Най-важните новини за деня: 27 февруари 2024 г.

3911
Най-важните новини за деня: 27 февруари 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 февруари 2024 г.

"ИСКАМ ДА НОСЯ ОТГОВОРНОСТ": БОРИСОВ ПРЕДЛОЖИ КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ НА ПП-ДБ (ВИДЕО)

ГЕРБ няма да приеме меморандума, представен от "Продължаваме промяната - Демократична България", а вместо това ще поиска коалиционно споразумение за общо управление през следващите 3 години. Това обяви водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг след среща между партийното ръководство и парламентарната група.

ПРОСИ ЛИ СИ СГЛОБКАТА НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ И ИМА ЛИ КОЙ ДА ГО ОБЕРЕ: ГЕНОВЕВА ПЕТРОВА ОТ "АЛФА РИСЪРЧ" (ВИДЕО)

Острият тон в управляващата коалиция доведе до все по-често споменаване на опцията предсрочни парламентарни избори като изход от настоящата ситуация. Само че поредни избори биха генерирали подобен резултат и няма политически играч, който да се възползва от силен наказателен вот, смята управителят на социологическа агенция „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова.

„ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ“ ВИЖДАТ ЗАДОВОЛСТВОТО НА САРАФОВ ОТ СРЕЩИТЕ МУ С ПЕПИ ЕВРОТО

Само едно или две са заведенията в София, където може да отиде човек със семейството си? Сегашният изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов е бил щастлив, че се е виждал с Петьо Петров-Еврото в ресторанта „Осемте джуджета“. Има големи очаквания към ad hoc прокурора Десислава Талева (специалния прокурор, който може да разследва главния прокурор), която трябва да има свое собствено отделно деловодство. Тя трябва да бъде подкрепена в нейните искания, за да стане незабавно и да има ефект самото разследване.

ДИРЕКТОРЪТ НА ГДБОП ПРИЗНА ЗА ПОЗНАНСТВА НА НОТАРИУСА С МАГИСТРАТИ, ПОДПОМАГАЛИ ЗА ДОБЪР ИЗХОД НА ДЕЛАТА

При проверката на ГДБОП са разкрити немалко имена, които се споменават във връзка с Мартин Божанов - Нотариуса. Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнал. Добрите познанства на Мартин Божанов с тези лица е подпомагало изходът на делата. Това каза директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов в ефира на Нова телевизия. 

КОЙ Е ПОСЕЩАВАЛ КЛУБА НА ПЕТЬО ЕВРОТО И КЪДЕ Е ТОЙ: ГОВОРИ ШЕФЪТ НА ГДБОП

През ноември 2021 г. в ГДБОП е получен сигнал от Антикорупционния фонд за обвързаността на бивши и настоящи служители на МВР с охранителната фирма "Делта гард". Този сигнал е многопластов, с различни сюжети в него. Един от сюжетите е историята около Илия Златанов, собственик към онзи момент на "Изамет". Това заяви директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов попитан как ще коментира сигналите срещу Петър Петров – Еврото.

АНОНИМЕН СВИДЕТЕЛ СРЕЩУ САРАФОВ Е ПОЛУЧИЛ ЗАПЛАХА, САМО ЕДИН ПРОКУРОР Е ЗНАЕЛ САМОЛИЧНОСТТА МУ

Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу изпълняващия длъжността главен прокурор в момента Борислав Сарафов е получил заплашително писмо, докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на Иван Гешев.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ СИ ВЗИМА ПО-ХУБАВИТЕ КОЛИ, ОТНЕТИ ОТ ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ ШОФЬОРИ

Конфискувани автомобили на водачи, шофиращи след употреба на алкохол и (или) наркотици, ще могат да бъдат ползвани от държавни ведомства, общини и държавни университети. Това гласи заповед на финансовия министър Асен Василев, издадена на 22 февруари и публикувана в сайта на ведомството.

"УРОДЛИВА И ЗАВЛАДЯНА ЕНЕРГЕТИКА": ЕКСПЕРТИ ПРИТЕСНЕНИ ОТ ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА ОТ НОВИТЕ ЯДРЕНИ МОЩНОСТИ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров заяви, че казуса по изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е поредица от сагата „Завладяната енергетика в завладяната държава“. Решенията се взимат без ясен преглед на приходите и разходите на един проект и без широко обществено обсъждане, в което ясно да се откроят какви са причините за бързането, коментира Владимиров пред bTV. 

ДЕНКОВ ОБЕЩА НА ОБЩИНИТЕ, ЧЕ КАБИНЕТЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

Премиерът акад. Николай Денков обеща пред кметовете на общини, че дейността на кабинета ще продължи, стана ясно от неговото изявление по време на дискусия на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

ДЕНКОВ: НЯМА ДА ИЗПРАЩАМЕ БЪЛГАРСКИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА (ВИДЕО)

Български войски там няма да отидат. Това каза премиерът акад. Николай Денков пред медиите във връзка с притесненията, че страната може да изпрати военни в Украйна.  

ЗЕЛЕНСКИ И ПОЛША ЗАЕДНО СРЕЩУ ТРЪМП: ДОБРО И ЛОШО ЧЕНГЕ ЗА ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА

"Ако Украйна претърпи поражение на бойното поле, това ще бъде отговорност на Майк Джонсън". С тези думи полският външен министър Радослав Сикорски се обърна към председателя на долната камара на американския Конгрес (Камарата на представителите). Сикорски настоя Джонсън да разреши гласуването за одобряване на така необходимата помощ за Украйна, като предупреди, че ще понесе отговорност, ако Русия победи, предаде АФП.

МАКРОН НЕ ИЗКЛЮЧИ ИЗПРАЩАНЕТО НА СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА

 

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски, но нищо не трябва да се изключва". Това заяви френският президент Еманюел Макрон, като добави, че ще бъде създадена нова коалиция, която да снабдява Украйна с ракети и боеприпаси с по-дълъг обсег, предаде АФП.

ПУТИН ОФИЦИАЛНО ПОСТАВИ ОСНОВИТЕ ЗА ВОЙНА С НАТО (ВИДЕО)

В явна подготовка за бъдещ конфликт и може би дори война на Русия с НАТО, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подписа два отделни указа, с които възстанови Московския и Лениниградския военни окръзи в Руската федерация. Особено възстановяването на втория окръг е заради скандинавските държави – Финландия и Швеция вече са в НАТО, като унгарският парламент махна последната бариера пред Швеция: Официално: Унгарският парламент пусна Швеция в НАТО

ТАЙНИЯТ АМЕРИКАНСКИ КОЗ НА УКРАЙНА, КОЙТО РЕШАВА МНОГО ПРОБЛЕМИ (ВИДЕО)

 

По време на изтощителната защита на Авдеевка, бивш укрепен район на украинските въоръжени сили северозападно от Донецк в източната част на страната, Украйна загуби само няколко бронирани машини. Една от тях беше особено ценна за украинските въоръжени сили.

НЕВИДИМИТЕ ХОРА НА ПУТИН: КАК АРМЕНСКИТЕ КОМПАНИИ, ПОМАГАЩИ НА РУСКАТА АРМИЯ, ЗАОБИКАЛЯТ ЗАПАДНИТЕ САНКЦИИ

 

Докато Съединените щати и Европейският съюз се опитват да лишат Русия от достъп до компоненти, използвани за нуждите на руската армия, Франция, проявявайки снизходителност към Армения, помага на Москва да разполага с оръжия, с които да продължи войната в Украйна.

"ЩЕ ИМА ПРЯК СБЛЪСЪК РУСИЯ-НАТО": КРЕМЪЛ СЛЕД ДУМИТЕ НА МАКРОН ЗА ВОЙСКИ В УКРАЙНА

 

Кремъл коментира думите на френския президент Еманюел Макрон, който след среща по сигурността в Париж с други международни лидери не изключи възможността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна в бъдеще.

СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ В УКРАЙНА? НЕ ЗАТАЯВАЙТЕ ДЪХ

 

Няма смисъл да се очаква прекратяване на огъня в Украйна, въпреки слуховете, които сега бързо се разпространяват в европейските столици и Вашингтон. Причината е проста: Русия няма стимул да спре сраженията, защото е напът да поеме инициативата, твърди Asia Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Подходящи детски дрешки за Великденско парти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com