ОБЗОР: Възроденият Гришо напомни за своята класа през 2023 година

3590
ОБЗОР: Възроденият Гришо напомни за своята класа през 2023 година
Снимка: GettyImages

Възраждане, прогрес и сериозна заявка за завръщане в топ 10 - така бихме описали 2023 година за първата ракета на България при мъжете Григор Димитров. Хасковлията изигра страхотен сезон и само малшансът го лиши от поне един трофей през кампанията. Гришо се изкачи от номер 28 до номер 14 в ранглистата на ATP, стигна до два финала – на турнира от сериите АТР 250 в Женева, както и на Мастърс-а в Париж, и записа победи срещу именити съперници като Карлос Алкарас, Стефанос Циципас, Даниил Медведев и Холгер Руне.

Добро начало, последвано от лек спад за Гришо в началото на 2023-та

Началото на 2023-та обаче не бе толкова лесно за Димитров. На 1/16-финалите на Australian Open той допусна поражение от Новак Джокович. Загатна за добрата си форма на ATP 500 в Ротердам, където бе сломен на полуфинала от Даниил Медведев. Последва лек спад и ранни отпадания от Индиан Уелс, Мастърсите в Маями и Монте Карло, както и от турнира от сериите ATP 500 в Барселона. В традиционно силните надпревари на клей в Мадрид и Рим 32-годишният ни представител имаше късмета да се изправи срещу най-силните в света.

ОЩЕ: Гришо пак разсмя с коментар за своята "младост" (ВИДЕО)

Григор Димитров

Сблъсъци с най-добрите в бранша и първи финал за сезона

В испанската столица Карлос Алкарас подчини хасковлията пред родна публика, докато в Италия Гришо измъкна сет, но нямаше сили за повече срещу сръбската топ звезда Ноле. До първия си сблъсък за титла българинът стигна през месец май в Женева. Николас Джари обаче се оказа непреодолимо препятствие. От този момент нататък Григор демонстрираше солидно постоянство при представянето си.

Непреодолимият Александър Зверев

Завърши сезона на червени кортове достойно - 1/8-финал на Ролан Гарос. В първия си турнир на трева в Лондон си осигури четвъртфинален сблъсък с Алкарас, когото отново не успя да прекърши (0:2). На Уимбълдън изненада тогавашния номер 10 Франсис Тиафо, ала загуби от Холгер Руне. Във Вашингтон и Синсинати останаха съмнения, че хасковлията можеше да запише по-добро класиране, а Александър Зверев за пореден път срази нашия спортист. Германецът стори същото и в третия кръг на US Open, и на ATP 250 Чънду. В четирите срещи помежду им за годината Зверев победи Димитров точно 4 пъти.

ОЩЕ: ВИДЕО: Шоуменът Григор Димитров остави в захлас Циципас и всички тенис почитатели

Китайската приказка на Григор Димитров

Китай определено се хареса на Гришо. В Пекин той постигна една от топ победите си за сезона, надделявайки над Руне, а турнирът в Шанхай бе същинска приказка за състезателя ни. Най-добрият тенисист на България излъга Карлос Алкарас с 2:1, отмъсти си на Джари за финала в Женева, но походът му бе спрян крачка преди финала от неговия приятел Александър Рубльов.

Пас към миналото

Интересното дежавю с "късата клечка"

За последните си две надпревари от официалния календар на ATP Григор Димитров имаше малшанса два пъти да изтегли една и съща "къса клечка" при жребия. Двубой в първи кръг с Лоренцо Музети, а при евентуален успех -  със световния №3 Даниил Медведев. Коравият италианец не представляваше проблем за хасковлията. Срещу руската звезда обаче нашето момче първия път на ATP 500 във Виена не успя, но при втория на Мастърс-а в Париж грешка нямаше.

Кулминацията на сезона за Григор Димитров

Именно този турнир бе кулминацията на сезона за първата ни ракета. Освен знаменитите победи в първите два кръга, Гришо елиминира също Александър Бублик, витаещия около топ 10 в ранглистата на ATP Хуберт Хуркач и още по-класния грък Стефанос Циципас, за да си осигури финал с номер 1 Новак Джокович. В спора за титлата хасковлията се представи достойно, но по-голямата класа на Ноле изигра своята роля. След мача сърбинът обра овациите спирайки интервюто си, за да утеши Григор (ВИДЕО и подробности вижте в линка).

Хасковлията определено даде сериозна заявка за завръщане в топ 10 през 2024 година. Той изживява "втора младост" на корта, но в съчетание с опита, който вече е придобил, и безспорния талант Гришо може да се опре на всеки един тенисист от най-високо ниво. 2024-та се оказа логично продължение на 2023-та. Димитров победи Анди Мъри, а дали този успех няма да е един от многото през следващите 365 дни?

ОЩЕ: България има с какво да се гордее в спорта през 2023-та

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕНИС:

Въпреки ранното отпадане: Григор си тръгна с 5-цифрена сума от Мадрид

Шок за Григор Димитров: 18-годишен чех изхвърли Гришо още на старта в Мадрид (ВИДЕО)

Григор Димитров - Якуб Меншик: Кога и къде да гледаме първия мач на Гришо на Мастърса в Мадрид?

Григор Димитров научи първия си съперник на "Мастърс"-а в Мадрид

Григор си спомни за победата над Джокович: Исках да спечеля малко пари и да се преместя в друг хотел (ВИДЕО)

Тежък жребий за Григор Димитров на Мастърса в Мадрид

Григор Димитров запази позиция в топ 10 на световния тенис

След нощно парти: Григор и гореща тенисистка отпрашиха с Ламборгини (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста в тениса

Стефанос Циципас разби Каспър Рууд и триумфира в Монте Карло (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com