Новините: Най-важното за деня, 3 септември

2470
Новините: Най-важното за деня, 3 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 03 септември.

НАВОДНЕНИЯ БЛОКИРАХА ГКПП "КАПИТАН АНДРЕЕВО", ЕВАКУИРАХА ХОРА И В ДОБРИЧ ЗАРАДИ ПОРОИТЕ (ВИДЕО)

Трафикът на граничния пункт "Капитан Андреево-Капъкуле" беше парализиран, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

НАВОДНЕНИЯТА ОБХВАЩАТ ОЩЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Още населени места в страната са наводнени в събота след проливните дъждове.

НАМЕКНА ЛИ БОРИСОВ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ЯВИ ПОВЕЧЕ НА ИЗБОРИ, АКО ГЕРБ ЗАГУБИ? (ВИДЕО)

"Целия оптимизъм, който искам да ви вдъхна ме задължава, защото държавата е буквално счупена."

Парализиран е трафикът на граничния пункт Капъкуле - Капитан Андреево, след като внезапен пороен дъжд е предизвикал наводнение.

ДЕМЕРДЖИЕВ: ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ДАЛИ СЕЧТА В КАРЛОВСКО НЕ Е ПРИЧИНА ЗА БЕДСТВИЕТО

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев призова разследващите органи да установят дали извършената сеч не е причина за бедствието в Карловско. Там река Стряма излезе от коритото си заради поройните дъждове, наводни и разруши къщи в няколко села, а десетки хора бяха евакуирани с хеликоптер.

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ С АНАЛИЗ: СТРАНАТА НИ Е №1 СРЕД НАЙ-ТЕЖКО ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ПАНДЕМИЯТА

България затвърждава лидерската си позиция като най-тежко засегнатата от пандемията страна, като сме №1 и в печалната класация по смъртност на хората в работна възраст. Пандемията у нас остава до голяма степен недокрай документирана – извънредната смъртност е почти два пъти по-голяма от официалната.

Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове в петък населени места в Карловско. Държавният глава пристигна малко преди обяд, за да се запознае с щетите.
"Най-важно е да продължи огледа, за да се уверим, че няма хора в риск. При успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, което може. Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти", каза държавният глава.
Продължава евакуацията на жители от няколко села в региона, в работата се включиха екипи на МВР, Министерство на отбрана, както и Столичната община.Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове села в Карловско. Държавният глава пристигна в района малко преди обяд в събота, за да се запознае с щетите. Ден по-рано държавният глава бе на визита в Обединените арабски емирства.

БЪЛГАРИЯ НЕ ИСКА, НО ЗАРАДИ ЕС ВДИГА ЦЕНАТА НА ВИЗИТЕ ЗА РУСНАЦИ

България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро. Това обяви пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро.
Това обяви пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му досега руснаците са ползвали облекчение - по-ниска такса за туристическа виза, която иначе струвала 80 евро. "Това облекчение ще отпадне. Няма как да се забрани да влизат руснаци, но визата им ще се оскъпи. Това е решение на ЕС, с което ние не сме напълно съгласни, но като членове на съюза, ще трябва да се съобразим", каза Димитров.
Над 60 000 руснаци са посетили страната ни от началото на годината въпреки липсата на преки полети, прекратени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.
"Руснаци по морето има. Около 100 хиляди имота имат руснаците по нашето Черноморие. Те влизат през Турция, плащат сериозни разходи, за да кацнат в България, но въпреки това идват" посочи Димитров.
Министърът подчерта, че всеки един турист е желан турист в България.
Тази година министерството отчита 5 150 000 туриста в страната ни при 6 100 000 към края на август в предкризисната рекордна 2019 г. "Наваксваме спада", каза Димитров. В момента основната задача пред държавата е да направи по-агресивна кампания, за да може летният туристически сезон да бъде удължен до края на септември.
Българските туристи представляват 60% от заетостта по Черноморието това лято, отчете още Димитров.
Към момента около 20 000 украински бежанци са настанени в хотели, като ще се направи опит програмата да бъде удължена до края на октомври, каза министърът. Той увери, че основна негова задача е да се издължи на хотелиерите. 
"Всяка една стотинка ще бъде проверена как е била разходвана, когато сме 100% сигурни, че няма измами, всичко ще бъде платено. В края на програмата ще има период от 10 дни и всеки, който се чувства ощетен, ще може да подаде жалба. Ако има грешка, тя ще бъде поправена", увери Димитров.България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро. Това обяви пред БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров.

"НЕ ИСКАМЕ НОВ ЧЕРНОБИЛ": ЕРДОГАН ЩЕ ПОСРЕДНИЧИ В СПОРА ЗА ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ

Турция може да посредничи в спора на украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е окупирана от войските на Москва.

СТРАХ ЛИ ГО Е ПУТИН ДА МОБИЛИЗИРА ЦЯЛАТА РУСКА АРМИЯ ЗА ВОЙНА В УКРАЙНА?

Въпреки явният неуспех Украйна да бъде бързо прегазена и подчинена на волята на Владимир Путин, руският президент продължава да не обявява масова мобилизация и не праща на фронта абсолютно всички наборници, които би могъл да събере, ако официално обяви война на Украйна. В момента, от руска правна гледна точка няма война в Украйна, има „специална военна операция“.

"ДОЙДЕ МИ ВРЕМЕТО ЗА ДЪЛГА ОТПУСКА": РАМЗАН КАДИРОВ СЕ ОТТЕГЛЯ? (ВИДЕО)

Чеченският лидер Рамзан Кадиров "взима неопределен отпуск" - това става ясно от публикуван клип в канала му в Telegram. Според собствените му думи той планира да вземе "неопределена и дълга" почивка от поста си. Споменава също така, че "времето е дошло" той да си тръгне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com