Новините: Най-важното за деня, 14 юни

2421
Новините: Най-важното за деня, 14 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 юни.

ГЕРБ ВНАСЯ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ КЪМ ПРАВИТЕЛСТВОТО

ГЕРБ внася вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Това обяви Томислав Дончев на пресконференция на партията. Искането ще бъде внесено в парламента още утре. 

ДВАМА ПОЛИТОЛОЗИ: ИЗБОРИ НАЕСЕН, ИЗБОРИ - ДОГОДИНА. КОЙ ЩЕ ПОЗНАЕ? (ВИДЕО)

С двама политолози разговаряме в Студио Actualno - Яница Петкова от „Галъп“ и Любомир Стефанов, преподавател в НБУ. С тях коментираме политическата криза в страната и последните събития – разцепването на „Има такъв народ“(ИТН). Мненията им по едни въпроси се допълват, по други се различават. Според Яница Петкова е възможно предсрочните парламентарни избори да са догодина с местните. Според Любомир Стефанов обаче ще ходим до урните наесен.

ПРАВИТЕЛСТВО НА МАЛЦИНСТВОТО, НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ? СЦЕНАРИИТЕ СПОРЕД ПОЛИТИЧЕСКИТЕ АНАЛИЗАТОРИ

 

Слави Трифонов "изтегли" министрите си от кабинета "Петков" миналата седмица. "Продължаваме промяната" обявиха, че ще останат правителство на малцинството в 47-ото Народно събрание, опозицията намекна за вот на недоверие. А вчера, 13 юни, общо шестима депутати на ИТН обявиха свой вот на недоверие към Слави Трифонов, но това не е достатъчно на "Продължаваме промяната", БСП и Демократична България да сформират ново мнозинство - общо се събират 114 депутати.

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР МАРИНОВ: ПРОГРАМНО ПРАВИТЕЛСТВО С ЯСЕН ХОРИЗОНТ И ЦЕЛИ Е НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ В СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ

Програмно правителство с ясен хоризонт и цели е най-доброто решение в сегашната ситуация. Това каза пред Actualno.com социологът и председател на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов. Той коментира ситуацията в момента, трудните решения пред управляващите, възможните варианти за изход от ситуацията и причините за изтеглянето на министрите на Слави Трифонов от кабинета "Петков".

ОБВИНЕНИЕ ОТ БИВШ ДЕПУТАТ НА ИТН КЪМ СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗА КОРУПЦИЯ

 

Основната цел беше Гроздан Карадожв да получава много пари по определени проекти. Срещал съм се с човек, представил се като упълномощен от Орлин Алексиев (бивш общински съветник на ГЕРБ в София). Това разказа депутатът Георги Георгиев, който също напусна групата на ИТН, в ефира на Нова телевизия.

РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ОТВЪРНА НА ОБВИНЕНИЕТО ЗА ЗАПЛАХА, ГОВОРИ И ЗА СТАЛИЙСКИ

 

“Христинка Иванова стана депутат в  ИТН от Плевен благодарение на мен. До последно тя се срещаше с мен и с премиера за да разбере, че трябва да напусне тази партия. Не се сърдя на Христинка, че отказа. Била е притискана. Предателството е по-скоро при нея. Заплахи в записа няма, мога да ѝ пратя и хора за сладолед - естествено, че ще пратя юристи, които да ѝ дадат молба за напускане". Така отцепилия се от ИТН депутат и бивш спортен министър Радостин Василев коментира аудиозаписа, на който се чува спор между двамата. И добави, че ако някой го обвинява в отправяне на заплаха, си има съд и законова квалификация за набеждаване.

ПЕТКОВ: НЕ ЧУХ ЗАПЛАХА ОТ РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ДОЛНО Е ДА ЗАПИСВАШ ХОРА, С КОИТО СИ РАБОТИЛ

Не чух заплаха от Радостин Василев, долно е да записваш хора, с които си работил. Това каза министър-председателят Кирил Петков пред журналисти във Велико Търново.

КАРАДЖОВ: НЯМАМ ОБЩО С ДЕЛТА ХИЛ И ОРЛИН АЛЕКСИЕВ, УСЕЩАМ, ЧЕ МАФИЯТА Е ПРОБИЛА ПРОМЯНАТА

Нямам общо с "Делта хил" и Орлин Алексиев, усещаме, че мафията е пробила "Промяната". Това коментира вицепремиерът и министър на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов пред  журналисти в Народното събрание. 

ДЕСЕТКИ БИВШИ АГЕНТИ НА "ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ" РАБОТЯТ В МИНИСТЕРСТВАТА, НАЙ-МНОГО В МВР

Минимум 89 служители в различните министерства са работели и за бившата "Държавна сигурност". Това показа справка на Actualno.com от отговорите на всички министри в кабинета "Петков" на въпросите на народните представители Мартин Димитров и Георги Ганев.

БИВШИЯТ ШЕФ НА БАБХ "РЯЗКО ИЗЛЯЗЪЛ В ОТПУСК" ПРЕДИ ИЗСЛУШВАНЕТО ЗА ПОДКУПА В ПАРЛАМЕНТА

Бившият ръководител на Агенцията за безопасност на храните (БАБХ) по време на управлението на ГЕРБ – Пламен Моллов, е излязъл в отпуск точно преди планираното изслушване в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ОТКАЗВАТ ДА ЗАПИСВАТ ЗА СВОИ ПАЦИЕНТИ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

Голяма част от личните лекари у нас отказват да записват за свои пациенти украинските бежанци. Здравната каса все още не е дала ясни указания за лекарите от доболничната помощ, както и на специалистите в болницата. Освен, че задържат украинските пациенти до изтичане срока на здравната пътека, те им връчват сметката за болнично легло и за лечението. Има и случай, където държат болния докато роднините му не донесат необходимата сума, поискана от тях. Това сподели доброволката Полина Станчева от украински дом "Варна" пред репортер на Actualno.com.

РУСНАЦИТЕ ОТКЪСНАХА СЕВЕРОДОНЕЦК ОТ ЛИСИЧАНСК, УКРАИНСКАТА СЪПРОТИВА ПРОДЪЛЖАВА

 

В Северодонецк положението продължава да е тежко – 70% от града е под руски контрол, а руснаците вече отрязаха 2 моста към Лисичанск и повредиха сериозно трети, с което направиха евакуацията и логистиката от Северодонецк на практика невъзможни. С подкрепата на артилерия, руската армия води щурмови действия, опитвайки се да се обезопаси в централната част на града, съобщава във Фейсбук Генералният щаб на украинската армия. Все още обаче руснаците не могат да обкръжат града.

"ПЛАН Б": ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ПОЛША ВЛИЗАТ ВЪВ ВОЙНАТА. СМЪРТТА НА ПУТИН НЯМА ДА ПРОМЕНИ НИЩО

Изнудването с ядреното оръжие на Владимир Путин вече не работи. Истината е, че никой повече не се страхува от тези паради с ядреното куфарче, защото американците обясниха на руския президент, че в този случай Русия ще получи съкрушителен отговор, който ще засегне лично него. Това казва руският политик и публицист Андрей Пионтковски в интервю с Елена Трибушная, украинска журналистка, главен редактор и водеща на канала "Є питання" в YouTube.

ВОЙНАТА НА ПУТИН - ПЪЛЕН ПРОВАЛ В "ОПРАВДАВАНЕТО НА ЦЕЛИТЕ"

На 24 февруари руският президент Владимир Путин започна война в Украйна. От самото си начало тази война е престъпна, но сега все по-ясно става, че е и безсмислена. Путин нарече военното нахлуване в Украйна единственият възможен начин да се осигури безопасността на Русия. "Специалната операция" трябваше да защити жителите на ДНР и ЛНР, да "спаси нашите хора", да спре разширяването на на НАТО към руските граници и да сложи край на "безогледния курс на пълното доминиране на САЩ." Руските власти се надяваха и да сплотят обществото, но какво се получи?

ИЗВЕСТЕН С ГОЛЯМ СКАНДАЛ БРИТАНСКИ ЖУРНАЛИСТ: ЗАПАДЪТ ДА СПРЕ ДА ИСКА ТОТАЛНА ПОБЕДА В УКРАЙНА

Докато конфликтът в Украйна напуска първите страници на медиите, той се доближава до най-опасната точка. За това предупреждава Саймън Дженкис* в свой анализ за The Guardian. Ще успеят ли участниците да постигнат компромис и да разрешат ситуацията, или в отчаяние, подтиквани от трети страни, обсебени от военна треска, ще я доведат до по-голяма ескалация, която може да стигне до катастрофа?

ИЗБОРИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ: МАКРОН ИМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА

 

Предизвикателството от страна на новия френски ляв алианс може да принуди министри от кабинета да напуснат след втория тур. Това допуска Питър О`Брайън в коментар за "Politico".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество