Светът през 2023 г.: Украйна - военни действия, военни престъпления (ВИДЕО)

10863
Светът през 2023 г.: Украйна - военни действия, военни престъпления (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

За разлика от 2022 година, настоящата година не поднесе огромни промени на бойното поле в Украйна. Годината обаче ще се запомни предвид някои знакови битки и съответното развитие на военните действия на фронта. Със сигурност може да се каже едно – на бойното поле никой не претърпя такива загуби, че да го откажат от войната, макар че особено от руска страна говорим за смразяващи числа, колкото и режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да не признава нищо: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка

Най-общо казано, хронологично развитието на нещата на фронта в Украйна през 2023 година обхваща следното – битката за Бахмут, третата украинска контраофанзива, битката за Авдеевка и есенно-зимния опит за широка офанзива на руснаците по целия фронт в Донецка и Луганска област. Интересното е, че последното не се счита от руското военно ръководство за офанзива – за него руският военен министър Сергей Шойгу говори като "активна защита".

Битката за Бахмут

Тя започна още през лятото на 2022 година и дори сега не е приключила изцяло, макар че градът официално беше превзет от руснаците след близо една година боеве – на 20 май, 2023 година.

Още преди да свърши месец януари, руснаците успяха да превземат Соледар: Фронтът е извън Соледар. Какво готви Путин - сценариите на войната в Украйна. Това се случи с тактика, обединяваща слоганите "напред, на нож" и "пушечно месо". По това време ЧВК Вагнер беше върхът на копието за руската армия – с десетки хиляди затворници, хвърляни напред, докато не превземат указаната им цел, независимо от броя на жертвите. Превземането на Соледар стана след като "вагнеровците" пробиха фланговете на града, пазени от по-слабо подготвени украински войници от Териториалната отбрана и това предопредели падането на градчето, защото беше елиминиран ефектът на дългобойната украинска артилерия. Градчето беше много важно за Бахмут – след овладяването на Соледар, руснаците вече можеха да атакуват Бахмут и от север, и от юг, и от изток. Това и направиха – в течение на цялата пролет кървавите боеве за Бахмут не стихнаха, но накрая благодарение най-вече на численото превъзходство руснаците превзеха и Бахмут. Какво точно представляваше окопната война за града, припомнете си: ВИДЕО: Полкът "Азов" защитава Бахмут – близък бой с руснаци в окопите

Превзеха обаче не се превърна в контролират и до днес – защото през лятото украинците си напреднаха на доста позиции по северния и южния фланг на града, като се стигна дори до ситуация да се задават въпроси дали украинската армия няма да успее да обкръжи Бахмут, след като си върна Клещеевка и Андреевка? Това не се случи – яростната руска атака срещу Авдеевка повлия, украинското командване ограничи силите при Бахмут, а руснаците включиха още сили там и сега вече владеят инициативата, като има сериозна опасност да успеят да очистят всички украински позиции около града и да си осигурят сигурен плацдарм за атака на Часов Яр, а оттам вече и на Краматорската дъга – последната голяма украинска територия в Донецка област, където се намират Краматорск и Славянск, два много важни за украинската индустрия града.

Един ясен резултат от битката за Бахмут обаче е фактическият край на ЧВК Вагнер. Наемниците на Пригожин дадоха огромен брой жертви – никой още не може да ги изчисли, а именно Бахмут се оказа катализатор на политическите амбиции на Пригожин, който тръгна срещу Путин и завърши в останките на самолета си: Командир на "Вагнер" призна за огромни загуби в Бахмут, уличи в лъжа Русия

Лятната контраофанзива: Третият опит Украйна да отвоюва своето

Още докато течаха боевете за Бахмут и то през зимата, в различни западни медии се появиха материали как американското командване настоява украинците да отстъпят и да не хвърлят опасно много ресурси там, с идеята да съберат сили за решителен, масиран и концентриран удар в Южна Украйна – Запорожка и Херсонска област: Бахмут е крепост: Защо тогава Западът убеждава Зеленски да се откаже от него? Не пилейте ресурси, не може вечно да помагаме, беше американското послание. Украинският отговор – Бахмут е място, където руснаците дават много жертви и така обезличаваме военния им потенциал: Ролята на Бахмут в украинската военна стратегия: Да обезкърви руснаците (ВИДЕО)

В крайна сметка, когато Украйна тръгна напред в началото на лятото, украинското военно командване не се съобрази с представяната по медиите американска гледна точка за водене на военните действия. Вместо да има опит за един голям пробив, украинската армия се ангажира в 4 направления – от Орехов през Работино към Токмак и Мелитопол (основното), от Велика Новоселка към Бердянск, плацдарм на източния бряг на река Днепър и Бахмут. Резултатът – украинците останаха на 65-70 километра от Азовско море, което трябваше да достигнат като основна цел на тази контраофанзива. Единственият по-траен засега успех е предмостието в Кринки, на река Днепър. Подготовката за този успех тръгна още от пролетта на 2023 година: Украинската армия се хвали как прочиства Днепър. ВИДЕА на боевете в Бахмут, а в края на октомври вече беше ясно, че нещо сериозно се случва: Украински десант през Днепър: Руски предупреждения и подготовка (ВИДЕО). Всъщност, дотолкова сериозно, че ТАСС и РИА Новости всяха допълнителна паника с изтрита новина как има изтегляне на руски части на "по-изгодни позиции": Жест на добра воля: Руснаците откачиха заради Днепър (ВИДЕА). Сега съществуващият украински плацдарм в Кринки може да се окаже отправна точка за следващата украинска контраофанзива, най-рано догодина: Избийте ги до крак: Украйна променя военния си план, бъдещето е Крим (ВИДЕО)

Защо третата украинска контраофанзива не постигна резултатите от Харковска и Херсонска област през 2022 година? Отговорът е комплексен и пълните подробности за всички фактори знаят само най-висшите военни. Факт е, че западната военна помощ се забави – за мотаенето с танковете имаше предупреждения още през февруари, а Украйна така и не получи западна щурмова авиация тази година, за да наложи въздушно превъзходство и да може да се бие с тактиката на армиите на САЩ и НАТО. Русия също подготви отбраната си добре – минните полета се оказаха мощно средство за защита, а руснаците получиха достатъчно време да ги изградят. Още се спори дали това стана защото западните оръжейни доставки за контраофанзивата хем се забавиха, хем не бяха достатъчни, дали заради грешна военна тактика и нежелание на украинското (военно) командване да поеме риска за много жертви в замяна на голям пробив до Азовско море. Като добавим и признатият опит на руснаците в изграждане на такива защити, украинската армия спря след само 10-12 километра от старта на контраофанзивата - от Орехов до Работино.

Битката за Авдеевка

Още докато течаха боевете за Бахмут в началото на годината, Русия атакуваше и Авдеевка – но истинската офанзива за превземане на града започна чак през есента: Руската армия тръгна в масирана атака в Украйна: Бойното поле е Авдеевка (ВИДЕО)*. По всеобщо експертно мнение обаче, Авдеевка е по-силно укрепен град от Бахмут – още от 2014 година украинците изграждат фортификационни съоръжения там, не просто окопни позиции и минни полета, но и бункери от бетон и стомана за артилерия и войници. Затова и от октомври насам Русия изглежда все така далеч от превземането на града, макар че тактиката ѝ е като при Бахмут – месомелачка без мисъл за похабените животи на руските войници и опит градът да бъде поставен под реална заплаха от обкръжение, което да накара украинците да се изтеглят. Още преди есенната масирана атака видеокадри даваха представа какво се случваше на руснаците при Авдеевка: Това ли е касапницата при Авдеевка, за която говори Гиркин? (ВИДЕО), а след нейния старт видеокадрите с ужасяващи картини се умножиха:

Дали Авдеевка ще последва Бахмут и ще има същата съдба, предстои да видим най-вероятно през 2024 година. Какви са важните тактически бариери, които руснаците трябва да преминат, за да превземат града, обобщи украинският журналист Юрий Бутусов. Поне дотук, руските сили не могат да превземат коксохимическия завод в северните покрайнини на града, както и да разчистят Степово – селище, намиращо се до този завод. На юг руснаците направиха някои малки пробиви, но има експертни мнения, че за да се превърнат те в истинска заплаха за превземане на града, руската армия трябва да успее да прочисти много по-голям район (Опитно – Тоненко – Първомайско – Северно), а такова нещо е много далеч да се случи засега: Критичните точки в отбраната на Авдеевка са две: Украински анализ (ВИДЕО)

В руския тил: Украинските военни успехи

Въпреки че Русия продължава да има превъзходство в мащаба и с настъпването на студеното зимно време отново започна да извършва системни удари срещу украинска критична инфраструктура, макар и засега с по-малък ефект от миналата година заради подобрената от Запада ПВО в Украйна, тази година Украйна успя да нанесе запомнящи се удари на руската армия. Лятото се превърна в кошмар за Москва – особено през август имаше серия от нападения с дронове: Традиционно добро утро за Москва: Атака с дронове и удар в Москва Сити (ВИДЕО). Стигна се дотам в шоуто на Владимир Соловьов, пропагандист номер едно на Владимир Путин, да пресмятат какво би се случило при масирана атака с дронове срещу руската столица, по руски модел: Руската пропаганда осъзна: Ако изстрелят 100 дрона по Москва, 30 ще я ударят (ВИДЕО)

Успех номер едно на украинските военни обаче беше ефективното прогонване на Руския черноморски флот от Черно море. Черешката на тортата – унищожителният удар срещу щаба на руския флот в Севастопол: Украйна удари щаба на Руския черноморски флот в Крим (ВИДЕО). За съжаление на Киев, прогонването на Руския черноморски флот от Черно море не значи спокойствие за Украйна – руският флот разполага с ракети, които имат обсег от хиляди километри и спокойно може да се изстрелват от Азовско море или дори Каспийско море. Имаше и втори успешен удар срещу Кримския мост – два месеца по-рано.

Руснаците безспорно ще запомнят и голяма украинска диверсия, която доведе до хаос и временно затваряне на транспортната артерия от Китай, по която Северна Корея прехвърля оръжие за Русия: Украинска диверсия: Ефектна експлозия на товарен влак с 50 вагона в Бурятия (ВИДЕА)

Факт е обаче, че повечето украински операции на руска територия не са системни в степен, в която да поставят под сериозно напрежение руската военна машина и да отрежат ефективно важни за руската армия ресурси. Именно това многократно коментира о.з. генерал Бен Ходжис, който беше командващ на американските сили в Европа и първият командир на Обединените сухопътни сили на НАТО на Стария континент. Ходжис е твърдо убеден, че без да падне Крим и систематично да има заплахи за руските бази по бреговете на Азовско и Черно море (източната част, като Новоросийск), Украйна не може да се надява на стабилен мир: Слабото място на Путин и Русия: Натовски генерал обясни как да бъде ударено (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руските военни престъпления

Информацията за поредното руско зверство в Украйна вече се размива, защото те станаха толкова много, че се превръщат в хроника, а не новина. Особено брутален пример беше харковското село Гроза – десетки загинали след руски обстрел, защото са отишли на погребение: Ужасяващо: Десетки загинаха при руски обстрел в Харковска област (ВИДЕО и СНИМКИ). На всичкото отгоре Русия изобщо не отрече, че е отговорна – представителят ѝ в ООН Василий Небензя директно каза, че това било военна цел, защото погребението било на "украински националист" и имало "много украински неонацисти". Всъщност, погребението е на украински военен, а на помена са се събрали роднини, приятели и съседи, на практика много голяма част от селото: Русия де факто си призна как изби десетки украинци с ракетен удар (ВИДЕО)

Най-голямото руско престъпление за тази година обаче остава взривяването на язовир "Каховка". Оценката на ООН – щети за 14 млрд. долара, като екологичните щети буквално не подлежат на описване и тепърва ще има да се усеща ефектът от тях. На всичкото отгоре Русия не допусна международни спасители от ООН в наводнените територии, които тя контролира. Че случилото се е военно престъпление и то руско посочи Европейският парламент: ЕП призна разрушаването на язовир "Каховска" от Русия за военно престъпление

За финал: Ако някой още има илюзии, че войната в Украйна е нещо, което не ни засяга хич, независимо как ще завърши и резултатът е като от футболен мач – даже да заложиш на грешната страна, просто губиш и чакаш следващия мач, за да се реваншираш, то нека си припомни това и да помисли отново: И децата с оръжие в ръка: Доктрината на Путин заради Украйна (ВИДЕО). Колко украински деца отвлякоха руските мародери заради Путин под предлог "почивка, санаториум, образователни програми", а всъщност за промиване на мозъци в рашистка идеология – изследване на Йейлския университет ТУК! В България, а и не само, много хора не мислят дори при това положение – а така накрая съжаляват всички.

Светът през 2022 година: Войната в Украйна - Давид бие Голиат с помощ от приятели

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com