Спортът през 2019 г.: Без много блясък, но с много изненади

3594
Спортът през 2019 г.: Без много блясък, но с много изненади
Снимка: БГНЕС

2019 година не беше изпълнена с толкова големи и значими спортни форуми, но за сметка на това със сигурност може да се определи като годината на изненадите. И не само у нас, но и в света на спорта. В българския футбол бе сложен краят на една ера, след като Борислав Михайлов подаде оставката си като шеф на Българския футболен съюз и след 14 години управление се сбогува с поста си.

В началото на юни пък станахме свидетели на една от най-големите изненади в спорта в последното десетилетие. Мексиканският боксьор Анди Руис сензационно отне световните титли на Антъни Джошуа и това сериозно обърка плановете на британеца. Всичко по-интересно, което се случи в последните 12 месеца Actualno.com ще ви припомни в следващите редове.

Расисткият скандал, който свали Борислав Михайлов от президентския трон в БФС

Безспорно най-изненадващият и важен момент в българския футбол настъпи в края на октомври. Тогава националният ни отбор се подготвяше, най-вече психически, за срещата с Англия, която затвори евроквалификационния цикъл. За всички бе ясно, че от този двубой не може да очакваме нищо положително на терена, но едва ли някой е подозирал, че именно след него ще започне да ври и кипи по високите етажи на управлението на футбола ни.

В седмиците преди мача от английска страна успешно успяха да нагнетят напрежението, като тема номер 1 бе евентуален расистки скандал, който може да бъде предизвикан от наша страна на Националния стадион. Много преди първия съдийски сигнал в Англия вече ни бяха заклеймили като едни от най-големите расисти в Европа и удобно чакаха първото провинение от наша страна, за да могат веднага да докажат тезата си. Така и се случи.

Имаше сериозни заплахи, че дори ще се стигне и до напускане на терена, но двубоят беше само три пъти прекъсван заради оплаквания от страна на гостите. Още по време на срещата в социалните мрежи бе разпространено видео, което показва серията расистки прояви, дошли от куп облечени в черно български фенове. Видеото показва как защитникът на гостите Тайрън Мингс дава знак към своята скамейка, че е бил атакуван расистки. После селекционерът Гарет Саутгейт предава съобщението на едно от официалните лица. Виждат се и облечените в черно и с качулки запалянковци, които първо отправят нацистки поздрав, а после издават и маймунски звуци по адрес на тъмнокожите играчи в селекцията на "Трите лъва". Последваха наказания за част от тези фенове, а от УЕФА пък санкционираха страната си с един мач на затворена врата и парична глоба от 85 хиляди евро.

Всичко това, заедно с резултата от 0:6, дойде като много удобно извинение да бъде поискана оставката на Борислав Михайлов. На първо място призивите дойдоха от премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз!“, написа във Facebook профила си Бойко Борисов след злополучния двубой, като малко след това опита да убеди всички, че не се е месил директно в работата на родната ни централа. Промяната дойде, след като стана ясно, че може да има сериозни последици от ФИФА и Борисов обяви, че просто няма да помага финансово, но това по никакъв начин не може да се счита за намеса.

Така, на 15 октомври следобед, с държавна намеса или не, Борислав Михайлов официално обяви, че подава оставка. Минути след нея органи на реда, сред които полиция, жандармерия и представители на ГДБОП „посетиха“ офисите на новата спортна база Бояна. Щурмът към Националната футболна база дойде в следствие на заканата на министър-председателя на България - Бойко Борисов, че ще има ревизия на дейността на БФС. Именно след тези думи на премиера президентът на организацията подаде оставка с официално съобщение до медиите. Разследване, което се твърди, че продължава и досега, не само в София, но в цялата страна заради финансови злоупотреби.

Връщайки се обаче на оставката на Михайлов, обясненията му за нея също бяха леко нелогични, както и цялата ситуация. Няколко пъти Михайлов подчерта, че той не чувства вина за състоянието на българския футбол, а тя трябва да е колективна на всички, свързани с него. А оставката му е било дългообмисляна, но това бил правилният момент, тъй като може да е омръзнал на хората. Обяснението за полицейската акция в Бояна също изключително много наподобяваше същата картина, като бе обявено, че тази акция е планирана отдавна и просто така е съвпаднало. Изглежда, че случайностите в българския футбол са често срещано явление. 

Михайлов категорично отрече и дори не прие въпроси на темата, че се е оттеглил по искане на Бойко Борисов. Като цяло, остана едно впечатление, което дори бе и обсъждано, че в цялата ситуация е скроена една добра постановка, която постигна целта си – оттеглянето на Борислав Михайлов. В един доста подходящ момент, когато цяла Европа се е обърнала към нас след расисткия скандал и легендарният ни национал се превърна в логичната „жертва“ на всичко случило се.

Големият въпрос остава кой ще наследи Михайлов на поста? След много драми и опит на Йордан Лечков да изхитрува и да вземе мястото на Боби Михайлов, сега временно изпълняващ длъжността е Михаил Касобов, който ще остане поне до началото на юни, за когато има насрочен Конгрес. От футболната ни централа упорито опитаха по всевъзможен начин да забавят провеждане му, като избраха възможно най-далечната дата и то 5 дни преди Евро 2020, за което все още имаме шанс да се класираме. Все още няма официални кандидатури за поста, но имената, които се въртят в медийното пространство никак не са малко – от Димитър Бербатов до министъра на спорта Красен Кралев. До тогава остава поне половин година, в която не може да очакваме да се промени каквото и да било в родния футбол.

Кубрат Пулев и целувката на раздора

Най-добрият ни боксьор в тежка категория имаше доста емоционална година. Кубрат Пулев излиза два пъти на ринга, като направи и своя дебют на американската сцена, който едва ли ще може да забрави. В края на март Пулев се изправи срещу румънеца Богдан Дину, като постигна много трудна, но и важна победа. Мачът в Калифорния беше един от най-тежките мачове за българина, който получи тежка серия от удари в 4-ия рунд, които доведоха до отварянето на сериозна аркада над лявото око на Кубрат. След страхотна работа на кътмена и силна воля от страна на българина, той успя да нокаутира съперника си и да съхрани шансовете си за бой за световната титла. По-трудното обаче дойде след двубоя. Тогава Кубрат, завладян от силните емоции, си позволи да целуне американската репортерка – Джени Суши, по време на интервю, с което си навлече огромни неприятности.

Тя не изглеждаше никак смутена след това действие и дори успя да завърши анонса си край на интервюто без проблем. Няколко дни по-късно обаче размисли и реши да търси правата си, тъй като била сериозно наранена и депресирана след постъпката на боксьора ни.

Репортерката нае известната адвокатка Глория Олред, която често защитава правата на жените и е истински хищник в тази сфера. Двете не се задоволяваха със санкцията на Атлетическата комисия на Калифорния към Кубрат Пулев, а поискаха наказание за него и от Световната боксова асоциация (WBA). Категоричното им желание бе лицензът му да бъде отнет в САЩ и Кобрата да няма право повече да се боксира там.  Последваха много сериозни обвинения и от двете страни, като от щаба на българина дори разпространиха видео, на което се вижда как Джени Суши е останала да празнува с тях след двубоя.

В крайна сметка заради случилото се, което боксьорът и екипа му видяха като постановка, Пулев бе наказан за 3 месеца без право да се бие в щата Калифорния, трябваше да плати глоба в размер на 2500 долара и да премине курс срещу сексуални посегателства. След завършването му лицензът му бе възстановен. Положителният отпечатък от цялата тази драма е, че името на Кобрата стана доста по-популярно в Америка и подейства като нелоша реклама.

След възстановяването на лиценза през ноември Кобрата излезе още веднъж на ринга, като в 10-рундов двубой победи Райдъл Букър. По време на срещата българинът бе изключително предпазлив заради огромния залог, който се криеше. От срещата зависеше дали Пулев ще запази шансовете си да излезе отново да се бие за световната титла. И след като всичко при него мина по план, а и вече се състоя реваншът при Антъни Джошуа и Анди Руис, то цел номер 1 през 2020 е именно това.

Знаците да се проведе среща с двукратния световен шампион са изключително позитивни, като се очаква да се проведе в края на април или началото на май. Джошуа има да проведе две задължителни защити – на IBF, чийто претендент е Кубрат и на WBO, чийто претендент е Олександър Усик. На Острова са убедени, че Ей Джей ще се бие първо с българина, тъй като го определят като много по-лесното препятствие. Освен това Усик е клиент на промоутъра на Джошуа – Еди Хърн, което означава, че много по-лесно биха се разбрали за евентуален двубой. Това означава, че за втори път Пулев ще стигне до възмосжността да се изправи срещу Джошуа, след като през 2017 година контузия го спря в последния момент. Също така ще може да покаже и дали си е взел нужните бележки от загубата от Владимир Кличко през 2014 година и дали ще демонстрира напълно различна настройка към двубоя за световния връх.

Сензационната загуба на Антъни Джошуа

Началото на юни започна по шокиращ начин за феновете на бокса. На пръв поглед Антъни Джошуа имаше доста лесна задача да защити световните си титли в тежка категория срещу съперник, който имаше едва 6 седмици да се подготви за двубоя. Анди Руис беше заместник на Джарел Милър, който беше дисквалифициран заради употреба на допинг малко преди насрочената среща. Това обаче, което се случи на "Медисън Скуеър Гардън" шокира всички фенове на бокса. Джошуа беше пратен 4 пъти в нокдаун и след технически нокаут загуби титлите си от 121-килограмовия боксьор. Това бе първото поражение за Ей Джей като професионалист.

Логично, веднага след двубоя стана ясно, че от щаба на Джошуа няма да се бавят и ще задействат веднага клаузата за реванш, която има в договора. 6 месеца по-късно двамата боксьори отново се изправиха един срещу друг, като този път Джошуа показа, че е доста по-концeнтриран и със съвсем различна тактика си върна световните титли. Британският атлет изкова изключително технична и най-вече тактическа победа над досегашния шампион Анди Руис в 12 рунда и след единодушно съдийско решение си върна трите пояса на световен шампион на IBF, WBA, WBO.

Джошуа беше изключително подготвен за битката и показа повече от добра кондиция и през целия двубой се движеше прекрасно и не позволи в нито един момент да бъде притиснат и да попадне в тежка размяна на удари, с които Анди Руис да разбие гарда му и да го повали.  Също така Джошуа демонстрира и изключителна дисциплина - голямата причина да загуби в Ню Йорк през лятото беше липсата на такава. Той не се опита да търси нокаут на всяка цена, а вместо това методично трупаше аванс по време на двубоя. Тази тактика му донесе и не малко критики след двубоя – най-вече, че не е успял да нокаутира мексиканеца, като това е едва втората му среща без нокаут.

По всички личи, че Ей Джей няма да има много време за почивка, тъй като кандидатите за бой с него не са никак малко. Добрата новина за българските фенове на бокса е, че големият фаворит за следващия му мач е Кубрат Пулев. От IBF официално поискаха защитата на титлата да се проведе, като е много малко вероятно Джошуа да избегне подобен двубой, така че ни очаква една доста вълнуваща боксова 2020 година.

Противоречивата година на Григор Димитров

Определено 2019 година не може да се сложи сред успешните за най-добрия ни тенисист. В един момент Григор бе по-близо до това да излезе от топ 100, отколкото да се завърне в топ 50. Стигна до 78-мо място, като престоя там 2 седмици – от 19.08 до 02.09 бе най-лошото от 2012 година насам. Още в началото на годината Григор не започна добре, като неприятна контузия в рамото му попречи да вземе участие в турнирите в Ротердам, Акапулко, Индиън Уелс. Успя да се  завърне в надпреварата в Маями, но и там стана ясно, че травмата не е напълно отшумяла и представянето му бе крайно неубедително.

Беше видно, че българинът се нуждае от някакъв вид промяна и през май месец се раздели с треньора си – Дани Валверду, с когото постигна забележителни резултати през 2017 година. След май месец последваха едни от най-тежките месеци за Димитров, като бе изправен и пред реалната опасност да изпадне от топ 100. Нещо, което щеше да е много голям удар за бившия номер 3 в света. На неговата най-любима настилка - тревната, Гришо записа 5 загуби и само 1 единствена победа, a първи кръг на последвалите турнири изглеждаха като непреодолимо препятствие за него.

28-годишният ни тенисист обаче опрян до стената „възкръсна“ в най-подходящия момент. На US Open Григор записа най-доброто си представяне, като стигна до полуфинал на турнира. Най-важният момент бе, че на ¼-финал стигна до първата си историческа победа срещу Роджър Федерер. Представяне му донесе 720 точки, които го изстреляха с 53 места напред в ранглистата до 25-то място. След последвалия турнир в Париж, където изигра един от най-силните си мачове в кариерата срещу Доминик Тийм, българинът се изкачи до 20-ата позиция в световната ранглиста. На полуфинал отпадна след сблъсък с Новак Джокович, но и там показа, че се доближава до най-добрия си тенис, на който е способен.

И всичко това постигна без треньор до себе си, но с ценните съвети на Андре Агаси и Радек Щепанек. С последния обаче не успяха да намерят верния път един към друг и това е причината да не продължат работата си. Съвсем наскоро първата ни ракета обяви, че вече има нов треньор, с когото ще работи през 2020 година и това е немският специалист Крис Гро.

Сезонът на обратите в Шампионска лига

Изминалата кампания в Шампионска лига определено може да се нарече сезонът на изненадите и на обратите. За разлика от предишни години, този път турнирът бе изцяло подвластен на английските отбори, като до финала стигнаха Ливърпул и Тотнъм. Преди това обаче се случиха не малко изненади, които накараха мнозина да определят този сезон като най-вълнуващия в последните години. На 1/8-финалите Аякс гръмко се завърна в Европа, след като отстрани спечелилия три последователни титли в турнира – Реал Мадрид. Холандският тим разби с 4:1 съперника си в Мадрид и с общ резултат 5:3 ги изхвърли рано-рано.

След това Манчестър Юнайтед хвърли в екстаз феновете си, като след изоставане с 2:0 от ПСЖ в първия мач, успя да победи в реванша с 3:1 и да стигна до 1/4-финалите. В друг 1/8-финален сблъсък Кристиано Роналдо стори и немислимото, за да може неговият Ювентус да навакса разликата от 0:2 от първия мач с Атлетико Мадрид. С хеттрик португалецът класира „бианконерите“ напред и отново целият свят заговори за него. На 1/4-финалите Тотнъм мина през ада, но изхвърли Манчестър Сити, след като завърши 3:4 в реванша на "Етихад" и с общ резултат 4:4 отстрани "гражданите" от турнира. Зрителите станаха свидетели на тотално голово зрелище, като за 21 минути видяха общо два обрата и цели 5 гола.

Това обаче е нищо, в сравнение с полуфиналните срещи между Барселона и Ливърпул. В първия двубой на „Камп Ноу“ мърсисайдци загубиха с 3:0 и малцина вярваха, че чудото е възможно. На „Анфийлд“ обаче се видя един безкрайно мотивиран отбор на Юрген КЛоп и друг, който е преследван от сянката провала година по-рано в Рим. Барселона бе неузнаваем отбор, който позволи на Ливърпул да отбележи 4 безответни гола и да се класира на финала.

Финал, който бе доста скучен на фона на целия сезон. Мърсисайдци победиха с 2:0 и вдигнаха купата, като редица специалисти очакваха това да донесе и „Златната топка“ на лидера на тима – Върджил ван Дайк. Това обаче не се случи и в края на годината наградата грабна Лионел Меси, което породи големи спорове относно това доколко аржентинецът е заслужавал. Най-вече заради нещата, които той е постигнал през годината и тези, които Ван Дайк е.

Българския футбол и шансовете за „чудото“ Евро 2020

Феноменалният гол на Роналдо, който видяха дори от Космоса (ВИДЕО)

Кристиано Роналдо се отличи с впечатляващо попадение, което отново ще накара футболните специалисти и запалянковци да се преклонят пред...

Ситуацията по родните терени не се промени особено през 2019 година. Лудогорец за осма поредна година стана шампион, макар да имаше леки драми и скандали с полиграф. До последния кръг разградчани се гонега с ЦСКА, като в края на май напрежението стигна и връхната си точка. Преди последния кръг Черно море изгони шестима свои футболисти, включително легендата си Георги Илиев - преди последния мач с Лудогорец. Причината са съмнения, че са играли симулативно в двубоя срещу ЦСКА в началото на май, а срещата завърши 1:3 в полза на "червените".

Малко след освобождаването им ръководството на "моряците"се е усъмнило, че тимът е играл симулативно и е изпратило играчите на тест с полиграф, направен от психолози от МВР. А именно тези шест играчи са дали "притеснителни резултати". След това се е стигнало и втори, който показал различни резултати, но се появиха твърдения и разследвания, че вторият полиграф е бил манипулиран. До там обаче и свърши скандалът, тъй като всичко бързо бе забравено и няколко месеца по-късно сякаш нищо от това не се е случило.

В края на миналия сезон пловдивския футбол бе под светлината на прожекторите, след като за първи път се стигна до финал за Купата между Ботев и Локомотив. Срещата се игра на Националния стадион в София, а хиляди запалянковци от Пловдив пристигнаха да подкрепят любимците си. Въпреки че преди двубоя Ботев бе сочен като големия фаворит, за пореден път се доказа, че в тези дербита временната форма няма никакво значение. В историческия финал Локо Пд надделя с 1:0 над големия си съперник, като в големия герой за своя отбор се превърна Ален Ожболт, чийто миг на гениалност в 73-ата минута доведе до единствения гол в двубоя.  Така Локомотив стигна до първа Купа на България в историята си. До този момент клубът имаше три трофея във витрината си - шампионската титла и Суперкупата от 2004-а, както и Купата на Съветската армия от 1983 година. След 15-годишната суша обаче най-сетне и Купата е във витрината на отбора след възможно най-сладкия успех.

Поглеждайки към другите отбори от шампионата – едно от важните събития бе смяната на собствеността в Левски. В края на 2018 година стана ясно, че финансовото състояние на клуба не е никак добро заради лошото управление на Спас Русев и още тогава се заговори за смяна на собствеността. Така в началото на 2019 година, каквито и бяха очакванията с оздравяването на клуба се заеха хора, които са близки до бизнесмена Васил Божков. Георги Попов официално зае мястото на Спас Русев, като придоби близо 87% от акциите. Той често е посочван, че е дясната ръка на Божков и двамата имат редица бизнеси заедно. След рокадата по високите етажи и идването на Павел Колев като изпълнителен директор голяма част от нещата на организационно ниво на „Герена “ се появиха. Първо бяха изплатени големи суми, които касаеха правото на участие на Европа, а след това от ръководството започнаха да влагат средства в ДЮШ и в терените на игрищата на „Георги Аспарухов“. Нещо, което не бе правено от времето на Тодор Батков. От игрова гледна точка ситуацията не се промени, но още след управленската смяна бе обявено, че на първо място ще бъде финансовото оздравяване на клуба и след това спортните резултати.

Спортните резултати и на националния ни отбор далеч не са убедителни. Въпреки трагичните ни евроквалификации обаче и 12 срещи без победа, националите все още имат шанс за Евро 2020. И това се дължи на приличното представяне на отбора още под ръкoводството на Петър Хубчев в Лигата на нациите. Благодарение на него „лъвовете“ ще играят плейоф през март месец, който може да и прати на европейския форум. Нещо, което звучи чудновато предвид всичките ни резултати. На 26 март ще играем в София с Унгария, а при победа ще имаме още един мач, който ще е решаващ за класиране на Евро 2020 - срещу победителя от двубоя Исландия - Румъния.

Радостите от българския спорт и неволите във волейбола

Предпазливостта на Барселона и Реал Мадрид лиши Ел Класико от победител

Барселона и Реал Мадрид не се победиха в първото Ел Класико за сезона. Двата тима завършиха 0:0 в среща, която не може да бъде сложена...

Едни от най-големите радости през тази година дойдоха от Вторите европейски игри, провели се в Минск, Беларус. От тях България спечели 18 медала, което е с 8 повече от постигнатото на Първите европейски игри - тези в Баку през 2015 година. Преди 4 години страната ни завоюва 1 златен, 4 сребърни и 5 бронзови медала, като прогресът е очевиден.В Минск българските спортисти спечелиха 3 златни, 7 сребърни и 8 бронзови медала. Това ни нареди на 16-о място от 43-те страни-участници. Лидер и на тези Игри е Русия, която напуска Беларус със 109 медала. Това е с 55 отличия по-малко от постигнатото през 2015 година - 164.  Златните медали за България на форума спечелиха Мария Оряшкова (борба), Станимира Петрова (бокс) и Ивет Горанова (Карате).

Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова (капитан), Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова спечели цели три медала от Европейските игри. Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска се поздравиха с два сребърни медала - на пет топки и в многобоя, и бронз от съчетанията на обръчи и бухалки. Благодарение на успехите си през годината ансамбълът ни бе избран за най-добър отбор, а Весела Димитрова пък бе отличена като най-добрия ни треньор за 2019 година.

Друг голям успех дойде и от биатлонистът ни Владимир Илиев, който преди няколко седмици спечели приза на Най-добър спортист. През март той спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 20 км на световното първенство в шведския зимен център Йостерсунд. 31-годишният състезател от Троян допусна само една грешка във втората от четирите си стрелби и завърши на 1:08.7 минута от първото място. Илиев е първият български представител при мъжете, който печели отличие от шампионат на планетата. Досега най-доброто постижение беше шестото място на Красимир Анев от предишното световно - в Хохфилцен през 2017 година. Ивет Лалова, която остана на второ място в "Спортист на годината", завоюва квота за Олимпиадата в Токио през 2020 г., като това ще бъде пета олимпиада за нея.

Във волейбола събитията не изглеждат толкова оптимистично. В последните месеци започна сериозна опозиция срещу шефа на волейбола в последните години - Данчо Лазаров. Голяма част от отборите във волейболната ни Суперлига са против него. На последното събрание в Казанлък станаха ясни две огромно изненади. Едната е, че Данчо Лазаров ще упълномощи Любо Ганев да ръководи с него централата временно, а другата - че Борислав Кьосев ще подкрепи кандидатурата на Ганев за председател на Управителния съвет.

Настоящият президент на федерацията ни по волейбол - инж. Данчо Лазаров, призна, че вицепрезидентът Любо Ганев ще бъде упълномощен от него да ръководят заедно и поделено по равно централата до 13 март 2020 г., когато ще има извънредно общо събрание. Първоначално се смяташе, че Ганев и Кьосев ще бъдат кандидати за поста на Лазаров, но в последния момент всичко претърпя обрат.

Що се отнася до националният отбор по волейбол на България - той също не изживява най-добрите си времена. Отборът претърпя поражение в своята 1/8-финална среща от Европейското първенство по волейбол от домакина Словения, което доведе до много критики към тях. А още в началото на 2020 година ще имат голямо препятствие пред себе си. Отборът е в предварителна група В на европейската олимпийска квалификация в Берлин (5-10 януари). Съперници на "лъвовете" са настоящият европейски шампион Сърбия и класните състави на Франция и Холандия, а много скоро ще разберем и как ще започне волейболната ни година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Милица Мирчева атакува олимпийския норматив на маратона в Прага

Почина легендарен български треньор по борба

Спорт по телевизията днес - 25 април 2024 г.

Ивет Лалова се похвали: Роди ѝ се син

Страхотна! Белослава Кръстева се доближи на половин точка от европейския връх

Достойно! Равносметката за Нургюл Салимова след Турнира на претендентките

Четири медала спечелиха българските гимнастички от Световната купа в Баку (ВИДЕА)

Иво Балабанов изпревари кениец и спечели "5K BEROE" в Стара Загора

Мартин Проданов доближи националния си рекорд на 1500 метра

Страхотна Елвира Краснобаева взе сребро в многобоя на Световната купа в Баку

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт