Новините: Най-важното за деня, 05 септември

2869
Новините: Най-важното за деня, 05 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 5 септември.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЗА НАВОДНЕНИЯТА: КОРИТАТА НА РЕКИТЕ НЕ СА БИЛИ ДОБРЕ ПОЧИСТЕНИ

Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, което е около 20 квадратни километра, няма прекомерна сеч. Това каза Явор Гечев – служебен министър на земеделието. 

КАРЛОВО ЩЕ СЕ СПРАВЯ С ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ВОДНОТО БЕДСТВИЕ ЦЯЛА ГОДИНА (ОБЗОР)

Вече втори ден след като бе възстановен достъпът до пострадалите села в община Карлово, държавата и доброволци се справят с последиците от водното бедствие. Според органите на реда се очаква разчистването да продължи 1-2 месеца, а чак догодина по това време да бъде възстановена инфраструктурата.

ОЩЕ ВАЛЕЖИ СЕ ОЧАКВАТ НАД КАРЛОВСКО. ПРОГНОЗА ЗА СЕПТЕМВРИ ОТ ПЕТЪР ЯНКОВ (ВИДЕО)

Обилни валежи, невиждани наводнения в карловско през изминалите дни. Ще има ли още валежи? Какво ни очаква през септември? Ще има ли циганско лято? В "Студио Actualno" поканихме синоптикът Петър Янков. 

ЕДНА НАПРЕД, ДВЕ НАЗАД: МЗ НАПРАВИ СТЪПКА КЪМ ВРЪЩАНЕ НА ХАРТИЕНИТЕ РЕЦЕПТИ

Министерство на здравеопазването предлага от 1 ноември, лекарствата, които се изписват на бяла рецепта, да бъдат отпускани и електронно, и на хартиен носител.

МЕТОДИЕВ ЗА ПРОВЕРКАТА ОТ КПКОНПИ: ДОЛНОПРОБНА КАМПАНИЯ

Министърът на икономиката продължава да води долнопробна кампания основана на лъжи и реваншизъм. Това написа бившият началник на кабинета на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова Калоян Методиев в социалната мрежа "Фейсбук".

ГЕРБ СРЕЩУ ПП: ПРОДАДЕНА ЛИ Е ЕНЕРГЕТИКАТА НИ НА РУСИЯ ИЛИ Е ИЗВЪРШЕНА ПОДМЯНА НА МАТЕМАТИКАТА?

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова и Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, който беше член на Комисията по енергетика в 47-мия парламент, кръстосаха шпаги в ожесточен дебат по темата "Енергетика", излъчен в студиото на bTV. 

КРЕМЪЛ: ЩЕ ПУСНЕМ ГАЗ ПО "СЕВЕРЕН ПОТОК", КОГАТО ЕВРОПА ВДИГНЕ САНКЦИИТЕ

Русия обяви, че ще пусне отново газа по най-големия тръбопровод за Европа – „Северен поток“, само ако санкциите срещу Москва за военната ѝ агресия в Украйна бъдат вдигнати. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, цитиран от „Интерфакс“.

И РУСНАЦИТЕ ВЕЧЕ ПРИЗНАВАТ УСПЕХИ НА УКРАИНСКАТА КОНТРАОФАНЗИВА, ПЕСКОВ ГОВОРИ ЗА ПРЕГОВОРИ

Украинската контраофанзива в Херсонска област вече бележи прогрес, който може да бъде потвърден. Украинската армия напредва по няколко направления в западната част на Херсонска област, а в Донецка област подсигури няколко области около река Северски Донец. Вероятно темпото на напредък ще се промени сериозно в бъдеще, защото украинските сили продължават да прилагат тактика на обстрел, с която да прекъсват логистични линии на руснаците и да поразяват руски командни постове, което допълнително ще сваля бойния дух на руските части. Това отбелязва в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

РАКЕТНИ СИСТЕМИ NASAMS, КАКВИТО ПАЗЯТ БЕЛИЯ ДОМ, ЩЕ БРАНЯТ И НЕБЕТО НА УКРАЙНА (ВИДЕО)

В рамките на поредния пакет военна помощ САЩ ще снабдят Украйна с шест зенитно-ракетни комплекса NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), информира на 24 август Блумбърг. Такива системи за противовъздушна отбрана, произвеждани от "Райтеон текнолъджис" в сътрудничество с норвежки фирми, пазят района на Вашингтон - включително Белия дом, припомни агенцията, цитирана от БТА.

"ОТБРАНАТА СЕ КРЕПЕШЕ НА СУПЕРГЕРОИ". ИЗПОВЕД НА ЗАВЪРНАЛИ СЕ ОТ ПЛЕН ЗАЩИТНИЦИ НА АЗОВСТАЛ

Преди три месеца повече от 2500 бойци от завода "Азовстал" попаднаха в руски плен. 86 дни те държаха отбраната на Мариупол. Бойци с позивните Комбат, Торк и Вишня заедно попаднали в плен, а след това били разменени за руски пленници. Те разказват пред изданието The Insider как са оцелели без храна, питейна вода и медикаменти, защитавайки града. Как руските военни са променили отношението си към тях, докато са били в плен. И защо, въпреки сериозните наранявания, всички те ще се върнат в строя. Actualno.com публикува разказите със съкращения.

С ДЪХ НА ПРОПАГАНДА: АРАБСКА МЕДИЯ, НАРЕКЛА РЕЖИМА НА ЗЕЛЕНСКИ "НАЦИСТИ", МЕЧТАЕ САЩ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ УКРАЙНА

Политиката на САЩ, изявленията в медиите, доставките на оръжие и военна техника за Киев показват, че американците продължават да ескалират напрежение с Русия и се опитват да удължат конфликта в Украйна. Всъщност всичко е малко различно. Напоследък започнаха да се появяват все повече данни, че американците вече са уморени от украинската криза и искат тя да приключи възможно най-скоро и без значение с какъв резултат, дори победата да остане за Русия (бел. ред. - вярвате ли, че САЩ ще остави на когото и да е победа, когато вече предвиди десетки милиарди долари помощ за противника, например ленд-лийз програмата). Това пише в анализ за ливанското издание "Ал Маядин".

ЛИЗ ТРЪС Е НОВИЯТ ПРЕМИЕР НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания, решиха членовете на Консервативната партия. 47-годишната министърка на външните работи на Обединеното кралство победи бившия финансов министър Риши Сунак в прекия вот за наследник на подалия оставка Борис Джонсън. 81 326 консерватори дадоха гласа си за Лиз Тръс, а – 60 399 за Сунак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ново летище за медицинските хеликоптери - до тунел "Железница" на АМ "Струма" (СНИМКА)

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Ефтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com