4883 0
photo of Седмицата в абсурди (22 - 26 юли)
Снимка: колаж на Actualno.com
Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 22 юли

CNN РАЗКАЗА КАК ЦЯЛА НАЦИЯ БЕШЕ ХАКНАТА, ДОКАТО ИМАШЕ АТАКА СРЕЩУ САЙТОВЕ НА ЛЕТИЩА

Материалът на CNN за хакерската атака срещу НАП се появи малко преди да стане ясно, че обект на хакерски атаки са станали сайтовете на летищата във Варна и Бургас.

Коментар на Actualno.com: Да, ама атаката срещу летищата не успя особено - хак да ви е!

МВР НЕ ВОДИ СТАТИСТИКА ДАЛИ ИМА РОДНИНСКА ВРЪЗКА ПРИ УБИЙСТВА

МВР не води статистика относно това дали родител е убил детето си и дали съпруг е убил съпругата си, както и обратното. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на въпрос на депутата от "Воля" Андон Дончев.

Коментар на Actualno.com: Но води етническа статистика - Каракачанов официално го каза!

КУП ОТЛИЧНО ПЕЧЕЛЕЩИ ВЛАСТОВИ КАДРИ ИМАТ И ЧУЖДИ ЖИЛИЩА

Освен финансовият министър Владислав Горанов, още трима висши чиновници живеят в чужди жилища, макар доходите им да подсказват, че спокойно могат да имат свои.

Коментар на Actualno.com: Имат нужда от простор, пък и даже казват, че плащат наем - раздвижват значи икономиката.

МАСОВО ДИРЕКТОРИТЕ НА ДИРЕКЦИИ В ДФЗ СА С БОЛНИЧЕН ИЛИ В ОТПУСК

Само трима от 23-ма директори на дирекции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) в момента са на работа.

Коментар на Actualno.com: Някаква чума извън африканската ли е взела да върлува?

РОДИТЕЛИ НА БОЛНО ДЕТЕ СЪБИРАТ ПАРИ ЗА АПАРАТУРА ЗА БОЛНИЦА

Обикновеното ЕЕГ изследване продължава около 20 минути в период от 3 до 7 дни. Понякога може да се стигне и до седмици. Семейството на Елисавета започва кампания за закупуване на апаратура за болницата „Свети Георги” в Пловдив, където следят състоянието на дъщеря им. Необходими са около 20 хиляди лева. "Целта е да се възползват деца с различни неврологични заболявания, за които е необходимо да се извърши такова изследване", казва Антон Кацаров, баща на малката Елисавета.

Коментар на Actualno.com: Малко неща са по-срамни от това за една държава!

ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА ПИТАТ КАК ТАКА ЛИЧНИ ДАННИ И ПРОТОКОЛИ ПО ТЯХНОТО ДЕЛО "ОБИКАЛЯТ" ИНТЕРНЕТ?

Става въпрос за налични поне 127 файла с документи от тяхното съдебно дело, като двете твърдят, че в тях има лични данни на 100 души, включително на главния архитект Здравко Здравков, на полицаи и експерти от МВР, ДАНС, КПКОНПИ, на свързани с фирма "Артекс" и с "Гаранти Коза" хора.

Коментар на Actualno.com: Е как така - хак-така!

Вторник, 23 юли

ГЕШЕВ СЕ СРАВНИ С КЬОВЕШИ, ОБЯВИ РАБОТОДАТЕЛЯ НА ОБВИНЕНИЯ ЗА АТАКАТА НА НАП ЗА КИБЕРИЗНУДВАЧ

Що се отнася до хакерската атака срещу НАП, зам.-главният прокурор коментира, че се развива ситуация, при която жертвата т.е. НАП била виновна. Той смята, че заподозреният Кристиян Бойков е просто оръдие ("Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си на самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи - дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си"), а работодателят му TAD Group работела като киберизнудвач, занимавала се с киберрекет, била "кибертерорист" - компанията се занимавала с "удряне" на фирми, включително държавни организации, с цел нарушаване на тяхната компютърна сигурност, за да бъдат привлечени като клиенти. Това била основната версия, като имаше следното уточнение - дали отделни хора във фирмата, отделни звена, или цялата фирма?! Гешев обяви и, че това е координирана атака срещу държавата, защото "Демократична България" поискала оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Коментар на Actualno.com: Щеше да е смешно, ако не беше ужасно! И още няма алтернатива!

БАБХ СЪЩО "ПРОСЛЕДИ ФАЙЛОВЕТЕ" И ОБВИНИ ГЛЕДАЩИТЕ ПРАСЕТА В ДВОРА СИ ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА

Следим ситуацията още откакто африканската чума се появи в Европа, увери зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Цвятко Александров. Той заяви, че "ако се проследят файловете", щяло да се види как БАБХ акцентирала върху това да не се гледат прасета от малки стопани, на село в двора. За съжаление обаче нещата не се случили както трябва – хората продължили да си гледат прасета в дворовете, по думите на Александров.

Коментар на Actualno.com: Много ясно, че друг е виновен!

ИЗТИЧАНЕТО НА ЛИЧНИ ДАННИ НА СЪДИЯ МИРОСЛАВА ТОДОРОВА БИЛО "СЛУЧАЙНО СЪБИТИЕ"

Това, че файлът с декларацията на съдия Тодорова е бил в работен вариант, личи от наименованието му – "не се чисти", указващо наличие на технически проблем, т.е. експертът не може да изчисти /заличи/ личните данни. От инспектората са категорични, че в случая няма тенденциозно отношение към съдия Тодорова, каквито опити за тълкуване се тиражират в медийното пространство, а е използван изразът, за да се сигнализира за несправяне с технически проблем.

Коментар на Actualno.com: Ама колко много случайности има ...

Сряда, 24 юли

ОЩЕ ИМА СВОБОДНИ МЕСТА ДАЖЕ В НАЙ-ЕЛИТНИТЕ ГИМНАЗИИ В СОФИЯ

1578 свободни места има в София за гимназисти. Това показаха данните след второто класиране.

Коментар на Actualno.com: Така е - няма деца.

МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ СЕ ОТМЕНЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ МЕСТНИ ИЗБОРИ

Предложението мина на второ четене със 129 гласа "за", 69 "против" и 1 "въздържал се".

Коментар на Actualno.com: Първа стъпка към отмяна на гласуването изобщо!

НАП ТВЪРДИ, ЧЕ САМО 189 БЪЛГАРИ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ СМЕНЯТ ЛИЧНИТЕ КАРТИ ЗАРАДИ ХАКЕРСКИЯ ПРОБИВ

След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

Коментар на Actualno.com: А жълтите книжки колко трябва да си сменят?

СЪВЕТЪТ НА ПАТРИОТИТЕ СЕ ПРОВАЛИ, КАРАКАЧАНОВ СЧИТА, ЧЕ КОАЛИЦИЯТА "Я НЯМА"

Коалицията "Обединени патриоти" я няма! Не го ли разбрахте? Това каза пред журналисти лидерът на ВМРО вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Коментар на Actualno.com: Ние считаме, че няма много по-отдавна!

РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА ПСИХИАТРИЧНАТА БОЛНИЦА ТВЪРДИ, ЧЕ Е ЗАПЛАШВАНА СЪС СПЕЦПРОКУРАТУРАТА

Според разказа ѝ в личния ѝ профил във Facebook, представител на фирма, кандидатствала по обществена поръчка за смяна на дограма и топлоизолация, си е позволил да иска лична среща с нея и след като това не е станало, а тя го е приела в присъствието на други хора, я е заплашил със Специализираната прокуратура и АДФИ. Припомняме, че доскоро ръководител на Спецпрокуратурата беше зам.-главният прокурор и кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Коментар на Actualno.com: Мила родна картинка!

Четвъртък, 25 юли

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НОТАРИАЛНАТА КАМАРА УВЕРЯВА, ЧЕ ВЪПРЕКИ ПРОБИВА В НАП НЕЩАТА СА РОЗОВИ

Ако някой има пълномощно за имот, всеки нотариус трябва да провери автентичността в информационната система, защото то трябвало да бъде въведено веднага след издаване, добави председателят на Нотариалната камара пред БНТ, но не уточни кой първоначално въвежда пълномощното.

Коментар на Actualno.com: Розово - официалният цвят на хакерите! Джендърите да не завиждат ... много

ТАНЕВА С ПОЛОВИН УСТА ПРИЗНА ПОЗИЦИЯТА НА ЕК, ЧЕ НЕ СМЕ СЕ ПОДГОТВИЛИ ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА

"За две седмици не можем така да променим съзнанието - трябва така да прилагаме мерките, все едно спасяваме себе си, а не да се отчитаме пред държавата", коментира земеделският министър пред БНТ въпроса с гледането на прасета по домашно, в задния двор. Тя се оправда и, че идвали местни избори и кметовете всъщност не казвали къде се гледат прасета за лично ползване или в малки стопанства.

Коментар на Actualno.com: Защо ли сложихме в това заглавие "половин уста" ...

УСТАНОВИХА РЕДИЦА НАРУШЕНИЯ ОТ СТРАНА НА СНИМАЧНИЯ ЕКИП НА "ИГРИ НА ВОЛЯТА"

"Изкоренени са и са пречупени общо 25 дървета. Според технологичния план от последната санитарна сеч през 2014 година временните складове са разположени на пътя, но не се намериха други писмени доказателства и документи за съществуването на този път. С технически средства се установи, че има несъответствие между горскостопанския план и терена. Установенови се още, че в подотдел 292 "З" има наличие на подравнен път с дължина 200 метра и ширина 4 метра, който не фигурира в горскостопанския план или друга официална карта".

Коментар на Actualno.com: Но пък водещата Александра Сърчаджиева каза, че изнесли 30 чувала боклук - сигурно докато са го изнасяли, са бутнали 25 дървета, то с толкова боклук как да минат през тази гора?!

КАМЕРИЕРКАТА ОТ "СЛЪНЧЕВ БРЯГ" ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТИ 3 ХИЛ. ЛВ. РАЗНОСКИ НА ШВЕДСКИЯ ТУРИСТ

Камериерката Диана Петкова, която бе изритана в лицето от шведски турист в „Слънчев бряг” преди две години, бе осъдена да му плати 3000 лв. съдебни разноски. До това се стигна, след като жената заведе гражданско дело срещу Ралф Сундберг и поиска 50 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Бургаският окръжен съд обаче ѝ присъди 18 000 лв. Двете страни обжалваха пред апелативните магистрати, но те намалиха обезщетението до 12 000 лв. Сумата от малко над 3000 лв., която Петкова трябва да плати на шведа, е изчислена по специална формула върху отхвърлената част на иска.

Коментар на Actualno.com: Тук можем само безпомощно да вдигнем ръце - всички сме жертви на българското правосъдие!

КАРАКАЧАНОВ НЕ МОЖАЛ ДА РАЗБЕРЕ КОЛКО ПАРИ СА ОТИШЛИ ЗА РОМСКА ИНТЕГРАЦИЯ

Според Каракачанов, за периода на сегашния държавен бюджет са изразходвани над 196 млн. лева, а от външни фондове над 618 млн. лева, или общо над 815 млн. лева.

Коментар на Actualno.com: Ами да пита коалиционния си "голям" партньор поне откакто той управлява, т.е. от 2009 година?!

Петък, 26 юли

НАП ПРОДЪЛЖАВА ДА АНАЛИЗИРА ДАЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ 189 БЪЛГАРИ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ХАКЕРСКИЯ ПРОБИВ

"Продължаваме анализа на данните. Посочили сме колко смятаме за изложени на най-висок риск", отговориха на в. "Сега" от НАП по повод сигнала за много по-голям брой сериозно засегнати граждани.

Коментар на Actualno.com: Нека не бързат хората, има време да се разбере - в киберпространството времето тече различно!

ДОНЧЕВ ПРИЗНА, ЧЕ НАП ЩЕ ПЛАТИ ГЛОБАТА ЗА ХАКЕРСКИЯ ПРОБИВ С ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ

Естествено, че от данъци НАП ще плати глобата на Комисията за защита на личните данни. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Смолян на журналистически въпрос по повод изказването на председателя на КЗЛД Венцислав Караджов, че ще има санкция за НАП заради изтеклите лични данни и тя няма да е малка.

Коментар на Actualno.com: Ма естествено, че е естествено, като сме ви оставили вас да го определяте!

ДАНАИЛ КИРИЛОВ СЕ СКРИ ОТ ОПИТ ДА БЪДЕ НАКАРАН ДА ИЗДИГНЕ КОНКУРЕНТ НА ГЕШЕВ (ВИДЕО)

Припомняме, че Кирилов е единственият, който може да издигне алтернативна на Иван Гешев кандидатура за главен прокурор - и то реално до 29 юли, т.е. понеделник. Тогава, в 18:30 часа ще има протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор - пред Съдебната палата!

Коментар на Actualno.com: Ако и с това не ви е прекалено, заслужавате си следващите 7 години да ги живеете като 7 века робство!

СОБСТВЕНИКЪТ НА TAD GROUP Е ОБЯВЕН ЗА ИЗДИРВАНЕ В ШЕНГЕН, ДОКАТО Е В КАНАДА

Иван Тодоров е с обвинение в подбудителство за източване на личните данни от НАП на милиони българи.

Коментар на Actualno.com: И георграфията я обърнахме с хастара навън!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 4 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Създадено е Кралство Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия, по-известна като Саудитска Арабия, е най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, заемаща по-голямата...