Новините: Най-важното за деня, 7 юни

3727
Новините: Най-важното за деня, 7 юни
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 07 юни.

РАЗБИРАТЕЛСТВО В ЕС, КАСАЕЩО И БЪЛГАРИЯ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМА АДЕКВАТНА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Европейският парламент и страните членки на ЕС постигнаха споразумение по Директивата за адекватни минимални заплати, предложена от Европейската комисия още през октомври 2020 г.

ФРАНЦИЯ ГОТОВА ДА СЪБЕРЕ БЪЛГАРИЯ И СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗА ДВУСТРАННО СПОРАЗУМЕНИЕ "КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО"

 

Френският президент Еманюел Макрон изрази готовност да събере в Париж, "когато му дойде времето", представители на властите в София и Скопие, за да сключат двустранно споразумение, което би позволило да започнат преговори за присъединяване на Република Северна Македония (РСМ) към Европейския съюз.

БИТКАТА ЗА ДОНБАС: РУСИЯ С НОВ УСТРЕМ В СЕВЕРОДОНЕЦК, УКРАЙНА ОТВРЪЩА НА ДРУГИ МЕСТА

 

Северодонецк остава най-горещата точка на войната в Украйна към днешна дата и изглежда руснаците са окупирали по-голямата част от града. Украинската армия обаче е успяла да проведе успешни операции в Херсонска област, а украинските ВМС твърдят, че са успели да принудят Руският черноморски флот да отстъпи на поне 100 километра от украинския бряг - основно заради доставката на западни противокорабни ракети.

УКРАЙНА И НАЧАЛОТО НА ВТОРАТА СТУДЕНА ВОЙНА

Откакто Русия нахлу в Украйна, все по-често чуваме ехото от Втората световна война и говорим за опасността от трета. Но настоящата ситуация в света прилича много повече на завръщане на Студената война, пише в свой коментар Financial Times.

ГРЕШКИТЕ НА МЕРКЕЛ: ЗАЩО ГЕРМАНИЯ НЕ ВИДЯ ОПАСНОСТТА ОТ ПУТИН?

В интервю за общественоправната медийна мрежа АРД политоложката проф. Даниела Шварцер коментира опасната енергийна зависимост от Русия, която в по-късната фаза от управлението на Меркел дори бе разширена. Ето какво заяви тя, цитирана от Дойче веле.

АНАЛИЗ: ФЛИРТЪТ НА МАКРОН С РУСИЯ Е СМЪРТОНОСЕН ЗА УКРАЙНА И ФИНЛАНДИЯ

Френският президент Еманюел Макрон изрази това, от което се страхуват украинците, финландците, естонците, литовците, латвийците, поляците, грузинците и молдовците. Макрон е готов да приеме, че Русия постига целите си чрез убийства и насилие – поне отчасти, пише финландското издание Iltalehti.fi

10 ТРИКА, С КОИТО РУСИЯ ЗАОБИКАЛЯ САНКЦИИТЕ

Санкциите на Запада срещу Русия удариха икономиката ѝ и несъмнено намалиха способностите на Кремъл да финансира продължаващата война в Украйна. Наказателните мерки са един от двата основни метода на западните дипломати, политически лидери, адвокати и икономисти срещу Владимир Путин – наред с изпращането на оръжия за Киев.

ИСТОРИЯТА СЕ ПРОМЕНЯ: ПУТИН Е НОВИЯТ ВАСАЛ НА КИТАЙ

Когато през зимата на 1949 г. Мао Дзъдун посещава съветския диктатор Йосиф Сталин, китайският лидер е в ролята на молител. Сталин го кара да чака със седмици в снежната му дача № 2 на 27 км от Москва, където унизеният Дзъдун се оплаква от всичко - от качеството на рибата до неудобния си матрак.

ПЕТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НА ЕКСПАНЗИЯ НА РУСИЯ В САХЕЛ НА ЮГ ОТ САХАРА

Русия е наясно, че регионът Сахел е основната референтна точка за експанзия дълбоко в африканския континент, пише Ал-Кудс Ал-Араби. Според автора Билял Талиди, за да реализира амбициите си, Москва трябва да преодолее някои трудности, по-специално традиционното влияние на Париж.

АБРОВСКИ ЗА КОНТРОЛА НА "КАПИТАН АНДРЕЕВО": ПРОВЕРКИТЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ НЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИЯ РЕГЛАМЕНТ 

Държавата никога не е губила контролната си функция на "Капитан Андреево", най-вероятно е губила много пари. От това, което се случва на границата зависи дали и кога ще влезем в Шенген. В мен има голямо съмнение, че правилно извършваме здравния контрол. Това заяви Пламен Абровски, депутат от "Има такъв народ", председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.

ТЕЖКОТОВАРНИЯТ ТРАФИК ЩЕ Е ЗАБРАНЕН В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, ОБЯВИ ГРОЗДАН КАРАДЖОВ

Ще се поставят знаци за забрана в малките населени места, за да не преминава тежкотоварен трафик. Това обяви регионалният министър Гроздан Караджов в ефира на bTV.

БИЗНЕСЪТ НЕ ПОДКРЕПЯ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ

Бизнесът няма да подкрепи предложението на управляващите за увеличение на тавана на пенсиите. Това става ясно от позиция, адресирана до министъра на финансите Асен Василев и публикувана на сайта на Българската стопанска камара (БСК) часове преди началото на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където вече се обсъждат законопроектите за актуализация на трите основни бюджета на страната.

ОНКОЛОГИЧНИТЕ БОЛНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, НО СМЪРТНОСТТА НЕ СПАДА

 

Общо 42 са болниците в страната, в които са извършвали някаква форма на активно лечение на онкологични заболявания в страната през миналата година. Техният брой се е увеличил с една в сравнение с предходната, тъй като лекарствено и лъчелечение е започнала да предлага и болница „Сърце и мозък" в Плевен. Това показват данните от „Индекса на болниците“.

РАЙНА ДОРМИШКОВА: ЙЕРУСАЛИМ Е МИСТЕРИОЗЕН И ИЗЛЪЧВА ОСОБЕНА СМИРЕНОСТ (ВИДЕО)

 

Книгата „Йерусалимски импресии“ представя града на Исус Христос отвъд клишето, което налагат кратките организирани екскурзии. Старият Йерусалим крие много повече тайни и прекрасни места, до които можете да стигнете, ако го усетите със сърцето си и ако ви ги покажат местните хора. Ето какво сподели в Студио Actualno авторката на книгата, журналистката и български дипломат, както и наш консул в Тел Авив по време на втората интифада, Райна Дормишкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com