Спортът в Actualno 2023: Свеж старт и богата палитра от новини | коментари | анализи | интервюта | рубрики

6602
Спортът в Actualno 2023: Свеж старт и богата палитра от новини | коментари | анализи | интервюта | рубрики
Снимка: Actualno.com

От началото на 2023 година Actualno.com сформира самостоятелен спортен отдел, който да отговаря пряко за спортното съдържание на медията. В дебютната си година екипът, съставен от трима редактори, се постара да предложи на аудиторията широк набор от новини, коментари, анализи, интервюта, репортажи, рубрики и истории от света на спорта. 

Спортът в Actualno.com през 2023-та

Фокусът на спортните новини в Actualno.com попадна върху българските спортисти и техните успехи, както и най-важното от българския и световен футбол. Сред водещите новини в българския спорт през 2023-та бе трансферът на Александър Везенков в НБА, отличното представяне на Григор Димитров в тениса, както и успехите на Нургюл Салимова и българския шахмат.

Спортни новини

Към тях трябва да прибавим и световните рекорди в щангите и в плуването, поставени от две млади надежди на българския спорт - Карлос Насар и Петър Мицин. Художествената ни гимнастика завоюва нови титли и медали на световно и европейско ниво. Actualno.com проследи внимателно и представянето на българските футболни грандове ЦСКА, Левски и Лудогорец, както и полемиките около новия стадион "Българска армия", конфликтите между фенове и ръководство на "Герена" и други важни теми.

Александър Везенков

Авторски новини 

Actualno.com успя да публикува и няколко авторски новини с висок обществен интерес. Такава например бе новината за тайна среща между Борислав Михайлов и Димитър Бербатов, на която президентът на БФС в оставка поставил ултиматум, за да напусне поста си. Отново по линия на БФС Actualno.com съобщи и кой е кандидатът на Боби Михайлов за негов заместник в родната централа. А дали е морално президент на БФС да носи часовник, оценяван на 22 хил. лева? По-долните нива на българския футбол също не бе цветуща картинка, след като БФС наруши собствения си правилник, за да вкара тихомълком ФК Сливен в Трета лига.

Коментари

Извън новините спортната редакция на Actualno.com предложи и различни гледни точки в своите коментари. Отговорният редактор на спорта Стефан Йорданов засегна темата с дълбокия управленски проблем в ЦСКА и треньорските "бушони", които потушават напрежението, докато всъщност кучето е заровено другаде. Бойко Димитров пък коментира как Левски хвърля милиони с лека ръка, а после проси от феновете. Третият ни спортен редактор Джем Юмеров направи обширен коментар за черното тото и мръсната чалгаризация в БФС.

Анализи

Освен коментари, спортният раздел в Actualno.com предостави и задълбочени анализи. Националният отбор по футбол, който завърши 2023 година без нито една победа, не успя да се класира за ЕВРО 2024. А Бойко Димитров се опита да "подскаже" на Младен Кръстаич, че мат'риал има навсякъде, всеки ден, всеки час. Той обаче дълго време оставаше незабелязан от сърбина. Стефан Йорданов пък анализира как пътят на Григор Димитров към финал в Големия шлем е "разчистен", макар и Гришо да не се възползва от това. Джем Юмеров опита да предскаже новия шампион на Англия, но Манчестър Юнайтед загуби от Арсенал и не изпълни "мисията", която можеше да преобърне сезона.

Младен Кръстаич

Интервюта 

През 2023 година Actualno.com Ви срещна с различни лица от българския спорт - от спортисти, през треньори, до ръководители. Нашата медия имаше честта да интервюира спортен министър - Весела Лечева, и то на два пъти (веднъж като действащ министър). Пред нашата камера застана и боксьорът Тервел Пулев, чието интервю също провокира голям интерес. Говорихме си и за български футбол, и в частност за Левски, с бившия капитан на "сините" Станислав Ангелов, който винаги е приятен събеседник.

Интервюирахме и старши треньор от Първа лига, разговаряхме и с президент на клуб от българския шампионат. Извън футбола обърнахме внимание и на спортове като волейбола, където се срещнахме с Александър Попов - президент и треньор на ВК ЦСКА. Предоставихме и ексклузивна среща с един (не)възможен шампион - Станимир Беломъжев, който доказа на света, че може да доминира в далечен за България спорт и традиционен за Скандинавието: ски ориентирането. Докоснахме се и до едно момче, орисано да бъде рекордьор: Петър Мицин, който направи истински фурор в плуването.

Репортажи

Дори и като онлайн медия, Actualno.com доказа, че може да създава видео съдържание - не само под формата на интервюта, но и като репортажи. Освен регулярното Студио Actualno, спортната редакция също се постара да създаде качествени видео репортажи. Особено завладяващ бе разказът на Стефан Йорданов за 77-годишния българин, атакувал 90 километра в най-големия ски маратон в света. Срещнахме ви и с една млада надежда на българското карате - 17-годишната Теодора Цанева, която мечтае да стане първата българка световна шампионка в този спорт.

ОЩЕ РЕПОРТАЖИ: 3 световни титли по кикбокс не стигат: Калина Бояджиева гони олимпийски триумф в таекуондото (ВИДЕО)

Рубрики

Това, с което спортният отдел на Actualno.com опита да изпъкне през 2023-та, бяха спортните рубрики. Екипът създаде четири рубрики, посветени на коментари за български футбол, интересни истории от миналото, както и статии, отброяващи дните до двете най-големи спортни събития през 2024-а - Олимпийските игри в Париж и Европейското първенство по футбол в Германия. Ето и четирите спортни рубрики: 

Спортните рубрики на Actualno.com

  1. Дните до Евро 2024
  2. ВАР-ът на Actualno
  3. Дните до Париж 2024
  4. Пас към миналото

Спортни рубрики Actualno.com

ВАР-ът на Actualno

Голям интерес привлече рубриката "ВАР-ът на Actualno", в която спортните редактори коментираха актуални теми от българския футбол. Сред най-четените статии бяха тези за БФС и Борислав Михайлов - от сатиричния коментар "Долу ръцете от г-н Михайлов", през закачката, че и Боби трябва да бъде изпран (подобно на някои политици), до малко по-аналитичен прочит на това защо Борислав Михайлов толкова време отказваше да пусне кокала.

Разбира се, коментарите не бяха посветени само на президента на БФС, но и обхванаха актуални събития около Левски, ЦСКА, Лудогорец, националния отбор. Внезапната треньорска рокада при "червените" даде повод за коментар на "ВАР-ът на Actualno", че ЦСКА се управлява като държавата - на ротационен принцип, а за това свидетелстват 16-те треньорски смени за 7 години в клуба (коментари за Левски, Лудогорец и националния отбор може да видите в рубриката).

ВАР-ът на Actualno

Дните до Евро 2024 и Париж 2024

В рубриките "Дните до Евро 2024" и "Дните до Париж 2024" спортните ни редактори разказаха за интересни исторически моменти от предишни форуми. Сред най-четените статии от "Дните до Евро 2024" бяха вечният БГ национал, футболното джудже, шокирало Европа, параноята на Франко, спряла Испания за евротитла. В "Дните до Париж 2024" пък материалите, спечелили най-голямо внимание, бяха за "златната" Станка, останала без олимпийско злато, хлапето, чиято орисница лиши България от звездни успехи, и Тереза, която спази обещанието си да стане олимпийска шампионка.

Пас към миналото

В рубриката "Пас към миналото", стартирала през септември, всяка седмица се разказват вдъхновяващи истории от миналото - някои познати, но позабравени; други пък неизвестни за публиката, но изключително завладяващи. Знаете ли например историята за шампиона, който пожертва себе си, за да избави 20 човешки живота от смъртта? Или за 53-хиляден мач, накарал Англия да забрани женския футбол? Някои от Вас вероятно са запознати и с историята как Левски закара Стоичков доброволно в ЦСКА. Още подобни истории може да четете всяка седмица в рубриката "Пас към миналото" на Actualno.com.

Пас към миналото

Спортните редактори на Actualno.com

Зад цялото това спортно съдържание в Actualno.com стоят трима редактори - Стефан Йорданов, Бойко Димитров и Джем Юмеров. Водени от разбирането, че качествената журналистика не може да бъде анонимна, те застават с имената си зад всяка своя публикация. Само така се изгражда достоверност, прозрачност и доверие към читателите. Ето и кратка визитка на спортните редактори в Actualno.com:

Стефан Йорданов - отговорен редактор на секция "Спорт" в Actualno.com от началото на 2023 година. Преди това е зам.-главен редактор на Sportlive.bg, където работи в продължение на 4 години. Има опит и като редактор във в. "Банкеръ" с ресор "Спорт". Бил е коментатор на различни спортни състезания в България. Бакалавър по журналистика към СУ "Св. Климент Охридски", магистър по спортна педагогика към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Има интереси в различни спортове, занимава се полупрофесионално с ориентиране, лека атлетика и планинско бягане.

Бойко Димитров - редактор в секция "Спорт" в Actualno.com от началото на 2023 година. Стартира кариерата си в спортната журналистика през 2008 г. във в. "7 дни спорт". Професионалният му път преминава през вестниците "Тема спорт", "Република", "Репортер" и "Телеграф", в телевизия "Bulgaria On Air", както и "Дарик радио", "Спортното шоу на Дарик" и Dsport. Има редица публикации и в други печатни медии като "Меридиан Мач". Бил е гост-коментатор на мачове от Бундеслигата по "Диема спорт". Основната му страст е българският футбол, но също така се интересува от световен футбол, тенис, баскетбол, както и американски спортове. 

Джем Юмеров - редактор в секция "Спорт" в Actualno.com от началото на 2023 година. Първите си стъпки в спортната журналистика прави във VoiceinSport. Има публикации и в други печатни медии като "24 часа". Студент е по журналистика към СУ "Св. Климент Охридски". На 7-годишна възраст се запознава с най-голямата си любов - футбола. Прекратява кариерата си със завършването на средното си образование. Интересува се предимно от български и световен футбол, но отдава голямо значение на постиженията на родните състезатели във всеки един спорт.

През новата 2024 година спортният екип на Actualno.com обещава още повече ексклузивно спортно съдържание с фокус върху важните новини, интересни интервюта и проницателни коментари по водещи спортни теми. Доверете ни се - няма да Ви разочароваме!

–––

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОЩЕ СПОРТ:

От тъмно до тъмно: Петър Стойчев преплува 45-километров проток в Хавай и влезе в историята (СНИМКИ)

ММС подсигури над $36 000 за участието на Насар и щангистите ни на Игрите в Париж

До "Люлин" и обратно: Новото трасе на Софийския маратон (ВИДЕО)

Спорт по телевизията днес - 14 май 2024 г.

Няма пари: Голям фал за щангите ни - ще изпуснем ли златен медал в Париж?

Европейска класа: 11 български атлети покриха нормативи за Европейското под 18 г.

Кимия Ализаде донесе европейска титла на България (СНИМКИ)

Шабан Мустафа стана троен европейски шампион в планинското бягане (ВИДЕО)

Китай елиминира основен конкурент на Насар, понеже нямал шанс за злато в Париж

Карлос Насар получи пълна премия за европейската си титла в щангите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com