Светът през 2020 година: COVID-19 - ваксини, лечение и спасение от пандемията

10596
Светът през 2020 година: COVID-19 - ваксини, лечение и спасение от пандемията
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксинопрофилактиката е насочена към здравото население, докато терапията е насочена към тези, които вече са заразени или боледуват. От тази гледна точка това са два напълно независими въпроса. Това обясни в интервю за Actualno.com пулмологът д-р Александър Симидчиев, началник на отделение в МВР болница. Този постулат ще последваме и ние в кратко обобщение за това как човечеството ще се справи с новия коронавирус - SARS-CoV-2. Истината е, че все още има много неизвестни и въпроси, както около ваксините и самият процес на ваксинация, така и около лечението на заболелите от COVID-19. Данни от проучвания се натрупват, но трябва да се анализират и обобщят. Отделно се правят нови и нови проучвания.

Ваксините

"Ваксината на този етап е единственият метод, който ще угаси този пожар", убеден е фармакологът проф. Георги Момеков.

Ваксините са единствената мярка, по която можем да изграждаме колективен имунитет, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев. А за да се стигне до такъв, трябва да се ваксинира над 70% от населението, за да има изграден имунитет срещу новия коронавирус. Проучване на "Рего" от средата на декември обаче посочи, че 56% от българите не искат да се имунизират. Много експерти посочиха, че основната причина за това е липсата на информация и недоверие към институциите. 

Скептицизмът на Балканите застрашава ваксинацията срещу COVID-19

Призовавам българските граждани да се ваксинират, а всички колеги да бъдат компетентни и да се запознаят с ваксините, каза по този повод началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на 17 декември. Той призова за масова ваксинация, за да се спре агонията, породена от COVID-19 - агония в икономиката, в обществения живот и в личните ни отношения. "Призивът ми към колегите е да бъдат достойни за очакванията на техните пациенти", допълни той. Костадин Ангелов: Локдаун до 31 януари с някои изключения

И така, какво знаем до момента?

В момента се разработват общо 40 ваксини в световен мащаб, които Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ/ ЕМА) следи, 6 от тях обаче са фаворити и дават резултати с голяма степен на ефикасност. Те осигуряват защита от заразяване и са с ниска вероятност от поява на нежелани реакции. Това обясни проф. Илко Гетов, българският представител в ЕАЛ и бивш председател на Български фармацевтичен съюз. До България ще достигнат ваксините, одобрени след проучване на резултатите от клиничните изпитвания във фаза 3, именно от този регулаторен орган - ЕАЛ.

Китайските вирусолози успяха в рекорден срок да разкодират генетичната информация на вируса. Още на 21 януари те публикуваха информация за структурата на генома, а няколко дни по-късно - и негово точно описание. Това помогна на медиците и микробиолозите в света да разработват медикаменти и ваксини срещу вируса.

Как става заразяването? Чрез специален протеин - т.нар. S-протеин, вирусът влиза в човешките клетки. Не става обаче във всяка клетка. Вирусът влиза в клетките ни през т.нар. рецептор ACE2, който не е част от всяка наша клетка. Той е част от ренин-ангиотензин системата на организма ни. Какво представлява ренин-ангиотензин системата? Това е хормонална система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два основни стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава чрез действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта преминава през белите дробове, друг ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), но вторият е хормонът, който стимулира производството на други важни хормони – например алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, за да има организмът ни по-добро усвояване на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II осигурява правилното функциониране на ренин-ангиотензин системата.

Сериозен въпрос е обаче дали SARS-CoV-2 ни заразява само по този път - защото вече има изследвания от Германия, че може да влиза в клетките ни и през друг рецептор, което обяснява много разнообразните здравословни проблеми, които създава.

Науката постигна истинско чудо и разработи ваксините срещу новия коронавирус за 6 месеца на базата на вече съществуващи препарати от 2003 г. - тогава SARS-CoV-1 беше вирусът-заплаха за част от човечеството, разпространяваше се основно в Азия. На база тези "заготовки", под силния натиск на обществената нужда, науката впрегна всичките си сили и разработи три различни типа ваксини

Първите - на база информационна РНК. Тази молекула действа като носител на данни и информира тялото как да произвежда антитела, които предизвикват имунитет срещу COVID-19. Този метод на ваксинация е разработен през последното десетилетие. Това са ваксините на Curevac, Pfizer и Moderna.

Вторите - конвенционални - антигенни (Spikeprotein) - Novavax и Sanofi Pasteur.

Третите - т.нар. векторни – на база аденовирус, каквато е Оксфордската ваксина на AstraZeneca, ваксината на Janssen Pharmaceutica NV на "Johnson&Johnson", както и руската "Спутник V".

Както вече отбелязахме, за всяка от тях научните екипи имаха "заготовки", затова и нормално, първите ваксини да са разработвани с фармацевтични гиганти като AstraZeneca, Pfizer и Moderna или Johnson&Johnson.

Списание „Science”: Ваксините срещу COVID-19 са научното откритие на 2020 г.

Равен и едновременен достъп до ваксини срещу COVID-19 - безплатна, доброволна и масова ваксинация - такива ще са ваксините в цяла Европа, такива ще са и в България. Това беше и мотивът на Европейската комисия (ЕК) "да изземе правата" от всяка държава членка и да договори огромни количества на живото спасяващите дози. Шест са сключените договори за ваксини от ЕК: с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, BioNTech/Pfizer, CureVac, Moderna, подробности за тях ще намерите тук. На 15 декември ЕС поиска допълнителни 180 милиона дози ваксини от Modernа и Biotech/Pfizer. Очаква се портфолиото на ЕК да се увеличи и с още една ваксина - тази на Novavax.

Мащабната акция по транспортирането и доставянето на ваксината до страните-членки е огромно предизвикателство пред ЕС, както и пред самите фирми-производителки, които трябва да доставят в срок договорените дози. 8000 самолета Boeing 747 ще трябват за доставки на коронавирусни ваксини. Говорим за ваксинация на населението на цели континенти, а всеки се опитва първи да стигне до ваксината, "за да управлява света".

Засега по официална информация в България ще влязат шест ваксини след одобрение от ЕАЛ: на AstraZeneca/Оксфордския университет, на Sanofi и на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbHand, CureVac AG и Moderna Switzerland GmbH. Единствената ваксина, по която Народното събрание не се е произнесло, е тази на Novavax. Това решиха депутатите на два пъти по предложение на Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването. Междувременно, от Sanofi оповестиха, че прекратяват клиничните изпитания на този вариант на ваксината си за момента, заради показан недостатъчен имунен отговор във фаза 3 - за по-възрастните. Така че тази ваксина ще влезе в употреба в ЕС и България едва след като приключат тестовете най-рано 2021 г. Догодина ще можем да се ваксинираме и с продуктът на Johnson&Johnson, който влезе в трета фаза на клинични изпитания, но той ще бъде закупен директно от Кралство Швеция и при същите като за ЕС цени. Ще бъдат закупени около 2 милиона дози от този продукт на шведската фармацевтична компания. Защо се стигна до странният казус с J&J и какви са договорите между България и ЕК, можете да разберете от този материал. AstraZeneca пък все още не са кандидатствали за одобрение на продукта си пред контролния орган в Европа ЕАЛ. Така на първо време остават само ваксините на Pfizer и Moderna.

Pfizer или Moderna - какво знаем за тези ваксини

Какво знаем за ваксинaта на Pfizer/BioNTech?

Тя се прилага на две дози. На 10 декември бяха обявени и пълните резултати от клинично изпитване за ваксината Pfizer-BioNTech срещу Covid-19 - в New England Journal of Medicine. Пълното проучване включва почти 44 000 доброволци. Не всички те обаче влизат в резултатите, защото някои не отговарят на стандартите на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за участници в такова изпитание. Става въпрос например за хора на възраст между 12 и 15 години (100 души), при които няма докладван никакъв страничен ефект. Около половината са получили ваксина, а при другата половина се действа на плацебо принципа. 

Потвърждава се, че режимът от поставяне на две дози на BNT162b2 дава 95 процента ефективност за предотвратяване на инфекция с COVID-19 - само 8 случая на разболели се най-малко 7 дни след поставяне на втората доза от 36 523 одобрени по стандарт на Американската агенция за храни и лекарства (FDA) доброволци, за които няма данни преди това да са карали COVID-19. Иначе броят на тези, които са карали или не са карали инфекция, е общо 40 137 души! 

Общо 8183 души са докладвали странични ефекти, т.е. по-долните изброени проценти се отнасят към тази група, а не към всички ваксинирани. Най-често срещаните странични ефекти са отпадналост и главоболие - в 59% и 52% съответно при случаите на ваксинирани с две дози на възраст между 18 и 55 години. Интересен факт е, че цели 23% от получилите плацебо говорят за отпадналост, а 24% - за главоболие - пак във възрастовата група 18 - 22 години. Що се отнася до хората над 55 години, 51% съобщават за отпадналост, а само 39% - за главоболие. От получилите плацебо над 55-годишна възраст доброволци, процентите на съобщили отпадналост са 17 на сто, а с главоболие - 14 на сто. Температура под 38 градуса са вдигнали 16% от ваксинираните с две дози в групата 18 - 55 години и 11% от тези над 55 години. Температура от 38,9 до 40 градуса са вдигнали само 0,2% след първа доза и 0,8% след втората, а в плацебо групата - 0,1% и след първа, и след втора доза. Има едва двама души с температура над 40 градуса - един, получил истинска ваксина и един от плацебо групата. Също така е неизвестно дали ще се появят повече странични ефекти при по-продължително проследяване, колко дълго ваксината остава ефективна, дали ще ограничи предаването и как ще действа при деца, бременни жени и имунокомпрометирани пациенти.

Има 6 починали – 2 от тях са получили ваксина, а 4 от починалите са в плацебо групата. Случаите на двамата починали, които са получили ваксина, са следните: един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след поставяне на втората доза.  Уважаван български лекар: РНК ваксината на Pfizer показва учудващо малко странични ефекти

Ваксината обаче не е тествана върху някои рискови групи, хронично болни и деца. Какви ползи и рискове крие ваксината на Pfizer/BioNTech?

Също така Pfizer се опитва да реши проблемa с транспортирането и съхраняването на ваксината си (сега се съхранява при -70 градуса по Целзий, а след като бъде преместена в нормален хладилник т.е. температура между +2 и +8 градуса по Целзий, трябва да се използва в рамките на от 2 до 5 дни) и разработва нейн нов вариант: Pfizer решава проблема с транспорта - разработва ваксина срещу COVID с прием през носа

Какво знаем за ваксината на Moderna?

Контролният орган на САЩ FDA вече одобри тази ваксина. Тя трябва да се съхранява при температури между минус 25 до минус 15 градуса, поради което ще е необходимо осигуряването на допълнителни хладилни съоръжения с температурен мониторинг както на национално ниво, така и в регионалните здравни инспекции. Причината - различни температури на съхранение с ваксината на Pfizer, което прави невъзможно използването на същите фризери.

Moderna очаква ваксината ѝ да бъде стабилна при стандартни температури на хладилник от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни и може да се съхранява до 6 месеца при минус 20 градуса по Целзий. В същото време - продуктът на Pfizer може да се съхранява до 5 дни при стандартни температури в хладилник.

Ваксината, наречена mRNA-1273, се прилага в две инжекции с интервал от 28 дни. Тя е 94,5% ефективна за предотвратяване на COVID-19, съобщават от компанията, позовавайки се на междинни данни от късен етап на клинично тестване. Той се основава на 95 случая на COVID-19 сред участниците в проучването, които са получавали или плацебо, или ваксината. От тях само 5 инфекции са възникнали при тези, които са получили ваксината, която се прилага на 2 приема с интервал от 28 дни.

Данните от проучването на Moderna сред 30 000 участници показват, че ваксината предотвратява тежкото протичане на COVID-19, което все още не е сигурно при ваксината Pfizer. От 95 случая в изпитанието на Moderna, 11 са били тежки и всичките 11 са се случили сред доброволци, получили плацебо, вместо оригиналната ваксина.

Ваксината кара човешката имунна система да произвежда мощни антитела, които издържат поне 3 месеца. Това показва проучване на Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), който е участвал в разработката на лекарството. Изследвани е имунният отговор на 34 възрастни участници, млади и по-стари, от първия етап на клинично изпитване. В New England Journal of Medicine те заявиха, че антителата, които спират вируса SARS-CoV-2 да не нахлуват в човешките клетки, "намаляват леко с течение на времето, както се очаква, но остават повишени при всички участници 3 месеца след ваксинацията". 

Moderna унищожи стотици хиляди дози ваксина срещу коронавируса

"Дали е сигурна, безопасна и ефективна могат да кажат тези, които имат възможността да сравняват данни и да получат цялата информация за проучванията. Ако караме по нормалния път и тя дойде след 5,6 или 8 години, както е при другите ваксини, вероятно няма да имаме нужда от нея, защото ще е приключил изобщо проблемът с COVID, поне за този етап. Тъй че бързата писта, която беше разработена навсякъде по света, тя се прави, за да имаме достъп до ваксина, в момента, в който ни потрябва. Имайте предвид, че никой не прескача фазите на изследване, които са необходими. И първа, и втора, и трета. Просто първа и втора ги правиха паралелно, за да не се губи време. Съкратиха се сроковете, чисто административно – за подготовка на необходимите документи, но никой не прави компромис за това, да кажем, третата фаза, която е най-голяма. Изследване на минимум 30 000 души – до 50 000, от различен етнос, на различни места по света. Повечето производители я направиха на 40 – 50 000 души". Tака обясни скъсените срокове националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Д-р Румен Хичев: Всички данни показват, че ваксините на Pfizer и Moderna са безопасни

Процесът по контрол върху ваксините срещу COVID-19 ще продължи и след започването на ваксинацията в ЕС. Ето на какъв принцип: "Профилът на безопасност на ваксината ще бъде проследяван и анализиран всеки месец. На първо място за това ще следи производителят, след това Агенцията по лекарствата. Всички държави-членки ще трябва да предоставят всеки месец информация на ЕК", подчерта професор Илко Гетов и призова всеки гражданин да подава сигнал при проблеми след ваксинация.

Договори и цени на ваксините

Грешка на белгийския държавен секретар направи публични цените на ваксините. Пуснаха цените на ваксините в социалните мрежи, после изтриха поста. Също така стана ясно и колко ще заплати страната ни, за да осигури необходимите дози. Общо 140 млн. лева. По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов почти 6,4 млн. лева от сумата са допълнителни средства за инструмента за спешна подкрепа, който ЕК създаде. Останалите са за самите дози ваксини. 

ЕС договори 15,5 евро за доза ваксина на Pfizer/BioNTech

Трябва да се подчертае, че постигнатите договорки на ЕК с фармацевтичните гиганти не са публични, както не беше публична и цялата информация, която гласуваха българските депутати, давайки съгласие България да се включи в общото портфолио за ваксините, набелязани от експертите в ЕК. Комисията закупи и капарира огромни количества от ваксини, които да се разпределят пропорционално според броя на населението в държавите-членки. Според фирмите-производители - договорите съдържат поверителна информация.

В Actualno.com само се питаме в момент, когато целият свят гледа на ваксината като на панацея, каквато не е, дали все пак общественият интерес не е по-голям от търговската тайна? Подробности от договорите все още няма публично, знае се обаче, че например във Великобритания - която като напуснала ЕС, сама се договаря с производителите на ваксини и първа в света обяви една от ваксините за безопасна (тази на Pfizer) - та, там освободиха от съдебна отговорност Pfizer при бъдещи проблеми или странични ефекти на ваксината. И то, оказа се от разследване на The Independent - правителството го е направило тихомълком и с постепенно променяне на нормативни наредби. Оказа се, че има подобен казус и в САЩ: Страничен ефект на ваксина срещу коронавирус те засяга - в САЩ на практика не можеш да съдиш за обезщетение

Болсонаро за ваксината на Pfizer: Ако се превърнеш в крокодил, това е твой проблем

От юридическа гледна точка в България въпросът стои така, обясни го адв. Мария Шаркова: Ваксината ще се поставя доброволно и в този смисъл това означава, че човек трябва да е вече информиран за нежеланата реакция. Поради тази причина у нас ще се подписват декларации за информирано съгласие. Ако нежеланата реакция след ваксина се дължи на неправилно поставяне, ще отговаря лекарят, ако е резултат на неправилно съхранение - институцията. Може да заведем дело срещу фармацевтичната компания за нежелани реакции, но само ако те не са описани в листовките на ваксината.

Не без значение е и създаването на регистър на ваксинираните. Близо ли сме до идеята за COVID паспорт? Китай вече предложи единен QR код за ваксинираните в цял свят, който да им помага за безпрепятствено пътуване, а Великобритания дава карти на ваксинираните. У нас би следвало да се издава сертификат, каза доц. Кунчев, а и не само той - уж с идеята, че държавата няма да те задължи, но какво ще правиш, ако например не можеш да летиш без COVID паспорт? Засега Bulgaria Air казва (пред Actualno.com), че не участва в разговори за такава инициатива - но немалко авиопревозвачи говорят публично за това!

Срокове и ваксинация в България

ЕАЛ разреши употребата на ваксината на Pfizer преди Коледа. Тази на Moderna ще бъде разгледаната за одобрение от регулатора на 6 януари. "Подготовката за имунизация срещу COVID-19 е в пълен ход във всички РЗИ. Продължава изграждането и поддържането на хладилната верига за получаване на ваксината. Тъй като срокът, в който Европейската агенция за лекарства ще даде своите препоръки, беше изместен, очакваме на 23-ти ЕК да одобри разпространението на ваксината, тя да пристигне в страните на по-късен етап и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа", допълни  доц. д-р Ангел Кунчев на 17 декември. Борбата на ЕК, която бързо потвърди позицията на ЕАЛ, е ваксинацията в Европа да започне преди Нова година, защото тя е в ход вече във Великобритания, САЩ, Бахрейн, Мексико, Канада и Саудитска Арабия например.

"Очакваме 125 000 дози (от ваксината на Pfizer/BioNTech) като първа доставка. По 200 000 – 350 000 дози от тази ваксина се чакат през второ, трето тримесечие. Отделно ще се брои за другите ваксини, които ще получат разрешение", обясни националният здравен консултант доц. д-р Ангел Кунчев. "Според мен, основните количества ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 г.“, уточни той в друго интервю и коментира, че случващото се в момента и даването на заявка, че ваксините ще пристигнат едва ли не до края на годината, е част от голямо състезание от търговска страна и политически натоварена кой да е първи, кой ще извади най-големи количества.

Самата имунизация като процес у нас има надзорник - нов Национален съвет по ваксинацията, и план, одобрен на 4 декември от Министерския съвет, и той се състои от 5 фази:

В първа фаза попадат медицинският персонал на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и помощник фармацевти и друг помощен персонал. Освен това тук, според стратегията, са включени и служители на МВР - полицаи, пожарникари, например, които са на “първа линия” - защото изпълняват функции като транспортиране на болни с COVID-19 до лечебни заведения, особено в по-отдалечените райони на страната. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 243 600 души. Общо 128 246 са само медицинските работници, плюс дентални лекари и фармацевти в първата фаза, които трябва да се обхванат. За тях ще са необходими половин милион ваксини, ако всички пожелаят. Оказа се, че от всички медици на "първа линия" в България 33%  са съгласни на ваксина срещу COVID-19.

Във втора фаза попадат потребители и персонал на социални институции, педагогическите специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 112 080 души.

В трета фаза ще бъдат ваксинирани служителите, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности. Тук не може да се каже очакваният брой на хора, подлежащи на ваксинация.

В четвърта фаза попадат възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи хронични заболявания. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация в тази група, са 1 800 000 души.

В пета фаза попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Имунизацията на тези целеви групи ще се извършва по предварително изготвени списъци от личните лекари, които ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

България се разделя на 6 района за ваксиниране. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас. Всяко отговорно РЗИ ще бъде снабдено с фризери за съхранение на ваксините - всеки на стойност между 25 и 30 000 лв.

Премиерът Борисов вече обяви, че сме готови да посрещнем първите дози на т.нар. "фризерна ваксина" и лично отиде да види първите хладилници в БУЛБИО (бел.ред. - българската фирма за разработване на лекарства и ваксини към БАН се намира в Националния център по заразни и паразитни болести, там първо бяха доставени два огромни фризера, които могат да поемат цялата първа доставка на ваксината на Pfizer). Любопитен казус се получи с фризера в РЗИ Бургас, можете да си го припомните тук.

Ясно е, че такава мащабна операция в новата история на страната ни не е правена - ясно е, че една ваксинация отнема около 20 минути, конкретизираха от Националния оперативен щаб. Затова за момента се знае, че преди всяка фаза се правят списъци на желаещите, а ваксинацията им става след записан час при стройна схема и ред, защото ваксината на Pfizer, с която ще се ваксинират хората от първа фаза, има особености. т.нар. "фризерна ваксина" може да издържа до 5 дни извън дълбокото замразяване, което означава, че процесът трябва да бъде контролиран до минута.

В София вече е готов и първият ваксинационен център, похвалиха се властите в средата на декември, в същото време още в средата на ноември от Германия съобщиха, че започват строежа на стотици центрове за имунизация срещу COVID-19.

При различните фази обаче ще се подхожда различно: "Едно е с тези, с които ще започнем – болниците – това са медицински лица и те могат да си направят екип по предварително изготвен списък – няма да е в един ден – хората работят на смени, някои отсъстват, някои са болнични. Явно ще има довършване. Освен това трябва да сме сигурни, че ще им осигурим и втората доза след 3 седмици, така че този, който сме започнали, да можем да го довършим с тази ваксина. Всичко това са трудни сметки, но ще бъдат правени на място", обясни доц. Кунчев.

"Фазите на ваксинация са направени, за да се знае кои групи са приоритетни. Ако в един момент да кажем, първото тримесечие, успеят и дойдат много ваксини от всички 7 вида, за които има договор ЕК, паралелно ще бъдат обхващани хората от тези приоритетни групи – няма да се чака да се свърши едната и тогава да се почва другата. Всичко зависи от това как ще бъдат подавани ваксините от производителя", обясни още той.

Въпроси и отговори за ваксините

Националният план за ваксинирането срещу COVID-19, приет от правителството, предвижда ваксините да бъдат безплатни и доброволни и ще се поставят от лекар. Гражданите ще имат право да изберат коя от предлаганите ваксини да си сложат, ако имат желание да го направят. Ще се разработят и препоръки за дадена ваксина към съответните групи. Личните лекари също ще могат да препоръчват ваксина.

ЛИСТОВКА ЗА ВАКСИНАТА НА PFIZER/BIONTECH!

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА НА PFIZER/BIONTECH!

Преди официалната информация

"Все още няма утвърдена кратка характеристика за ваксините срещу COVID-19, но когато тя е налице, ще се погрижим цялата информация за тях да стигне до българските граждани на достъпен език. Общопрактикуващите лекари също ще запознаят детайлно пациентите си, за да може всеки да направи своя информиран избор. Искаме най-вече хората да са спокойни", обеща министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Все още е рано да се каже коя ваксина за каква група от населението ще е подходяща.

Основният въпрос, който все още няма отговор, преди началото на ваксинацията е кога и дали трябва да се ваксинираш срещу COVID-19, ако си преболедувал болестта. "Каква ваксинация в пика на заболяването? Не знаем кой е болен и кой здрав", възропта в интервю д-р Виктория Чобанова – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Трябва ли да си направим тест за коронавирус преди ваксинация? "Ако всички тръгнат да си правят тестове, това ще удължи периодът за прилагане на ваксината", така отговори на въпроса експертът в Националния ваксинационен щаб проф. Мариана Мурджева от Медицинския университет в Пловдив.

Ако си заразен с COVID-19, без тежка симптоматика, ваксина може да се постави, подчерта проф. Мурджева. Тя посъветва всички, които са преболедували COVID-19, да се ваксинират на 5-тия месец след заболяването, когато антителата в организма започват да спадат.

Ваксината на Pfizer не трябва да се поставя на хора с алергии, с остри инфекции, включително и COVID-19, на бременни жени или на малки деца.

Какво още посъветва експертът хората със съпътстващи заболявания, хронични и автоимунни? Тук ще намерите отговорите.

Проф. Мурджева подчерта, че след поставяне на ваксина трябва да очакваме "тя да изгради имунен отговор, който ще ни ни протектира от заболяването COVID-19. Очакваме и ако се заразим заболяването да бъде по-леко с по-лека симптоматика. Усложненията ще бъдат по-малки. Разбира се, не се очаква летален изход при тази ситуация. Доказано е, че появата на антителата, при точно тази ваксина, генерират ясен имунен отговор. Появата на антителата е някъде около 14-тия ден, но те достигат своят пик след 28 ден от ваксинацията. Установено е и че те са неутрализиращи. Не можем да изследваме неутрализиращият ефект на тези тела сега, въпреки че клиничните изпитвания го доказват."

"Ваксината не е панацея, тя не е лекарствено средство. Трябва много ясно и категорично да се подчертае, че тя е средство за профилактика на инфекционна болест. Не може да се очаква от нея да има аламинутен, бърз ефект", уточни професорът.

Задължително ще отбележим в този обзор и българската ваксина срещу COVID-19. Тя вече има готов прототип в Института по микробиология към БАН. Изработва се като част от голям проект, в който освен ваксина става въпрос и за нови диагностични средства за коронавирус. "Нашата ваксина е иновативна идея. Досега тя не е проверявана в света. Става дума за протеинова ваксина - олигопептиди (бел.ред. - късоверижни пептиди), които да бъдат капсулирани в липидни наночастици." Това заяви доц. д-р Пенка Петрова от Института по микробиология в БАН. Попитана дали се изгражда имунитет срещу COVID-19, Петрова отвърна, че се предполага, че не можеш да се разболееш пак. Финансирането първоначално е на института "Пастьор", а не от България. Прототипът на българската ваксина ще бъде първо изпробван върху мишки. "Би трябвало април-май месец да започнем активно работа с животните", д-р Илиян Манойлов от БАН. В началото на декември и кабинетът отпусна средства за изпитанията на разработката.

Мутациите на вируса и ваксината

Все още това как "новия щам" на коронавируса ще се повлияе от ваксината е тема, по която учените спорят, няма достатъчно натрупани данни. Новият вариант беше регистриран от научните среди във Великобритания. Защо именно там, ще разберете в този материал: Според експерт новият щам на коронавируса засяга основно хора под 60 г.  Научната общност е разделена по темата: според едни - всяка мутация отслабва вируса; според други - тя няма да повлияе на ефективността на ваксината; според трети - точно обратното - нова мутация означава нов вирус и нова ваксина.

В същото време председателят на Дружеството на вирусолозите в България проф. Радка Аргирова обясни, че тази мутация на коронавируса въобще не е нова за Европа. По думите ѝ, бумът на заразата у нас през октомври и ноември се дължи именно на нея. "Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март", обясни тя  като уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира. "Засега са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна", подчертава вирусологът. Същото каза и пулмологът д-р Александър Симидчиев, както и вирусологът д-р Любомира Николаева-Гломб.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу тази мутация, която прави вируса по-заразен от оригиналния щам. "Най-важното е хората да не се притесняват от ново заразяване и да се се притесняват за качеството и ефективността на ваксината. Тя ще бъде ефективна срещу този щам", категорична беше проф. Аргирова и заяви, че ще се имунизира.

Проф. Радка Аргирова: Това не е нов щам,на него се дължи заболеваемостта сега у нас и в Европа

Ще помогне ли ваксината при мутациите на коронавируса?

Терапия при COVID-19: лекарства

Болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус, протича в три фази: инкубационен период, симптоматична фаза, и трета - тежката белодробна фаза с белодробен възпалителен процес. В зависимост от това и съобразено с индивидуалните особености на всеки пациент се прилагат набор от лекарства, обобщени в протокол на лечение, както в България, така и по света.

Пълна официална информация за симптомите, кога да се изследвате за COVID-19, какво да предприемете, ако трябва да пътувате и съвети как да се предпазите ще намерите тук.

Междувременно от Пирогов публикуваха на страницата си подобен протокол и съвети към медицинските си работници, които те да следват при симптоми на COVID-19. Какво да правим при съмнения за COVID-19 - съветите на "Пирогов".

Как протича болестта?

Леката форма на COVID-19 може да наподобява настинка. Типични за коронавируса са болки в гърлото, задух и загуба на обоняние и вкус. При тежките случаи често се стига до фатално засягане на множество вътрешни органи. Нерядко в резултат на това настъпва сепсис - свръхреакция на имунната система, при която тя атакува собствените тъкани и органи на организма, подчертава "Дойче Веле" При тежките случаи на COVID-19 се видя, че важна роля играе това колко силно реагира на вируса имунната система на отделния човек. Близо година след официалното обявяване на пандемията се знае и друго: много от прекаралите заболяването се оплакват от умора и изтощение. Дори и някои от тези, които са боледували от Ковид-19 в по-лека форма. Умората може да се прояви дори месеци след боледуването. Вече е все по-ясно, че тя идва заради поражения върху сърцето.

След COVID-19 - как да пазим сърцето

Какво е лечението на Covid-19?

В първите месеци на пандемията много от пациентите с тежка форма на COVID-19 бяха интубирани и поставени на командно дишане, но въпреки това починаха. Междувременно специалистите по интензивна медицина ревизираха тази стратегия. Наложи се виждането на пулмолозите, че изкуственото дишане може да причини повече вреди в белия дроб, отколкото да помогне. Докато пациентите са в състояние да дишат сами, те получават само кислородна маска, но не се поставят на командно дишане. Интубирането се ползва само в краен случай. Понякога COVID-19 засяга тежко и бъбреците - тогава се налага хемодиализа. В интензивните отделения вече обръщат по-голямо внимание и на всички останали засегнати вътрешни органи.

Защо белият дроб, сърцето и бъбреците се увреждат при COVID-19

Сърцето, белият дроб и бъбреците след COVID-19: За какво да внимаваме

Досега не е открит нито един ефективен медикамент срещу COVID-19.

Одобреното в Европа лекарство, което се прилага за лечение на коронавирус е "Ремдесивир": Единственият препарат, за който се знае, че поне може да съкрати продължителността на заболяването, е "Ремдесивир". На 7 октомври ЕК подписа с фармацевтичното предприятие Gilead рамков договор за съвместно възлагане на обществени поръчки за доставки на лекарството Veklury (търговското наименование на ремдесивир) в количество до 500 000 курса на лечение. Затова е и силно търсен на пазара. На този етап той е единственото лекарство, получило в ЕС разрешение за търговия при определени условия, за лечение на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от допълнителен кислород.

Но и той не е панацея. Той може да съкрати с няколко дни оздравителния процес у пациенти, които получават кислород, но не може да подобри шансовете им за оцеляване. Световната здравна организация наскоро дори извади препарата от препоръчителния си списък за лечение на пациенти с COVID-19.

У нас : "Ремдесивир не е панацея, но помага на пациенти с коронавирусна инфекция в определен стадий", заяви проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по фармация по повод споровете дали медикаментът ремдесивир помага при лечение на коронавирус.

Кога трябва да се прилага ремдесивир?

Междувременно, в научните среди се появи ново лекарство, което в комбинация с ремдесивир дава "изключително добри резултати" при хоспитализирани възрастни пациенти в средно или тежко състояние. Става дума за препарат срещу ревматоиден артрит - барицитиниб (baricitinib). Тук ще намерите повече подробности за изследванията и резултатите от приложението му върху пациенти с COVID-19. Ново лекарство срещу COVID-19 с добър ефект в комбинация с ремдесивир

Eвропа видя надежда и в друго лекарство: На 27 октомври италианската фармацевтична регулаторна агенция AIFA даде ход за клинично изпитване на употребата на Raloxifene при пациенти с леки симптоми, причинени от коронавируса. Клиничното проучване следва да потвърди безопасността и ефикасността на Raloxifene за блокиране на репликацията на вируса в клетките и по този начин да задържи развитието на болестта. В началната фаза до 450 участници в три отделни групи ще бъдат подложени на 7-дневно лечение с капсули Raloxifene на случаен принцип.

Ефикасността на тези лечения все още се проучва в цял свят.

Ивермектин

В края на годината все по-усилено се говори за друго лекарство "Ивермектин", което е пример за поляризацията в медицинската общност по повод новите надежди за панацея при коронавируса. У нас например проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по фармация, препоръча да не се използва "Ивермектин" за лечение на коронавируса. В същото време един от видните американски пулмолози д-р Пиер Кори буквално молеше Сената при изслушване пред сенатската комисия по вътрешна сигурност да принудят тяхната Агенция по храните и лекарствата (FDA) да прегледат пратените от него и негови колеги нови данни за ефекта от лекарството! Да ги прегледат, не да го включват безусловно в лечението на COVID-19! Той го правеше с думи, които ясно показват, че вярва, че "Ивермектин" има много добър ефект при всяка фаза на COVID-19.

ВИДЕО: Успешно лекарство срещу коронавируса – американски топ лекар говори емоционално пред Сената в САЩ

"Ивермектин" е разрешен за употреба в България само под формата на крем (Soolantra 10 mg/g крем, който е за локално приложение и се използва при розацея, помага и при въшки). Препаратът се ползва основно във ветеринарната медицина – за лечение на краста. При животни се ползва още от 1981 година. В България няма разрешен за употреба лекарствен продукт за перорално приложение, съдържащ "Ивермектин". Такива лекарства са разрешени в САЩ, Германия, Франция, Нидерландия, Румъния – всичко това е казано в официален отговор на ИАЛ. Подробностите ще намерите тук: Лекарство "с уникално добри резултати" срещу коронавируса - ползва се в България, но на каква база?

В България, още в началото на юли тогавашният здравен министър Кирил Ананиев обяви, че има клинично проучване в 9 болници за ефекта на "Ивермектин". Actualno.com получи официално потвърждение от здравното министерство, че възложител на проучването обаче не е държавата, а "Хювефарма" ЕООД. Под различни форми на представителство – ЕООД, ЕАД, но крайният собственик е един – Кирил Домусчиев! Actualno.com още очаква допълнителни отговори на уточняващи въпроси и ще представи серия от материали по темата – но поне засега не успяваме да разберем какви са резултатите от проучването и дори дали е завършено, защото има подписани договори и съответно задължения по тях, включително относно разкриването на информация. Разбрахме обаче, че лекарството се тества в 12 болници. И, не последно по важност – с активна съставка "Ивермектин" от търговската мрежа в България можеш да си купиш само крем за мазане, за лечение на розацея! За клинични изпитания обаче може да се ползват медикаменти и продукти, които Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) още не е одобрила за търговската ни мрежа!

Не на последно място - проф. Иво Петров е първият лекар, който говори конкретно по темата пред Actualno.com - ето какво: Ивермектин - панацея срещу коронавирус? (ВИДЕО)

Лекарство, което бие ефекта на ваксините срещу коронавируса - мълчи ли се?

Кортикостероидите

Първоначално те бяха напълно забранени при това заболяване, защото подтискат силно имунитета. Ако ние потиснем своя имунен отговор, вирусът може да се размножи много в човешкия организъм. По тази причина те бяха напълно забранени. По-късно бяха направени проучвания в Англия, които доказаха, че един конкретен кортикостероиден препарат намалява с 40% смъртността при болни, които са в интензивно отделение, или са на механична вентилация, или предстои да бъдат на такава.

Как коментира лечението с кортикостероиди д-р Александър Симидчиев? Д-р Симидчиев разкри какво е в основата на лечението на COVID-19

Междувременно, различни лекари постоянно правят опит да рекламират един или друг медикамент срещу новия коронавирус. Става дума например за дексаметазон, за авиган или за средството срещу малария - хидроксихлорохин. Ефектът от първите две лекарства обаче не е напълно доказан, а за третото вече бе установено, че изобщо не помага. "Азитромицин" няма ефект върху влезли в болница - за лечение вкъщи зависи от неговия лекар, каза още фармакологът. Антипиретици - това е основното за нехоспитализирани, подчертава фармакологът проф. Момеков и дава пример с големи американски болници - никой не препоръчва 20-30 лекарства за вкъщи.

Използване на донорска плазма (кръвна плазма) от възстановени пациенти

Оздравителният процес може да бъде ускорен чрез вливането на кръвна плазма с изградени антитела от човек, прекарал болестта. В този случай имунитетът на дарената кръв подсилва защитата на болния организъм. Известно е също и това, че пациентите, които са били в интензивни отделения, имат нужда от сериозна и продължителна рехабилитация.

Лечението се състои в преливане на плазма от възстановени на болни пациенти, за да им се помогне да се справят със заболяването. Преливането на плазма се използва и за пречистване на антитела с цел да се получи специален продукт срещу COVID-19 (имуноглобулин) като краткосрочна алтернатива на ваксините. Този продукт се използва за профилактика или лечение във вид на инжекция при пациенти, уязвими лица и здравни работници.

Важно уточнение е кръвна плазма да се дарява до 40 ден след преболедуване на COVID-19.

Защо е важно да даряваме кръвна плазма за лечение на COVID-19? (ВИДЕО)

При какви условия може да се дарява кръвна плазма?

Моноклонални антитела

Изключително много се залага на този вид иновативна медицина. Основната идея е антитялото да се свърже със S-протеина на коронавируса и да му попречи да проникне в човешките клетки. В САЩ върви разработка, по която работи екип от учени, водени от българин - проф. Димитър Димитров! Повече подробности - ТУК!

В България също има хора, които се занимават с такава дейност - фирма "Микар 21". Тяхната идея дори беше представена от БАН на заседание на Министерския съвет, но бързо-бързо стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не мисли да влага държавни пари в тази идея. Съответно, засега тя се проучва само на академично ниво и то в САЩ, което удължава времевия период за постигане на резултат, тъй като няма повече пари за по-ускорена работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com